"Κεκλημένοι εν μια πίστη εν Χριστώ"
Στην ιστορική πόλη της Λυών φιλοξενήθηκε η 13η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, που άρχισε τις εργασίες της στις 15 Ιουλίου και διήρκεσαν μέχρι τις 21 Ιουλίου. Στην 13η Γενική Συνέλευση έλαβαν μέρος 306 αντιπρόσωποι από 120 Εκκλησίες (Ορθόδοξες, Αγγλικανικές, Προτεσταντικές και Παλαιοκαθολικές Εκκλησίες).
Εμπνευσμένη από το χωρίο της Επιστολής προς Εφεσίους η 13η Γενική Συνέλευση είχε ως κεντρικό θέμα "Κεκλημένοι εν μιά πίστει εν Χριστ?" (Called to one Hope in Christ).
Στις 15 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τελετή των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στον ιστορικό Ναό του Αγίου Μποναβεντούρα, όπου έγινε το καλωσόρισμα όλων των συνέδρων. Η ομιλία κατά την εναρκτήρια τελετή έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο Γιαννουλάτο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης κάθε μέρα επικεντρωνόταν το ενδιαφέρον και οι εργασίες σε διαφορετικό θέμα. Με θέμα την "Ελπίδα" άρχισαν οι εργασίες την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, όπου αναπτύχθηκαν οι σκέψεις πάνω στο κεντρικό θέμα της Συνέλευσης. Την επομένη μέρα, 17 Ιουλίου, απασχόλησε τους συνέδρους το θέμα "Όραμα", όπου μελετήθηκε το μέλλον της Οικουμενικής Κίνησης στην Ευρώπη. Εν συνεχεία τις προτεραιότητες του έργου του ΚΕΚ για την επόμενη εξαετία συζήτησαν οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών το Σάββατο, 18 Ιουλίου. Ενώ την Κυριακή, 19 Ιουλίου, οι συνέδρους λειτουργήθηκαν ο καθένας στην ενορία του και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια ίδρυσης του ΚΕΚ. Η λήψη των τελικών αποφάσεων έγινε τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου και ακολούθως την Τρίτη 21 Ιουλίου οι σύνεδροι αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.
Στους εορτασμούς της 13ης Γενικής Συνέλευσης προσκεκλημένοι ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μίλησε το απόγευμα της 19ης Ιουλίου κατά την εορταστική τελετή για τα 50χρονα του ΚΕΚ. Υπογράμμισε στην ομιλία του τα επιτεύγματα του ΚΕΚ κατά τα 50 χρόνια λειτουργίας του, εξαίροντας τα θεολογικά κείμενα που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασία των μελών του και κυρίως τη Charta Oecumenica. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα των χριστιανικών πνευματικών αξιών οι οποίες πρέπει να διέπουν την Ευρώπη, ώστε να γίνεται ο κάθε άνθρωπος σεβαστός ως εικόνα Θεού, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, τη φυλή, την ιθαγένεια και την γλώσσα. Εν συνεχεία καταπιάστηκε με τα ποικίλα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας, την οικονομική κρίση και το φυσικό περιβάλλον. Αναφορά έκανε και στο διάλογο ανάμεσα σε Χριστιανούς, Ιουδαίους και Μουσουλμάνους. Υπενθύμισε πως ο Χριστός είναι αυτός που ελευθέρωσε τον άνθρωπο από το θάνατο και του χάρισε τη ζωή, γι\' αυτό σήμερα ως χριστιανοί έχουμε καθήκον να δώσουμε το μήνυμα της Αναστάσεως, της ελπίδας και ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
Το κείμενο του τελικού μηνύματος της Συνέλευσης εξιστορεί εν συντομία την ίδρυση του ΚΕΚ πριν από 50 χρόνια σε μια χωρισμένη Ευρώπη, όπου επιδίωκε να κτίσει τις γέφυρες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και να ενώσει τους Χριστιανούς. Το ΚΕΚ ιδρύθηκε σε μια Ευρώπη που είχε καταστραφεί από τους πολέμους και χρειαζόταν τους σπόρους της ελπίδας και της ανάστασης. Σήμερα μετά από 50 χρόνια η κατάσταση άλλαξε και κυρίως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η νέα ελπίδα αναστυλώθηκε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο σήμερα νέοι τοίχοι διαχωρισμού ανορθώνονται ανάμεσα στα έθνη, τις κουλτούρες και τις θρησκείες. Τις Εκκλησίες της σημερινής Ευρώπης τις απασχολούν ο κοινωνικός διαχωρισμός ανάμεσα σε νόμιμους κατοίκους και σε μετανάστες, σε πλούσιους και σε φτωχούς, σε εργαζόμενους και ανέργους, όπως και η τήρηση των δικαιωμάτων αλλά και η καταπάτηση τους.
Εν συνεχεία οι Εκκλησίες της Ευρώπης κλήθηκαν να λάβουν μέτρα κατά των κλιματολογικών αλλαγών, της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος ώστε οι Χριστιανοί να συνεργαστούν για την ακεραιότητα της δημιουργίας. Επιτακτική ανάγκη είναι η αναζήτηση μιας νέας οικονομικής τάξης που θα χαρακτηρίζεται από ηθική υπευθυνότητα και θα οδηγήσει σε μια αειθαλή περιβαλλοντική ανάπτυξη ξεπερνώντας τα προβλήματα που πηγάζουν από τη σημερινή οικονομική κρίση.
Η ελπίδα των χριστιανών έγκειται στην αντιμετώπιση κάθε είδους βίας και ρατσισμού και στην υποστήριξη της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου. Υπάρχει η ελπίδα στον αγώνα των χριστιανών για αλήθεια και δικαιοσύνη, όπως και στην υποχρέωση για αλληλεγγύη ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς.
Οι Εκκλησίες καλούνται να ρίξουν τους τοίχους ανάμεσα σε ανθρώπους, κουλτούρες, θρησκείες και να διδάξουν την αναγνώριση του κάθε ανθρώπου ως εικόνα Θεού. Το τελικό μήνυμα ολοκληρώθηκε με τα λόγια του Απόστολου Πέτρου, ο οποίος διακήρυξε «Κύριον δὲ τὸν Θεὸν ἁγιάσατε ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν, ἕτοιμοι δὲ ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι ὑμᾶς λόγον περὶ τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος μετὰ πρᾳΰτητος καὶ φόβου».
Κατά την 13η Γενική Συνέλευση γιορτάστηκε και η συνεργασία του ΚΕΚ με την Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τούς μετανάστες στην Ευρώπη (CCME-Churches Commission for Migrants in Europe). H CCME οργανώνει πολλές δραστηριότητες για τους μετανάστες, που θα κορυφωθούν το 2010 με το μεγάλο συνέδριο για τους μετανάστες. Το 2010 θα ονομαστεί "Έτος ανταπόκρισης των Εκκλησιών για τους μετανάστες".
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο του ΚΕΚ. Συνέρχεται κάθε έξι χρόνια και εκλέγει μια 40μελή Κεντρική Επιτροπή η οποία εν συνεχεία συνέρχεται μια φορά τον χρόνο και επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων του ΚΕΚ. Μια από τις πιο σπουδαίες αποφάσεις ήταν σύσταση μιας δεκαπενταμελούς Ομάδας Εργασίας η οποία θα μελετήσει την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη του ΚΕΚ. Μια από τις 40 θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής κατέχει η Εκκλησία Κύπρου. Σε αυτή εξελέγη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος ο οποίος αντιπροσωπεύει μόνιμα στις Βρυξέλλες την Εκκλησία Κύπρου.
Τέλος σημαντικό γεγονός αποτελεί για την Εκκλησία Κύπρου η αναφορά που έγινε σε ένα από τα κείμενα (statements) της Επιτροπής Public Issues δημοσίων θεμάτων με τίτλο "Called to strengthen human rights, religious freedom and relationships". Με αυτό το κείμενο έγινε έκκληση προς τα κράτη μέλη της Ευρώπης να ενισχύσουν τον σεβασμός τους προς τους ιερούς χώρους, τα θρησκευτικά μνημεία, όπως και την προστασία των ελευθεριών και των θρησκευτικών κοινοτήτων. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από την Τουρκία να αναθεωρήσει τις πολιτικές της όσον αφορά τη θρησκευτική εκπαίδευση, και να συντηρήσει τους Χριστιανικούς χώρους λατρείας στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα.
Την Εκκλησία Κύπρου αντιπροσώπευσε πενταμελής ομάδα. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος Μαχαιριώτης, ενώ η υπόλοιπη ομάδα απαρτιζόταν από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δρα Βενέδικτο Ιωάννου, το Δρα Γιώργο Κάκουρα, τον πατέρα Ιωάννη Κυπριανού και τη Θεολόγο Μιχαέλα Παύλου.
Μιχαέλα Παύλου, Θεολόγος
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου στη Γενική Συνέλευση και την ομιλία του στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Λυών, το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.Αναστασίου, το Μήνυμα και έτερον Ανακοινωθέν από τις τελικές αποφάσεις της 13ης Γενικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Ε.
Η ομιλία της Α.Θ.Π. στη Γενική Συνέλευση
Η ομιλία της Α.Θ.Π. στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Λυών
Ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
Το Μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης Αγγλική - Ελληνική
Ανακοινωθέν από τις τελικές αποφάσεις της Συνέλευσης (στην Αγγλική)