Ανακοινωθέν της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριαρχείο Ρουμανίας, Πατριαρχείο Βουλγαρίας, Εκκλησία της Κύπρου και Εκκλησία της Ελλάδος) που εξέδωσε αναφορικά με το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.
Ακολουθεί το ανακοινωθέν:
‘‘...ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με...’’ (Mατ. 23:35)
Ανακοινωθέν της CROCEU
Περί της Μεταναστευτικής Κρίσης στην Ευρώπη
Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου, 2015
Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός άνευ προηγουμένου φαινομένου της πρόσφατης Ευρωπαϊκής ιστορίας: την άφιξη στα σύνορα της Ευρώπης και τώρα στην καρδιά της, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, η οποία είτε έχει καταστραφεί από την παρατεταμένες σταρτιωτικές επιχειρήσεις, είτε λόγω εμφυλίων ή διαθρησκευτικών διαμαχών.
Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ανθρώπινης δυστυχίας, ως μαθητές του Χριστού, καλούμαστε να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των αθώων θυμάτων των συγκρούσεων αυτών. Θα πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου τα λόγια του Κυρίου: «...επείνασα γαρ και εδωκατέ μοί φαγείν, εδίψησα και εποτίσατε με ξένος ήμην και συναγάγετέ με γυμνός και περιεβάλετε με ησθένησα και επεσκεψασθέ με εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με...» (Ματθ.25,35-36). Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε τα λόγια ενός ορθόδοξου φιλοσόφου ότι «το ζήτημα του φαγητού για τον εαυτό μου είναι ένα υλικό θέμα, αλλά το ζήτημα του φαγητού για το γείτονά μου είναι ένα πνευματικό ζήτημα".
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλαπλές επιπτώσεις από τη υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ευρώπη όπως κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, δημογραφικές, οικονομικές. Την ίδια στιγμή, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Ευρωπαίοι, οι οποίοι εκτιμούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την δικαιοσύνη στον κόσμο, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και των πολιτών. Καταδικάζουμε κάθε μορφή ξενοφοβίας. Η Ευρώπη υπήρξε πάντα ένα φιλόξενο μέρος για εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, η πρόσφυγες οι οποίοι αναζητούν ένα νέο καταφύγιο στην Ευρώπη θα πρέπει να δείξουν σεβασμό τις ευρωπαϊκές αξίες. Αναντίρρητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα ερχόνται πάντα σε συνάρτηση και με υποχρεώσεις και απομονώνοντας το ένα από το άλλο ελοχεύονται διάφοροι κίνδυνοι στην παρούσα κατάσταση. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πρόσφυγες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο χώρος διεκδίκησης δικαιωμάτων τα οποία και μπορούν να απολαμβάνουν αλλά και χώρος όπου υπάρχουν και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούνται, κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωρίζεται όμως και από την ίδια την Ευρώπη.
Τέλος, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων, αλλά να εξετάσουμε την ευρύτερη κατάσταση, όπως για παράδειγμα τους λόγους που οδήγησαν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό καθιστά επίσης σαφέστερο ότι η Ευρώπη θα πρέπει εμβαθύνει περισσότερο για μια συνολική και μακροπρόθεση εξωτερική πολιτική πρός τις γειτονικες χώρες. Ο στόχος πρέπει πάντοτε να παραμένει η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, εκφράζουμε την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης κρίσης, η Ευρώπη θα πρέπει να εκδηλώσει φιλανθρωπία, αλληλεγγύη αλλά και ρεαλισμό.
Communique concerning the Refuges Crisis in Europe...