ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
18 Νοεμβρίου 2015.
Αγαπητοί μου,
Η Επιστήμη τής εκκλησιαστικής ιστοριογραφίας εμπλουτίζεται από σήμερα μ’ ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που τιτλοφορείται «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΣ». Το παρουσιάζουμε ενώπιό σας με αισθήματα εκκλησιαστικής και εθνικής εγκαύχησης.
Η έκδοση αυτού τού βιβλίου αποτελούσε ένα ιστορικό χρέος και απέναντι στην εμβληματική προσωπικότητα τού Αρχιεπισκόπου Λεοντίου και απέναντι στον κυπριακό λαό, ο οποίος επιβάλλεται να γνωρίσει σε βάθος όλες τις αγωνιστικές πτυχές τής μεγάλης αυτής εθνικής και εκκλησιαστικής ηγετικής προσωπικότητας. Να γνωρίσει τις δυσκολίες, τους περιορισμούς και τις αντιξοότητες, τις οποίες διήλθε αγωνιζόμενος συνεχώς εναντίον των Άγγλων προκειμένου να διατηρήσει το φρόνημα του κυπριακού λαού ακμαίο, ελληνοπρεπές και χριστιανικό.
Μέσα μου αισθάνομαι ότι η εκπλήρωση αυτού τού χρέους γεμίζει την ψυχή μου με ένα αίσθημα βαθύτατης ηθικής ικανοποίησης. Γι’ αυτό και ευχαριστώ τον Θεό που σήμερα με καταξιώνει να βιώσω αυτήν την πνευματική χαρά.
Βεβαίως θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους πρωταγωνιστές αυτής τής προσπάθειας. Δια τούτο και ευχαριστώ από κέντρου καρδίας τον εκλεκτό και αγαπητό μου φίλο, τον πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, τον κύριο Μάριο Ηλιάδη, στον οποίο ανήκει η μεγάλη τιμή ότι είχε την πρωτοβουλία αυτής τής εκδόσεως. Με συγκίνηση σας αναφέρω ότι ο μακαριστός πατέρας τού κυρίου Ηλιάδη, Γεώργιος ήταν ανεψιός τού Αρχιεπισκόπου Λεοντίου. Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο ίδιος στον χαιρετισμό του «η οικογένειά μου, με κάθε ταπεινότητα, αισθάνεται περήφανη, που με την έκδοση τού παρόντος έργου αξιώνεται να εκπληρώσει ένα τάμα ζωής» .
Ευχαριστίες θερμές οφείλω να εκφράσω και προς τον συγγραφέα τού ιστορικού αυτού πονήματος, τον εμβριθή μελετητή και ερευνητή, τον κύριο Κωστή Κοκκινόφτα, ο οποίος ομολογουμένως πολύ κοπίασε για να μας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα τής αγωνιστικής μορφής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου. Τον συγχαίρω θερμά και του εύχομαι να συνεχίσει με τον ίδιο επιστημονικό ζήλο, ώστε να μας παρουσιάσει στο μέλλον και άλλα επιστημονικά πονήματά του.
Χρέος μας να ευχαριστήσουμε και τους καθηγητές τού πανεπιστημίου Κύπρου, τον κ. Σταύρο Φωτίου και τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου για την ουσιαστική αρωγή τους στην καθόλου επιστημονική έκδοση τού βιβλίου.
Ακράδαντα πιστεύω ότι μέσα από τις 234 σελίδες τού βιβλίου «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΣ» ο αναγνώστης θα βιώσει με εγκαύχηση τους αγωνιστικούς, τους θρησκευτικούς και εθνικούς παλμούς μιας μεγαλοπράγμονος εκκλησιαστικής προσωπικότητας. Θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την ευκλεή εκκλησιαστική και εθνική μορφή και δράση τού Λεοντίου, ο οποίος με απαράμιλλο σθένος και μαχητικότητα υπηρέτησε την Εκκλησία και το ποίμνιό του, τόσο από τη θέση τού Μητροπολίτη Πάφου όσο και από τη θέση τού Τοποτηρητή και του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.
Και ασφαλέστατα θα βιώσει με συγκίνηση το μεγαλείο των αγώνων του για να διατηρήσει την παιδεία μας στις ελληνικές της πηγές και να αποτρέψει τους μεθοδικούς στόχους των κατακτητών για την αγγλοποίηση της.
Και πέραν τούτων, με αισθήματα ευγνωμοσύνης θα βιώσει και τούτη την ιστορική αλήθεια: ο οτρηρός και μαχητικός Ιεράρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος, υπήρξε το πρόσωπο που κατ’ εξοχήν αγωνίστηκε και διέσωσε την εθναρχική ιδιότητα τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Ιερά Ἀρχιεπισκοπή Κύπρου,
18 Νοεμβρίου 2015.