Την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονα, τέλεσε το δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Θεόδουλου Καλλίνικου, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου, πραγματοποιήθηκε φιλολογικό μνημόσυνο στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου του Γ΄.
Στη σεμνή εκδήλωση εις μνήμην Θεόδουλου Καλλίνικου, μίλησε η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, ενώ κύριος ομιλητής ήταν η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κλαίρη Αγγελίδου.
Το φιλολογικό μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με Αναστάσιμους Ύμνους από Ιεροψάλτες μαθητές του Άρχοντος Πρωτοψάλτου, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κωνσταντίνου.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας.
****************************************
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ
4 Μαΐου 2014
Το σημερινό Φιλολογικό Μνημόσυνο αποτελεί εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Εκκλησίας της Κύπρου, αείμνηστο Θεόδουλο Καλλίνικο. Κατά γενική ομολογία, ολόκληρη η ζωή του υπήρξε μια συνεχής δράση και προσφορά προς την Βυζαντινή και την κυπριακή λαϊκή παράδοση της νήσου μας.
Οπωσδήποτε, στο σύντομο αυτό χαιρετισμό μας δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε πλήρης ανάλυση του έργου και της πολυσήμαντης προσφοράς του. Τούτο θα γίνει στη συνέχεια, από την αγαπητή μας κα Κλαίρη Αγγελίδου.
Περιοριζόμαστε, λοιπόν, απλώς να τονίσουμε ότι ο Θεόδουλος Καλλίνικος μια εξέχουσα φυσιογνωμία, που υπηρέτησε με θρησκευτική ευλάβεια τόσο τη Βυζαντινή, όσο και την παραδοσιακή Μουσική του τόπου μας. Νοιώθοντας από παιδί την ανάγκη να μελετήσει συστηματικά την Εκκλησιαστική Μουσική, φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του αείμνηστου μεγάλου Μουσικολόγου Στυλιανού Χουρμούζιου, ενώ, ακολούθως, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Το 1934 αντικατέστησε το δάσκαλό του Στυλιανό Χουρμούζιο και διορίστηκε Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας, θέση που κατείχε μέχρι την τελευταία του πνοή.
Υπό την αιγίδα της Εκκλησίας Κύπρου και με την οικονομική στήριξη του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ίδρυσε το 1937 τη «Σχολή Βυζαντινής Μουσικής». Η Σχολή, αυτή ανέδειξε τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ιεροψάλτες της Κύπρου.
Πλούσιο και σημαντικό ήταν το συγγραφικό του έργο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μελετητές της Εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής μας παράδοσης. Εξέδωσε 21 τόμους βιβλίων Βυζαντινής Μουσικής ενώ κατάφερε, ακόμη, να συγκεντρώσει και να καταγράψει με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, το διασκορπισμένο θησαυρό της κυπριακής παραδοσιακής μας μουσικής τον οποίο και εξέδωσε στο γνωστό βιβλίο του «Κυπριακή Μούσα».
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου εκτιμώντας το πλούσιο και πολυσχιδές έργο και τη σύνολη προσφορά του αείμνηστου Θεόδουλου Καλλίνικου, προς την Εκκλησία, του απένειμε το 1977 το μεγαλύτερο τιμητικό Οφίκιο: «Άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας Κύπρου».
Ασφαλώς, όμως, το έργο και η προσφορά του Θεόδουλου Καλλίνικου δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το όλο έργο και η όλη προσφορά του Θεόδουλου Καλλίνικου θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη διατήρηση της πλούσιας Βυζαντινής και παραδοσιακής μας παράδοσης και από τις νέες γενιές.
Χαιρετίζοντας την Εκδήλωση, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίησή της και ευχόμαστε όπως ο Κύριος επιδαψιλεύει προς όλους πλούσιες τις ευλογίες Του.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
4 Μαΐου 2014.
*******************************************
Διαβάστε την ομιλία της πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κλαίρης Αγγελίδου εδώ.
*******************************************
Ακολουθούν ηχητικά του μακαριστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου Θεόδουλου Καλλίνικου.