Βίος Αγίου Νικολάου
Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στο 250 μ.Χ.
Εξ απαλών ονύχων διακρινόταν για την ευσέβεια και τον ισχυρό χαρακτήρα του αφού, σύμφωνα με την παράδοση, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή θήλαζε μία φορά την ημέρα και μάλιστα μετά τη δύση του ήλιου.
Ελεήμων
Από μικρό παιδί έμεινε ορφανός, όμως, η αγωγή, που έλαβε από τους ευλαβείς γονείς του, τον οδήγησε στο δρόμο τής κατά Θεόν αρετής και ιδιαίτερα της ελεημοσύνης, γι’ αυτό πολύ νωρίς διαμοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ακολούθησε το δρόμο της άσκησης. Έτσι υπηρέτησε ως ιερέας στα Πάταρα, ως ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα και ως Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, θέση από την οποία μπόρεσε, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει την επιθυμία του για ίδρυση ευαγών ιδρυμάτων.
Το ακόλουθο συγκινητικό περιστατικό αποτελεί ένα απτό δείγμα της φιλανθρωπικής δράσης του Αγίου. Ένας φτωχός πατέρας, για να εξασφαλίσει προίκα στις τρεις του κόρες, υπέκυψε στον πειρασμό και αποφάσισε να τις στείλει σε οίκο ανοχής. Ο άγιος Νικόλαος πληροφορήθηκε τις προθέσεις αυτού του πατέρα και για τρεις νύχτες, με μυστικό τρόπο, άφηνε έξω από το σπίτι εκείνης της οικογένειας ένα πουγκί με χρυσά νομίσματα. Το γεγονός προκάλεσε το θαυμασμό τού πατέρα εκείνων των κοριτσιών και έτσι την τρίτη νύχτα πρόσεξε ότι ο ευεργέτης τους ήταν ο άγιος Νικόλαος. Ο Άγιος, όμως, τον προέτρεψε να μην αναφέρει το γεγονός. O πατέρας εκείνος, μετά την ευεργεσία που δέχθηκε, μετανόησε για τις προθέσεις του και ο Θεός ευλόγησε, ώστε να παντρέψει και τις τρεις του κόρες.
Ομολογητής
Κατά την εποχή του Διοκλητιανού, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους διώκτες και συμπαραστάθηκε στους υπό δίωξη Χριστιανούς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Διοκλητιανού, ο οποίος τον φυλάκισε, τον υπέβαλε σε βασανιστήρια και τον εξόρισε. Πίσω στα Μύρα επέστρεψε όταν ανάλαβε ως αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Θαυματουργός - προστάτης των ναυτικών
Ο Θεός έδωσε στον άγιο Νικόλαο το χάρισμα της θαυματουργίας. Όταν κατευθυνόταν ως προσκυνητής προς τους Αγίους Τόπους, ξέσπασε ισχυρή θαλασσοταραχή, η οποία απειλούσε το πλοίο με καταποντισμό. Ο Άγιος προσευχήθηκε στο Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε. Και όχι μόνο αυτό αλλά ανέστησε και ένα ναύτη, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της τρικυμίας.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία ο άγιος Νικόλαος να καθιερωθεί ως ο προστάτης των ναυτικών.
Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο
Το 325 συμμετέσχε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία ασχολήθηκε με τις κακοδοξίες του Αρείου. Σύμφωνα με την Παράδοση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου χαστούκισε τον Άρειο και γι’ αυτό φυλακίστηκε. Προς ενίσχυσή του, και αποκατάσταση του κύρους του, παρουσιάστηκε σε αυτόν ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος του έδωσε το Ευαγγέλιο και η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία του έδωσε το ωμοφόριο.
Η κοίμηση του - μυροβλυσία
Ο άγιος Νικόλαος κοιμήθηκε γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα.
Τα άγια του λείψανα, από τα οποία ανάβλυζε μύρο, παρέμειναν στα Μύρα μέχρι τον 11ο αιώνα, εποχή κατά την οποία μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας.
Η μνήμη του
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τού Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων στις 20 Μαΐου. Επίσης, έχει αφιερώσει την μέρα Πέμπτη, τόσο στους δώδεκα Αποστόλους, όσο και στον άγιο Νικόλαο.
Απολυτίκιο
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος
ἐγκρατείας διδάσκαλον ἀνέδειξέ σε
τῇ ποίμνῃ σου ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθειᾳ
διὰ τούτῳ ἐκτήσῳ τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλὰ
τῇ πτωχεία τὰ πλούσια.
Πάτερ ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ
σωθῆναι τάς ψυχάς ἠμῶν.
Κοντάκιο
Ἐν τοῖς Μύροις Ἅγιε, ἱερουργὸς ἐνεδείχθης,
τοῦ Χριστοῦ γὰρ ὅσιε, τὸ εὐαγγέλιον πληρώσας,
ἔθηκας τὴν ψυχήν σου ὑπὲρ λαοῦ σου,
ἔσωσας τοὺς ἀθῴους ἐκ τοῦ θανάτου,
διὰ τοῦτο ἠγιάσθης,
ὡς μέγας μύστης Θεοῦ τῆς χάριτος.
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Λυκαβηττού)
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Έγκωμης)
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Έγκωμης
Επιμέλεια: π. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.