Η λεηλασία
της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου
στη Διεθνή Συνάντηση του Ρίμινι της Ιταλίας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009, εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Η τουρκοκρατούμενη Κύπρος. Οι λεηλατημένοι θησαυροί» από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάριο Μάουρο και τον Υπεύθυνο της Κίνησης Κοινωνία και Απελευθέρωση κ. Ρομπέρτο Φοντολάν.
Ο κ. Φοντολάν στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ στη Ρώμη στα Γραφεία του Κινήματος και Απελευθέρωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μακαριωτάτου στον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό τον Ιούνιο του 2006. Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής η Εκκλησία της Κύπρου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση του Ρίμινι τον Αύγουστο του 2008 με την έκθεση του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου «Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής». Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ το βιβλίο του Don Giussani «Il Senso Religioso” στην παρουσία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Mario Mauro. Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θησαυρούς του Βυζαντινού Μουσείου και να δουν παράλληλα το μέγεθος της καταστροφής στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Ο κ. Φοντολάν αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον Μακαριώτατο και για την πρόσκληση που του απεύθυνε για να συμμετάσχει ως ομιλητής στην φετινή Συνάντηση του Ρίμινι παράλληλα με την έκθεση.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάριο Μάουρο μίλησε για το παράδοξο της κυπριακής υπόθεσης: μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε. κατέχει τμήμα μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. Μίλησε για τις αλλότριες χρήσεις των ναών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου (τζαμιά, σταύλοι, αποθήκες σανού, νυκτερινά κέντρα, στρατόπεδα κλπ). Ο κ. Μάουρο τόνισε ότι το μεγαλύτερο όπλο του αγώνα της Κύπρου είναι η διαφώτιση της κοινής γνώμης και επαίνεσε το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για την πρωτοβουλία του.
Ο δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη φιλοξενία της έκθεσης στους χώρους τους στη θεματική «Άνθρωποι σε έργο». Η έκθεση παρουσιάζει το έργο πολλών ανθρώπων που εργάζονται για τον επαναπατρισμό χιλιάδων έργων τέχνης που κλάπηκαν και πωλήθηκαν στο εξωτερικό από αρχαιοκάπηλους. Συνεχίζοντας ο δρ. Ηλιάδης εξήγησε ότι η έκθεση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επανεξέτασης της υπόθεσης των 300 έργων που κατασχέθηκαν το 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου Aydin Dikmen στο Μόναχο. Από τα 300 αντικείμενα που κατασχέθηκαν (εικόνες, χειρόγραφα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά) μόνο για τα 169 υπάρχει πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση. Το Βυζαντινό Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ με αυτή την έκθεση θέλει να καταγγείλει την παράνομη αγοραπωλησία των κλεμμένων θησαυρών της Κύπρου και ζητεί όπως τα κατασχεθέντα έργα στο Μόναχο θεωρηθούν ως ένα ενιαίο σύνολο και ως τέτοιο θα πρέπει να επιστραφούν στην Εκκλλησία της Κύπρου, τον νόμιμο κάτοχό τους.
Ο δρ. Ηλιάδης ολοκληρώνοντας ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου που δυστυχώς λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια. Ιδιαίτερη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους προκάλεσαν τα λόγια του Μακαριωτάτου: «Λέχθηκε ότι η στιγμή της πραγματικής ησυχίας μας δεν είναι εκείνη που εμείς κοιμόμαστε, αλλ’ εκείνη που κοιμάται ήσυχη η συνείδησή μας! Είμαστε βέβαιοι ότι, αν οι φωτογραφίες της Έκθεσης είχαν φωνή και μιλούσαν, θα μας έλεγαν σήμερα:
-Είμαστε όμηροι στη Γερμανία. Ζητούμε και τη δική σας βοήθεια και συμβολή, ώστε να επιστρέψουμε μια ώρα ενωρίτερα στην πατρίδα μας, στην Κύπρο!
Κατά συνέπεια, και για να κοιμάται ήσυχη η συνείδησή μας, η συνείδηση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, θα πρέπει οι όπου γης πολιτισμένοι άνθρωποι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής στην Κύπρο των θησαυρών μας, που σήμερα είναι όμηροι στο Μόναχο, αλλά και μέχρι την ημέρα της επιστροφής όλων γενικά των έργων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπου αλλού οι αρχαιοκάπηλοι τα μετέφεραν» .
24 Αυγούστου 2009
Dr. Ioannis A. Eliades,
Director,
Byzantine Museum and Art Galleries,
Archbishop Makarios III Foundation,
Arch. Kyprianos sqr.,P.O Box 21269, 1505 Nicosia, CYPRUS
Tel. +357 22430 008, Cell.+357 9951 9998, Fax. +357 22430 667
www.makariosfoundation.org.cy