Έκθεση Βυζαντινών Εικόνων και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων από τους κατεχόμενους Ιερούς Ναούς μας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009. Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Μακαριωτάτου:
"Αγαπητοί μας,
Με ανάμικτα αισθήματα μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης ήλθαμε απόψε εδώ, για να τελέσουμε τα Εγκαίνια της Έκθεσης εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων, που προέρχονται από τους κατεχόμενους ιερούς μας ναούς, αλλά και για να παραστούμε, στη συνέχεια, στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων», που διοργανώνει -προς τιμή του- ο Δήμος Στροβόλου, σε συνεργασία και με τους εννέα κατεχόμενους Δήμους της νήσου μας. Τους Δήμους Ακανθούς, Αμμοχώστου, Καραβά, Κερύνειας, Κυθρέας, Λαπήθου, Λευκονοίκου, Λύσης και Μόρφου.
Οι σκέψεις μας αναγκαστικά τρέχουν σήμερα στην αποφράδα εκείνη μέρα της 9ης Ιουλίου 1821. Στο μυαλό μας αναπλάθονται οι ηρωικές μορφές του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αλλά και όλων των άλλων Εθνομαρτύρων μας, που με τη θυσία τους πότισαν το δένδρο της ελευθερίας. Και εδώ είναι που μας κυριεύει το παράπονο και μας συνθλίβει ο πόνος για το σήμερα. Πώς είναι δυνατό, εκατό ογδόντα οκτώ (188) χρόνια ύστερα από τα τραγικά εκείνα γεγονότα της 9ης Ιουλίου 1821 να είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαινιάζουμε Εκθέσεις εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων από τους σκλαβωμένους ιερούς μας ναούς και να διοργανώνουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τίτλο «Μνήμες Κατεχομένων»; Πώς είναι ακόμη δυνατό οι μεγάλοι και ισχυροί της γης, αλλά και οι πολιτισμένοι άνθρωποι, να ανέχονται για τριανταπέντε τώρα χρόνια τη συνέχιση της τουρκικής εισβολής και της κατοχής στο βόρειο τμήμα της νήσου μας;
Εν πάση περιπτώσει, ο λαός μας δεν αφήνει την απογοήτευση να τον καταβάλει, όσες δυσκολίες και εμπόδια και αν συναντά στην πορεία του. Αντίθετα, αντλώντας θάρρος, δύναμη, κουράγιο και ενίσχυση από την 9η Ιουλίου 1821, συνεχίζει πεισμωμένος το δίκαιο αγώνα του, μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής στα κατεχόμενα σήμερα χωριά και στις πόλεις μας, στους ιερούς μας ναούς, στα όσια και στα ιερά μας.
Συμβολική έκφραση αυτής της αγωνιστικότητας του λαού μας, της αντίστασής του ενάντια στον εισβολέα και της αποφασιστικής εμμονής του για την απόδοση δικαιοσύνης και στη μαρτυρική μας νήσο αποτελεί και η εγκαινιαζόμενη Έκθεση εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων από τους κατεχόμενους ιερούς μας ναούς.
Για την ίδια την Έκθεση δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά πράγματα, αφού η ίδια ομιλεί αφ’ εαυτής. Περιοριζόμαστε, λοιπόν, να τονίσουμε ότι οι εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια, που παρουσιάζονται στην Έκθεση, προέρχονται από τους σκλαβωμένους σήμερα ιερούς μας ναούς, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου μας. Αναμφίβολα, η καθεμία εικόνα και το καθένα εκκλησιαστικό κειμήλιο έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι όλα μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, μας υπενθυμίζουν τον ελληνοχριστιανικό μας πολιτισμό, την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά, τη φύτρα και τις ρίζες μας. Μας τονίζουν, ακόμη, ποιοί είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε. Προπάντων πού πηγαίνουμε! Πώς ήμαστε πριν από την τουρκική εισβολή, πού βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και ποιά είναι η ευθύνη και το χρέος μας για το αύριο;
Αξιοποιούμε την ευκαιρία, για να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι για μας -για την Εκκλησία- δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες! Μπορεί η τουρκική εισβολή να συνεχίζεται για τριακοστό πέμπτο τώρα χρόνο, αλλά οι σκέψεις και οι καρδιές μας βρίσκονται συνεχώς εκεί, στη σκλαβωμένη μας γη! Συντηρούμε, έτσι, ακμαίο το αγωνιστικό μας φρόνημα και ανανεώνουμε την πίστη μας στην άγια μέρα της δικαίωσης και της απελευθέρωσης. Και σίγουρα θα έρθει η δικαίωση και η απελευθέρωση! Αρκεί όλοι μαζί -Ηγεσία και λαός- να διαφυλάξουμε την ενότητά μας και να παραμείνουμε ασυμβίβαστοι και αμετακίνητοι στους δίκαιους στόχους του αγώνα μας. Και εφόσο μνημονεύουμε την 9η Ιουλίου 1821 και τους Εθνομάρτυρές της, εφόσον οι σκέψεις και οι καρδιές τρέχουν στην κατεχόμενη σήμερα βόρεια Κύπρο, εφόσο διοργανώνουμε Εκθέσεις με θέμα τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια από τους κατεχόμενους ιερούς μας ναούς, εφόσο, τέλος, πραγματοποιούμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τίτλο «Μνήμες Κατεχομένων», τότε δικαιούμαστε βάσιμα να ανανεώνουμε την πίστη μας στην απελευθέρωση. Δικαιούμαστε, ακόμη, να ελπίζουμε και να προσδοκούμε τον ερχομό της λύτρωσης από τον Τούρκο εισβολέα και της δικαίωσης.
Περιττό να τονίσουμε ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού η Εκκλησία θα συνεχίσει και στο μέλλον να βρίσκεται στην πρωτοπορία του κοινού αγώνα του λαού μας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει. Αντίθετα, θα ευλογήσει τον αγώνα μας και -αργά ή γρήγορα- θα μας χαρίσει την πολυπόθητη δικαίωση.
Θερμά συγχαίρουμε τον Έντιμο Δήμαρχο Στροβόλου και αγαπητό μας κ. Σάββα Ηλιοφώτου, αλλά και τους Έντιμους και αγαπητούς μας Δημάρχους των εννέα κατεχόμενων Δήμων μας, καθώς επίσης και όλα τα Αξιότιμα Μέλη των Δημοτικών τους Συμβουλίων, για την ωραία αυτήν πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή εκδήλωση.
Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, γιατί με την Έκθεση, αλλά και με την Καλλιτεχνική Εκδήλωση, τόσο ο φιλοπρόοδος Δήμος Στροβόλου, όσο και οι ηρωικοί εννέα κατεχόμενοι Δήμοι του τόπου μας, καταθέτουν για μία ακόμη φορά τη μαρτυρία της συστράτευσής τους και της ενεργούς συμβολής τους στον αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση και δικαίωση.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις τελούμε τα εγκαίνια της Έκθεσης και ευχόμαστε όπως δώσει ο Θεός, ώστε σύντομα, με τη δική Του χάρη και ευλογία, όλες αυτές οι εικόνες και όλα αυτά τα εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταφερθούν και πάλι με ασφάλεια στους ιερούς ναούς τους, στους οποίους και ανήκουν, σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Είθε η άγια τούτη μέρα να μην αργήσει περισσότερο. Θα είναι τότε η στιγμή που τόσο οι ψυχές του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, όσο και όλων των άλλων αγωνιστών και ηρώων της τουρκικής εισβολής, θα αναπαυθούν και θα ηρεμήσουν.
Ευχαριστούμε".