Γράφει το ΚΥΠΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λευκωσία, η 2η Συνάντηση για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας έγινε λεπτομερής παρουσίαση της ψηφιοποίησης και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το θέμα.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου και εμπειρογνώμονας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μαρίνος Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της ΕΕ σχετικά με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου λέγοντας ότι αυτά είναι τα προγράμματα «Europeana», «Athina» και «EuropeanaLocal». Η Κύπρος εκπροσωπείται στα προγράμματα από το Ινστιτούτο Κύπρου και θα πρέπει η Κύπρος, μέχρι το 2010 να συμπεριλάβει στην συλλογή της «Europeana», γύρω στα 1000 βιβλία και εφημερίδες, είπε. Το πρόγραμμα «Europeana», είπε ο κ. Ιωαννίδης είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, πολυγλωσσικό και πολυμέσων «που άρχισε το 2005 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής».
Το «Athina» είναι πρόγραμμα το οποίο συλλέγει πληροφορίες από τα μουσεία των χωρών μελών της ΕΕ ενώ το «EuropeanaLocal» είναι το πρόγραμμα που συλλέγει πληροφορίες από βιβλία, αρχεία και βιβλιοθήκες. Τα προγράμματα αυτά θα τρέχουν μόνο για 3 -4 χρόνια, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο «Europeana», η οποία είναι, όπως την χαρακτήρισε, η «μητέρα βιβλιοθήκη» των πληροφοριών και βρίσκεται στη Χάγη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο καθηγητής, με την απόφαση της αυτή, καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, να λάβουν ενεργό μέρος και μέχρι το έτος 2010, να ψηφιοποιηθούν σαν υλικό – περιεχόμενο στο πρόγραμμα «Europeana», γύρω στα δέκα εκατομμύρια αντικείμενα.
Ο πρώτος στόχος, είπε συνεχίζοντας ο κ. Ιωαννίδης, είναι μέχρι το 2010 ενώ η δεύτερη φάση της υλοποίησης του προγράμματος είναι το 2013.
Η Κύπρος, δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται τόσο όσο θα έπρεπε στο «Europeana», και ένας από τους λόγους είναι η έγκυρη και σωστή πληροφόρηση περί του θέματος αυτού. Αναφερόμενος στην συνάντηση είπε ότι «είναι η 2η συνάντηση μέσα στα πλαίσια των τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ψηφιοποίηση ιστορικού υλικού».
Στη συνάντηση, ανέφερε ο Μαρίνος Ιωαννίδης, καλέστηκαν να παρευρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι, κρατικών και ιδιωτικών φορέων, που έχουν στα χέρια τους υλικό πολιτιστικής κληρονομιά της Κύπρου. Προχωρούμε, είπε, στην κατάρτιση ενός σχεδίου – χρονοδιαγράμματος πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι μαζί να εργαστούμε για να φτάσουμε μέχρι το τέλος του 2009 με ένα μεγάλο αριθμό ψηφιοποίησης αντικειμένων «να δείχνουμε το εκτόπισμα του πολιτισμού της Κύπρου».
Απαντώντας σε ερώτηση αν στο πρόγραμμα έχουν καλεστεί να λάβουν μέρος και Τ/κ εμπειρογνώμονες ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι έχουν καλεστεί και Τ/κ αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Εξάλλου σε δηλώσεις του στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου, ο Χωρεπίσκοπος Μεσσαορίας Γρηγόριος, υπεύθυνος του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας, είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση ιστορικών και εκκλησιαστικών αντικειμένων. «Δηλώνουμε την ευαισθησία μας σε θέματα παρουσίασης, διαφύλαξης και προβολής, της πολιτιστικής κληρονομίας η οποία δεν ανήκει μόνο στην Κύπρο αλλά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Είναι εθνικό καθήκον της Εκκλησίας της Κύπρου, είπε, η συμμετοχή και η παροχή βοήθειας στα πλαίσια του προγράμματος «Europeana». Ανακοίνωσε τέλος, ότι στις 28 Μαΐου θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της ανανεωμένης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου.