6-8 Σεπτεμβρίου 2009
70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο:
Διάλογος μεταξύ Θρησκειών και Πολιτισμών
Συμπληρώθηκαν οι εκδηλώσεις οι οποίες οργανώθηκαν από τις 6-8 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κρακοβία της Πολωνίας από τη θρησκευτική Ρωμαιοκαθολική Οργάνωση του Saint Egidio. Ως γνωστό, η προηγούμενη περυσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με τη σημαντική οργανωτική συμβολή και γενναιόδωρη προσφορά της Εκκλησίας Κύπρου. Για το λόγο αυτό οι οργανωτές εξέφρασαν επανειλημμένως τις ευχαριστίες τους στην Εκκλησία της Κύπρου και στον Προκαθήμενό της Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Όπως και στην Κύπρο, έτσι και στην Κρακοβία, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος θρησκευτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο.
Την Εκκλησία Κύπρου εξεπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και ο κ. Ιωάννης Χαριλάου, Διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου της Ιεράς Συνόδου. Την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξεπροσώπησε ο Υφυπουργός κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία κα Πόπη Αβραάμ.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος), Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Μητροπολίτης Νοτίου Αφρικής Σεραφείμ), Πατριαρχείο Μόσχας (Μητροπολίτης Γερμανός), Πατριαρχείο Ρουμανίας (Μητροπολίτης Σεραφείμ), Εκκλησία της Ελλάδος (Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος) και άλλοι.
Στην εναρκτήρια τελετή προσφώνησαν τη Συνέλευση προσωπικότητες του θρησκευτικού και πολιτικού κόσμου, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Emmanuel Barroso, ο Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου κ. Henri de Luxembourg και ο Καρδινάλιος Κάσπερ.
Στις είκοσι και πλέον στρογγυλές τράπεζες συζητήθηκαν θέματα πολιτικά, κοινωνικά και θεολογικά. Ο Υφυπουργός κ. Χριστοφίδης έλαβε μέρος σε στρογγυλή τράπεζα, όπου συζητήθηκε το θέμα της ξενοφοβίας και της ξενοφιλίας, αναπτύσσοντας την κυβερνητική πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή πολιτική. Τόνισε ότι, η Κύπρος, μαζί με άλλες Μεσογειακές χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, είναι πλέον εκτεθειμένες στο μεταναστευτικό κύμα παρά οι βόρειες χώρες της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό χρειάζεται συντονισμός ώστε να μη υφίστανται το μεγαλύτερο κόστος οι χώρες με το μεγαλύτερο παράνομο μεταναστευτικό κύμα.
Τούρκος καθηγητής, μέλος της στρογγυλής τράπεζας, ισχυρίσθηκε ότι στην Ευρώπη, το κλειστό χριστιανικό κλαμπ, όπως κατά κόρον επαναλαμβάνουν οι Τούρκοι, υπάρχει τουρκοφοβία, ενώ η Τουρκία του σήμερα είναι σύνθεση πολιτισμών και λαών της περιοχής, αλλά και πολλοί Τούρκοι κατοικούν ήδη σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Τίτος Χριστοφίδης υπενθύμισε στον συνομιλητή του την κατοχή της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα και την άρνησή της να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε στον Τούρκο Καθηγητή ότι πρέπει να αποφασίσουν στην Τουρκία ποία ανάγνωση της ιστορίας θέλουν να επιλέξουν, αυτή που παρουσίασε ο ίδιος μιάς Τουρκίας, με σύνθεση πολιτισμών και λαών, ή αυτή που ισχύει μέχρι τώρα της αμιγούς εθνότητας των Τούρκων. Όταν βρισκόμαστε στα πλαίσια ενός άλλου λαού και πολιτισμού ως μειονότητα πρέπει να επιδεικνύουμε τον ανάλογο σεβασμό, τόνισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας. Παρατηρούμε, όμως, ότι αυτό δεν συμβαίνει με τους Τούρκους μετανάστες στην Ευρώπη, γιατί παραμένουν εκείνοι ένα τουρκικό κλαμπ. Το παράδειγμα, μάλιστα, της οικογένειας Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, που δολοφονούν την ίδια την κόρη τους γιατί είχε αγαπήσει Γερμανό νέο, είναι αρκετά ενδεικτικό.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας συμμετείχε στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Χριστιανική ενότητα, για να πιστέψει ο κόσμος». Στην ίδια συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και ο Μητροπολίτης Γερμανός της Ρωσικής Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας εστίασε τη δική του παρέμβαση σε τρεις διαστάσεις στις οποίες η Εκκλησία Κύπρου και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες εργάζονται για τη Χριστιανική ενότητα.
Η πρώτη αφορά καθαρά την Εκκλησία της Κύπρου και την κατάσταση που επικρατεί ένεκα της κατοχής της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών διακήρυξε ότι η ενότητα των Εκκλησιών δεν είναι δυνατή αν δεν επιτευχθεί η ενότητα του ανθρωπίνου γένους. Διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας: με τις παρατηρούμενες διαιρέσεις και συγκρούσεις ανά τον κόσμο, όπως η διαίρεση της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, η κατάσταση στο Ιράκ και Αφγανιστάν και όλες οι άλλες συγκρούσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου, πως είναι δυνατή η ενότητα του ανθρωπίνου γένους; Παρά ταύτα, ως Χριστιανοί δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και την αποστολή μας στον κόσμο για την ενότητα του ανθρωπίνου γένους.
Η δεύτερη διάσταση, όπου η Εκκλησία Κύπρου και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες συμβάλλουν αποφασιστικά για την ενότητα των Εκκλησιών, είναι ο τομέας των Διμερών Θεολογικών Διαλόγων με την Ρωμαιοκαθολική, την Παλαιοκαθολική, την Αγγλικανική, τις Λουθηρανικές, τις Μεταρρυθμισμένες και τις Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες. Επιπρόσθετα, η Εκκλησία Κύπρου και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες μετέχουν ενεργώς ως μέλη στα διάφορα Διεκκλησιαστικά Συμβούλια, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και τα κατά περιοχές περιφερειακά Συμβούλια Εκκλησιών. Η Εκκλησία Κύπρου, εκτός του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών είναι επίσης μέλος της Διασκέψεως Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.
Η Τρίτη διάσταση είναι αυτή της θεολογικής συζητήσεως περί της έννοιας και του τρόπου ενότητας των Εκκλησιών. Κατά καιρούς προτάθηκαν διάφορες μορφές ενότητας, όπως η οργανική ενότητα, η συνοδική ενότητα, η ορατή ενότητα κ.λπ. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον, μετά από τη συνεχή χρήση και κατάχρηση του όρου ενότητα και με την ύπαρξη διαφόρων αποκλινουσών μεταξύ τους εκκλησιολογιών, είναι δυνατή η ενότητα και κατά πόσον οι Εκκλησίες επιθυμούν πράγματι την ενότητά τους. Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η προσεχής συνέλευση της Ολομέλειας της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως, η οποία θα συνέλθει στην Κρήτη από τις 6-14 Οκτωβρίου.
Οι Σύνεδροι, την τελευταία ημέρα των εργασιών επισκέφθηκαν το Γερμανικό Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Άουσβιτς, όπου πολλοί, κυρίως Εβραίοι, είχαν οδηγηθεί στο θάνατο από τα Ναζιστικά στρατεύματα. Η Συνάντηση έκλεισε με κοινή εκδήλωση την κεντρική πλατεία της πόλεως, κατά τη διάρκεια της οποίας απευθύνθηκαν διάφορα μηνύματα για την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ λαών και πολιτισμών.
της Α.Π του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασιλείου