Η Μητρόπολη Κένυας διακονεί ένα εκατομμύριο πιστούς. Στην Κένυα λειτουργούν 300 Ορθόδοξες Ενορίες και 52 Ιεραποστολικά Κέντρα, διακονούμενα από 160 Αφρικανούς ιερείς, η Πατριαρχική Ιερατική Σχολή, όπου η φοίτηση είναι τριετής, μια Παιδαγωγική Σχολή «Κλήμης ο Αλεξανδρεύς», μια Τεχνική Σχολή, μια Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μια Σχολή Κοπτικής - Ραπτικής, 5 Γυμνάσια - Λύκεια, 13 Δημοτικά Σχολεία, 150 Κατηχητικά Σχολεία με 250 λαϊκούς κατηχητές, 50 Νηπιαγωγεία, ένα Ορφανοτροφείο και 10 μικρές κλινικές. Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας παραχωρεί σε άπορα και ορφανά παιδιά 3.000 υποτροφίες και υιοθεσίες, πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας σε νέους και μητέρες, παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πραγματοποιεί διανοίξεις πηγαδιών για την κάλυψη της βασικής ανάγκης πόσιμου ύδατος σε περιοχές που το στερούνται. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας εφαρμόζει πρόγραμμα καταπολέμησης της μάστιγας του AIDS.
Το 1958 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ιδρύει την Ιερά Επισκοπή Ριρούτας (Κένυας), στην οποία υπήχθησαν όλες οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής, και τοποθετεί πρώτο Μητροπολίτη τον Νικόλαο, μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Πρώτος ιεραπόστολος υπήρξε ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και τον ακολούθησαν οι π. Αθανάσιος Ανθίδης, π. Ανδρέας Τσίρος, π. Γαβριήλ Νικολαΐδης και πολλοί λαϊκοί. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος ανήγειρε το 1971 στο Ναϊρόμπι την Πατριαρχική Ιερατική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄», στην οποία μορφώνονται μέχρι σήμερα οι ιεροσπουδαστές που προορίζονται για τις θέσεις των κληρικών και των κατηχητών της Ι. Μητροπόλεως Κένυας. Την ίδια εποχή ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος βάπτισε και περί 10.000 Ορθοδόξους σε διάφορες περιοχές της Κένυας. Από το 1981 μέχρι το 1992 τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κένυας και Ειρηνουπόλεως διετέλεσε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Από το 1992 μέχρι το 1997 και από το 2001 μέχρι σήμερα την Ιερά Μητρόπολη Κένυας διαποιμαίνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος. Κατά την τριετία 1998-2000 διαποίμανε ο Μητροπολίτης Κένυας και Τανζανίας κ. Σεραφείμ, νυν Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτορίας.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Κένυα, με αφορμή και την συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής, της τοπικής εκκλησίας, επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων: «το \'Αγιο Πνεύμα καθιστά το εκκλησιαστικό έργο ανοικτό προς όλα τα έθνη και τις φυλές της γης. Αυτό δηλώνεται και με το πρώτο χαρισματικό φαινόμενο της γλωσσολαλιάς, των Αποστόλων κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, το οποίο σημαίνει κοινωνία αγάπης και ενότητας όλων των ανθρώπων, σε όλες τις γλώσσες της γης. Οι γλώσσες και οι ιδιαιτερότητες των λαών και των εθνών δεν καταργούνται, άλλα αναιρούνται οι τραγικές συνέπειες της αντιπαλότητας και της εχθρότητος των ανθρώπων μεταξύ τους, όπως συνέβει στην παλαιά Διαθήκη, στη διήγηση της σύγχυσης των γλωσσών κατά τη δημιουργία του Πύργου της Βαβέλ. Το \'Αγιο Πνεύμα φανερώνεται και επενεργεί διά μέσου όλων των γλωσσών και των πολιτισμών της ανθρωπότητος ανά τους αιώνες».
Ο Πατριάρχης Αλεξανδείας σημείωσε ακόμη: «Στην Κένυα αποκαλύπτεται περίτρανα η αγιοπνευματική ευλογία και οι ευεργετικές συνέπειες της Ιεραποστολής ως χαρισματικής λειτουργίας, που διατρανώνει τόσο την κατάργηση των ανθρωπίνων διακρίσεων, όσο και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας ως σώματος του Ενός και Αδιαιρέτου Χριστού. (...) Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας συμπληρώνει κατά το τρέχον έτος 50 χρόνια από της συστάσεώς της. Πενήντα χρόνια ζωής, δυναμικής παρουσίας, ουσιαστικής διακονίας και καταθέσεως της ορθοδόξου μαρτυρίας στην καρδιά της αφρικανικής γης. (...) Μέσα στη ροή του χρόνου και του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, η Εκκλησία παραμένει ο δοκιμασμένος και γαλήνιος θεσμός, πού δίνει θάρρος, πού προσφέρει θαλπωρή και ασφάλεια ψυχής. Θεσμός αιώνιος, που δεν διέψευσε και δεν διεψεύσθη».
του δημοσιογράφου κ. Παναγιώτη Καπαρή
Δείτε επίσης:
Πενηντακονταετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας
στην ιστοσελίδα Πατριαρχείου Αλεξανδρείας