Στο Λουκή Ακρίτα, τον φλογερό αγωνιστή, τον σπουδαίο διανοητή και στοχαστή, του οποίου το έργο και η προσφορά έχουν διαχρονική αξία και τυγχάνουν αναγνώρισης και εκτίμησης τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αναφερόταν ο Παγκύπριος Διαγωνισμός και τον οποίο προκήρυξε το Ίδρυμα Υποτροφιών Λουκή Ακρίτα. Η πρωτοβουλία της προκήρυξης του Μαθητικού Διαγωνισμού στη μνήμη του αείμνηστου υφυπουργού Εθνικής Παιδείας, ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και έγινε με την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Χθες, το μεσημέρι, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, βράβευσε, σε ειδική εκδήλωση, τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β\' τάξεως των Λυκείων Μέσης Εκπαίδευσης, που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό.
«Το μέλλον ανήκει στα νιάτα και δικαιολογημένα και η Εκκλησία στηρίζεται σε σας, στους νέους του τόπου μας, και βάσιμα προσβλέπει στη δικαίωση του αγώνα μας, με την επιστροφή στη γενέτειρα του Λουκή Ακρίτα την Μόρφου, σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο», τόνισε στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος, κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως.
«Να θυμάστε πάντοτε» ανέφερε, «ότι ο αείμνηστος Λουκής Ακρίτας αγωνίστηκε και αγάπησε βαθιά τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα, ως Μητέρα Πατρίδα, την οποία και υπηρέτησε από τη σημαντική θέση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας».
«Η ζωή και τα έργα του Λουκή Ακρίτα αποτελούν και πρόσκληση, αλλά και πρόκληση, για κάθε νέο και νέα της νήσου μας, για κάθε Κύπριο πατριώτη και πατρικά ζητούμε όπως όλοι σας, ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα του Λουκή Ακρίτα, σκορπάτε πάντοτε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και καλλιεργείτε την πίστη για τη δικαίωση», πρόσθεσε.
«Άλλως», πρόσθεσε, «πώς θα φτάσουμε στους καρπούς, αν προηγουμένως δεν φυτέψουμε τους σπόρους; Με τη ζωή και το παράδειγμά του ο Λουκής Ακρίτας μας δίδαξε ότι πάνω απ\' όλα η πίστη είναι δύναμη, όχι άνεση».
Υπογράμμισε, τέλος, πως «αυτή την πίστη, τόσο προς την ιδιαίτερή μας πατρίδα Κύπρο, όσο και προς τη Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα, αλλά και προς όλα, όσα συνθέτουν και συναποτελούν την ελληνορθόδοξή μας καταγωγή και συνείδηση, πατρικά ζητούμε από όλους σας - από όλους τους νέους της νήσου μας - να βιώνετε και να συντηρείτε διαρκώς μέσα σας, για το δικό σας καλό, για την προκοπή του λαού μας, αλλά και για την ελευθερία της πατρίδας μας».
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου στο δικό του χαιρετισμό τον οποίο διάβασε, εκ μέρους του η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ζήνα Πουλλή, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του στο Ίδρυμα Υποτροφιών Λουκή Ακρίτα, για την πρωτοβουλία της προκήρυξης του Μαθητικού Διαγωνισμού στη μνήμη του αείμνηστου Λουκή Ακρίτα, τόνισε ότι «η προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού αποτελεί την ελάχιστη εκπλήρωση ενός δικού μας χρέους για τη μεγάλη προσφορά του Λουκή Ακρίτα στη χειμαζόμενη πατρίδα μας και στον ελληνισμό γενικότερα».
«Κάθε φορά που τιμούμε τη μνήμη του Λουκή Ακρίτα, ενός εκλεκτού τέκνου της πατρίδας μας, δικαιολογημένα νιώθουμε όλοι μας μια ξεχωριστή περηφάνια. Γιατί ο αείμνηστος Λουκής Ακρίτας, που τιμάται σήμερα στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια από τις σημαντικότερες πολιτικές και πνευματικές φυσιογνωμίες της Κύπρου και της Ελλάδας, στον 20ο αιώνα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Δημητρίου.
«Δίκαια, λοιπόν, τιμάται μέσω του ετήσιου αυτού διαγωνισμού η μνήμη του Λουκή Ακρίτα, ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας για τη μεγάλη προσφορά του, η οποία αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους εμάς τους μεταγενέστερους», προσθέτει. «Είμαι βέβαιος ότι ο διαγωνισμός θα καταστεί θεσμός και θα καταξιωθεί στη συνείδηση μαθητών και εκπαιδευτικών ως μια μοναδική πρόκληση και ευκαιρία για να γνωρίσουν οι νέοι μας το πολυσήμαντο έργο του Λουκή Ακρίτα και να αντλήσουν από το πλούσιο περιεχόμενό του τα αναγκαία μηνύματα. Μηνύματα, που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη σήμερα, για την ευόδωση του αντικατοχικού μας αγώνα, που θα επέλθει με την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και την επανένωση της πατρίδας μας», κατέληξε.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυνε στην συνέχεια, εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος Λουκή Ακρίτα, η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Νίκη Παπαπέτρου.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, απένειμε τα βραβεία, τους επαίνους και τις διακρίσεις και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις εργασίες των μαθητών, που διακρίθηκαν.
Η ειδική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η οποία έψαλλε τα απολυτίκια του Αποστόλου Βαρνάβα και των Τριών Ιεραρχών και έκλεισε με μια πραγματική πανδαισία παραδοσιακών ηχοχρωμάτων με δημοτικά τραγούδια από την Κύπρο και την Ελλάδα, τα οποία απέδωσε το Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ανδρέα Χριστοδούλου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Περισσότερα για το Ίδρυμα Λουκή Ακρίτα εδώ...