Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, μετέβη την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009, στην Ιερά Μονή Σινά, για να συμμετάσχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς της μνήμης της πολιούχου της Μονής Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου, που γίνονται σύμφωνα με το ακολουθούμενο εκεί παλαιό ημερολόγιο.
«Προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Έθνους», χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος την Μονή Σινά, την οποία επισκέφθηκε το τελευταίο τριήμερο με την ευκαιρία της πανηγύρεως –με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί η Μονή- της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης. Η Μονή Σινά είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία -17 συνεχείς αιώνες- ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο.
Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της η Μονή έχει επιτελέσει σπουδαίο πνευματικό έργο, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Μονή Σινά αποτελεί γέφυρα μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών Χριστιανισμού, Ισλάμ και Ιουδαϊσμού.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Μονή ως Μητροπολίτης Πάφου πριν από αρκετά χρόνια, εξήρε την πνευματικότητα και το ήθος του Σιναϊτικού Μοναχισμού.
Η Μονή Σινά, στους πρόποδες του όρους,όπου ο Μωϋσής παρέλαβε τις 10 εντολές από τον Θεό, κτίστηκε περί τα μέσα του 500 μ.Χ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος μνημονεύεται από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα σε κάθε Θεία Λειτουργία ως ο κτήτορας της. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη από τον 90 αιώνα, όταν βρέθηκε το λείψανο της σε κορυφή του όρους Σινά.
Το λείψανο της Αγίας τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λάρνακα στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος έφθασε στη Μονή Σινά το απόγευμα της Δεύτερας (7-12-09) οδικώς από το Κάϊρο ύστερα από ένα ταξίδι περίπου επτά ωρών. Τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και ηγούμενος της Μονής Δαμιανός, πατέρες της Σιναϊτικής αδελφότητας και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο Κώστας Λεοντίου. Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο οποίος είναι αδελφός της Μονής, και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος.
Τη Μονή Σινά είχε επισκεφθεί το 1966 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ με την ευκαιρία τότε των εορτασμών για τα 1400 χρόνια από την ίδρυση της.
Λίγο μετά την άφιξη του ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, που διάρκεσε περίπου τρεις ώρες.
Η ατμόσφαιρα ήταν μυσταγωγική και κατανυχτική ,καθώς όλη η ακολουθία έγινε στο φως των κεριών και των κανδιλών. Στον δεξιό χορό έψαλαν ιεροψάλτες από την Ελλάδα υπό τον πρωτοψάλτη κ. Παπαχρόνη και στον αριστερό χορό Σιναίτες πατέρες. Τον εσπερινό παρακολούθησαν με ευλάβεια ο πρέσβης της Κύπρου Κώστας Λεοντίου Έλληνες διπλωμάτες και προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
Την επομένη (8-12-09) το πρωί, μνήμη κατά το παλαιό ημερολόγιο της Αγίας Αικατερίνης, συνεόρτασαν χριστιανοί και βεδουίνοι –μωαμεθανοί.
Στο Καθολικό της Μονής, που οικοδομήθηκε την εποχή του Ιουστινιανού και όπου φυλάσσεται η μαρμάρινη λάρνακα του λειψάνου της Αγίας, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο ναός ήταν κατάμεστος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση γύρω από το ναό της τιμίας κάρας και της δεξιάς χειρός της Αγίας Αικατερίνης.
Εντός της Μονής και δίπλα από το καμπαναριό υπάρχει τέμενος για τις θρησκευτικές ανάγκες των βεδουίνων, οι οποίοι τιμούν την Αγία Αικατερίνη και τον προφήτη Μωϋσή. Οι βεδουίνοι θεωρούν αυτούς απογόνους των στρατιωτών, τους οποίους είχε στείλει στο Σινά ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός για την προστασία της Μονής.
Ο ηγούμενος της Μονής Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός σε ομιλία του ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία στον φετινό εορτασμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Τόνισε ότι η αδελφότητα της Μονής προσεύχεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει την Κύπρο στην καρδιά του από το τέλος της δεκαετίας του 1950,όταν στο είχε πάρει μέρος σε διαδηλώσεις στην Αθήνα για το κυπριακό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στη δική του ομιλία τόνισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου αγωνίζεται για λύση του κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλο τον κυπριακό λαό.
Αναφερόμενος στην Αγία Αικατερίνη υπογράμμισε ότι είναι ίσως το σημαντικότερο ιερό πρόσωπο μετά την Παναγία. Οι σημερινές γυναίκες , τόνισε, πρέπει να έχουν ως πρότυπο τους την Αγία Αικατερίνη. Επίσης , υπέδειξε ότι οι μητέρες σήμερα πρέπει να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσωπική φροντίδα για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Μακαριότατος δέχτηκε από τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό τα δώρα του, ένα εγκόλπιο με την εικόνα της φλεγομένης βάτου, το βιβλίο του Ιώβ από τον περίφημο Σιναϊτικό Κώδικα και μια έκδοση με τα κειμήλια της Μονής. Ο ίδιος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Σινά εγκόλπιο και επιστήθιο σταυρό.
Νωρίς το απόγευμα τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό τα εγκαίνια ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου για τα μικρά παιδιά των βεδουίνων, που ζουν στην κοινότητα «Αγία Αικατερίνη», σε μικρή απόσταση από τη Μονή Σινά. Ο πρόεδρος της κοινότητας και βεδουίνοι με τα παιδιά τους υποδέχθηκαν θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Το νηπιαγωγείο, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Προφήτης Μωϋσής», κτίστηκε με δαπάνες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Μονής Σινά και της Μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανθρωπιστική Ευρωπολιτιστική Ανάπτυξη και Συνεργασία».
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Ηλίας Νομπιλάκης ανακοίνωσε ότι για το 2010 προγραμματίζεται η ανέγερση ενός ιατρικού κέντρου για τους βεδουίνους της κοινότητας. Ο πρόεδρος της κοινότητας τόνισε ότι το Σινά είναι η γέφυρα των μονοθεϊστικών θρησκειών και ευχαρίστησε τη Μονή για το ενδιαφέρον και την βοήθεια της προς την κοινότητα του.
Αργότερα στο Καθολικό της Μονής ψάληκε ο εσπερινός και η παράκληση της Αγίας Αικατερίνης , της οποίας η τιμία κάρα και η δεξιά χειρ είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού.
Στη συνέχεια ο π.Εφραίμ ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο Μουσείο των Κειμηλίων της Μονής, το οποίο , όπως ανέφερε, εγκαινίασε πριν μερικά χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο Μουσείο φυλάσσονται πολλά από τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας και ορισμένα από τα μοναδικά χειρόγραφα της πολύ σημαντικής βιβλιοθήκης της Μονής, η οποία σύντομα πρόκειται να ανακαινιστεί και να ψηφιοποιηθεί. Μεταξύ άλλων στην περίφημη βιβλιοθήκη της Μονής σώζεται το πρωτότυπο του Σιναϊτικού Κώδικα , το πληρέστερο και αρχαιότερο χειρόγραφο της Βίβλου.Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει εντάξει τη Μονή στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θαύμασε τα κειμήλια του Μουσείου και στο τέλος της ξεναγήσεως του υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.
Το πρωί της Τετάρτης (10-12-09) ο Κύπρου Χρυσόστομος και ο Σινά Δαμιανός συμπροσευχήθηκαν στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια είχαν συνομιλίες για επίκαιρα εκκλησιαστικά θέματα.
Αργότερα αναχώρησαν για την γυναικεία Μονή της Φαράν –μετόχι της Μονής Σινά- όπου τους υποδέχτηκαν η ηγουμένη ,οι αδελφές της Μονής και ορισμένοι προσκυνητές. Η ηγουμένη έδειξε με μεγάλη ικανοποίηση τον μεγάλο Σταυρό και τα εξαπτέρυγα στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής, που είχαν σταλεί την προηγουμένη από Κυπρίους φίλους της Μονής. «Οι Κύπριοι αδελφοί μας βοηθούν και μας συμπαραστέκονται πάρα πολύ», ανέφερε με συγκίνηση. Στο γεύμα στην τράπεζα της Μονής η ηγουμένη συγχάρηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για το κήρυγμα του , την προηγουμένη στη Μονή του Σινά, και ιδιαίτερα για την αναφορά του στο ρόλο, που πρέπει να διαδραματίζει η γυναίκα στην εποχή μας.
Στη Μονή Φαράν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά αποχαιρέτισε με θερμότατες ευχαριστίες τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
Την Πέμπτη ( 11-12-09) ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Κύπριου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από πέντε χρόνια κατά τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου προς το Άγιον Όρος. Το μνήμα του Πατριάρχη Πέτρου βρίσκεται στο κοιμητήριο των Πατριαρχών στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε και τον προκάτοχο του Πατριάρχη Πέτρου μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο.
Ο κ. Χρυσόστομος στάθμευσε στο Κάϊρο επιστρέφοντας από την Μονή Σινά. Τον συνόδευε ο διαχειριστικός διευθυντής της Μονής κ. Νικόλας Βαδής. Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Νύμφων. Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε στον ναό της Μονής , ο οποίος είναι ρυθμού ροτόντας και αποτελεί ιστορικό μνημείο. Το ιδιαίτερο δε χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει δύο άμβωνες δεξιά και αριστερά της Ωραίας Πύλης. Στον υπόγειο χώρο του ναού υπάρχει παρεκκλήσιο, όπου κατά την παράδοση έμειναν η Παναγία , ο Ιωσήφ και ο νεογέννητος Χριστός.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρέσβης της Κύπρου στο Κάϊρο Κώστας Λεοντίου, παρέθεσε γεύμα σε πλωτό εστιατόριο στον Νείλο ποταμό προς τιμή του Αρχιεπισκόπου. Στο γεύμα παρακάθισαν μεταξύ άλλων ο επιτετραμμένος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος.
Ο πρέσβης κ. Λεοντίου, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο στο Σινά, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Αίγυπτο και τόνισε ότι «ο Μακαριότατος μας εξέπληξε με την απλότητα του».
Ευχαριστώντας ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον πρέσβη κάθε επιτυχία στην αποστολή του και του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο μια ασημένια μερέχα.
Αριστείδης Βικέτος
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής εδώ...