Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, Στροβόλου με αφορμή την επέτειο από την άλωση της Πόλεως.
Η εκδήλωση περιλάμβανε εσπερινή ακολουθία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ηρωικού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και υπέρ των ψυχών πάντων των μετ’ αυτού πεσόντων, χαιρετισμό από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, ομιλία από το διαπρεπή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλή Σαρρή και πλαισιώθηκε με σχετικά παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας.
Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο Λόγος» κ. Λουκάς Παναγιώτου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή «υπαγορεύεται από το ιστορικό χρέος προς τους προγόνους μας και από την αναγκαιότητα, εξ αιτίας των καιρών, να προβάλλονται τα μεγάλα παραδείγματα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας αυτών, προς μίμηση υπό πάντων».
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Μακαριώτατος, τόνισε την ανάγκη διατήρησης της μνήμης της αλώσεως και σημείωσε ότι «η σημερινή επέτειος, όπως και κάθε θλιβερή επέτειος τής ιστορίας μας, επιβάλλει μια εσωτερική ιστορική ενδοσκόπηση για τα αίτια τού γεγονότος και την εξαγωγή των αναγκαίων διδακτικών πορισμάτων».
«Η ηρωική απάντηση του Παλαιολόγου στις δελεαστικές προτάσεις των Τούρκων, αποτελεί μέχρι σήμερα πηγή φρονηματισμού, θάρρους και πίστεως προς τις αθάνατες έννοιες τής Θρησκείας, τής Πατρίδας και τής Ελευθερίας. Είναι μια απάντηση που συνάδει απόλυτα με τα διδάγματα τής Ιστορίας μας και γεμίζει τις ψυχές μας με υπερηφάνεια και θαυμασμό! Είναι μια απάντηση που καταξιώνει ηθικά και ιστορικά την υπερχιλιετή πορεία τής Βυζαντινής αυτοκρατορίας, σημείωσε ο Μακαριώτατος.
«Βέβαια η Βασιλεύουσα έπεσε», ανέφερε, «αλλά τόσο η υπερήφανη απάντηση τού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όσο και ο ηρωικός του θάνατος έμειναν στην Ιστορία μας, ως σύμβολα αυτοθυσίας, φιλοπατρίας και ευψυχίας! Αποτελούν δε μία ιστορική κληρονομιά που μας χρεώνει να συνεχίσουμε και εμείς τον δρόμο που εκείνος εθελουσίως χάραξε».
«Σήμερα, η ίδια ιταμή πρόκληση παραδόσεώς μας και πάλιν βρίσκεται, έμμεσα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Η πολιτική τής Τουρκίας είναι οφθαλμοφανής. Μεθοδεύει την τουρκοποίηση τού Βόρειου τμήματος τής Κύπρου με την εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων και μεθοδεύει συστηματικά σε βάθος χρόνου, την κηδεμονία και στη συνέχεια την κατάληψη όλης τής Κύπρου».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «οι πολιτικοί μας μπορεί να λένε και να ελπίζουν ό,τι θέλουν. Εμείς όμως, ως Εκκλησία, οφείλουμε να κρούομε συνεχώς τον κώδωνα τού κινδύνου και να καλούμε τον λαό μας να βρίσκεται σε εγρήγορση για τη σωτηρία της χαλεπαίνουσας Πατρίδας μας. Και έχουμε ύψιστο ηθικό και ιστορικό χρέος να βρισκόμαστε μαζί με τον πολυπαθή λαό μας στην εμπροσθοφυλακή τού Αγώνα, τόσο για την Ελευθερία της Κύπρου μας, όσο και για την επικράτηση της Δικαιοσύνης και όλων των άλλων αξιών της ζωής».
Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη κληρονόμησε σε μας η ηρωική θυσία, στις επάλξεις τού χρέους, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, καθώς και όλων των πεσόντων κατά την πολιορκία και άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων, που χρεωστικώς τιμούμε σήμερον.
Νεοκλής Σαρρής
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νεοκλής Σαρρής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το διαχρονικό και επίκαιρο στοιχείο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους» και επεσήμανε ότι «η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί αναμφίβολα το τραγικότερο και απολύτως αρνητικό γεγονός, για την παγκόσμια ιστορία, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε με πολύ πόνο ακόμη και σήμερα».
Προχωρώντας σε μια συνοπτική αναδρομή ο κ. Σαρρής, υπογράμμισε ότι προάγγελος της Αλώσεως του 1453 από τους Οθωμανούς υπήρξε η Άλωση της Πόλεως από τους Φράγκους Σταυροφόρους το 1204, η οποία μάλιστα, ήταν πολύ μεγαλύτερης σημασίας και έκτασης σε λεηλασίες. Αφού αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες της ιστορίας και κλείνοντας την ομιλία του στάθηκε στη σημερινή κατάσταση της Πόλεως, στις όχι ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον της σημερινής μεγαλούπολης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου κυριαρχεί ο θρησκευτικός φανατισμός και ο αναλφαβητισμός και στο πολύπλευρο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γύρω από το οποίο παραμένει συσπειρωμένη η ρωμαίικη ομογένεια, η οποία επιδεικνύει θαυμαστό ζήλο και αφοσίωση στα ιερά και τα όσια του Γένους μας και από χρέος κινούμενη εμμένει με ένα ευλογημένο πείσμα να ζει και να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της ιεράς αυτής παρακαταθήκης.
Ο ομιλητής, κλείνοντας, μίλησε για τη «συνειδητή απεμπόληση της Κωνσταντινούπολης από τους ασυνείδητους χειριστές των εθνικών μας θεμάτων» και πρόσθεσε ότι «η απεμπόληση της Κωνσταντινουπόλεως σηματοδοτεί απεμπολήσεις και άλλων ελληνικών περιοχών» επισημαίνοντας ότι «ο συμβιβασμός είναι το πνεύμα της Αλώσεως και ως συμβιβασμός, το πνεύμα της Αλώσεως, εμφανίζεται στις μέρες μας ως ελληνοτουρκική προσέγγιση».
Εξηγώντας τη θέση του ο κ. Σαρρής, τόνισε ότι «η Τουρκία εννοεί προσέγγιση, υπό μία προϋπόθεση. Την αποδοχή, από μέρους της Ελλάδος, της Τουρκικής ιστορικής θεώρησης περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ιστορία εμπεριέχει δομή εξουσίας. Αυτό που λέμε πολύ απλά ο νικητής γράφει την ιστορία, ο ισχυρός γράφει και ο ανίσχυρος την αποδέχεται».
Ο ομιλητής θεωρεί την επιδίωξη για αναθεώρηση της ιστορία μας και τις προσπάθειες να αλλοτριωθεί και η παιδεία μας, όσον αφορά την ιστορική διάσταση του γένους μας, ως συνέπεια της οπτικής αυτής και χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια «ως συμβιβασμό στο πνεύμα της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους».
Ο κ. Σαρρής κατέληξε, λέγοντας πως στην πρόκληση αυτή «εμείς αρνούμαστε να υποκύψουμε και θα μαχόμαστε όλη μας την ζωή, με όλες μας τις δυνάμεις, έχοντας ως υπόδειγμα, ως παράδειγμα προς μίμηση την ηρωική μορφή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος ζει και θα ζει σε όσους είναι ελληνόψυχοι και έμψυχοι».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αποδόθηκαν τραγούδια της Αλώσεως και της Μικράς Ασίας με παραδοσιακά όργανα, την ερμηνεία της Λουκίας Ιγνατίου Ευδοκίου, του Γιώργου Νικολαΐδη, του Νεκτάριου Ιωάννου και με τη συνοδεία των μουσικών Νέστορα Γεωργίου στο κανονάκι, του Κυριάκου Γιωργάλα στο κλαρίνο, του Γιώργου Νικολαΐδη στο τουμπερλέκι, της Ιωάννας Ιγνατίου στην κιθάρα και του Μιχάλη Ευδοκίου στο ούτι.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Στροβόλου Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της και τέλος ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης χάρισε στον κ. Σαρρή αναμνηστικό αργυρό δίσκο με ανάγλυφη παράσταση του αρχαίου πλοίου της Κερύνειας.
Παρόντες στην εκδήλωση ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Ανδρέας Αγγελίδης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των τοπικών αρχών, δημοτικοί σύμβουλοι, κληρικοί, εκπαιδευτικοί και αρκετός κόσμος, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αίθουσα.