Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου τις εργασίες της η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών με θέμα: "Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή".
Στο συνέδριο συμμετέχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Ιεράρχες, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.
Επίσης συμμετέχουν προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και στην συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στους πρόσφυγες.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αναφέρθηκε στην δράση των εξτρεμιστών οι οποίοι προβαίνουν σε καταστροφές αρχαίων μνημείων αλλά και θηριωδίες εναντίον Χριστιανών και αμάχων στην Μ. Ανατολή.
"Πιστεύουμε ότι ο Διαθρησκευτικός διάλογος είναι το κλειδί στην λύση του προβλήματος, για να εξαλείψουμε τον θρησκευτικό φανατισμό, γι΄ αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Η εξάπλωση του θρησκευτικού φανατισμού στην Μέση Ανατολή απειλεί με αφανισμό τον θρησκευτικό πλουραλισμό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δέχεται όλους τους πρόσφυγες από την Συρία προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Η Μέση Ανατολή πρέπει να μεταμορφωθεί και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την παιδεία", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Σήμερα αναρωτιέμαι αντί να είμαστε εδώ και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα μήπως θα έπρεπε να είχαμε μεριμνήσει νωρίτερα ώστε να μην ξερριζωθούν από τα σπίτια τους; Στο μέτρο που μου αναλογεί ζητώ συγγνώμη για κάθε παιδί που έφυγε, γιατί δεν έκανα κάτι για να σταματήσω αυτό το ταξίδι. Σήμερα καλούμαστε να αφήσουμε τα λόγια, να αναλάβουμε πρωτοβουλία με ουσία και συγκεκριμένα αποτελέσματα, οτιδήποτε άλλο αποτελεί προδοσία στην χριστιανική μας υπόσταση".
Συγκινητική ήταν η ομιλία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη ο οποίος μιλώντας στα ελληνικά τόνισε: "Αφήστε το λαό μας να ζήσει".
"Οι άνθρωποί μας, δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες, ούτε τα παιδιά μας για να τα ξεβράζουν τα κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι", συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννης.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε και στους δύο απαχθέντες μητροπολίτες, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα αδιαφορεί και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στον χαιρετισμό του τόνισε: "Το πρόβλημα του θρησκευτικού πλουραλισμού δυστυχώς αισχάτως μεταμορφώθηκε σε χαίνουσα πληγή. Σήμερα εν ονόματι της Αραβικής Άνοιξης δημιουργήθηκε ένα τραγικό κομφούζιο. Όχι μόνο με απάθεια στάθηκε η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις έναντι του θέματος αλλά συμπαρίστατο στους εξτρεμιστές για να φέρουν δήθεν την δημοκρατία στις χώρες αυτές. Αντί της δημοκρατίας έφεραν την προσφυγιά, την αιματοχυσία με τις σημερινές τραγικές καταστάσεις. Οφείλουν οι μεγάλεις δυνάμεις να απομονώσουν και να αφοπλίσουν τους εξτρεμιστές και να βοηθήσουν μέσω της παιδείας να αναμορφώσουν πνευματικά τους λαούς αυτούς της Μ. Ανατολής. Τότε και μόνο η αληθινή δημοκρατία και η Αραβική Άνοιξη θα βασιλεύσει στην Μέση Ανατολή και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε σε αυτούς".
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η ασυνείδητη αποδοχή του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού και η ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων κοινοτήτων μπορούν να προέλθουν απο δύο αντίθετες αφετηρίες. Είτε από την αδιαφορία για την πίστη είτε από την συνειδητή βίωση της ουσίας της θρησκείας. Προφανώς υπάρχει μία γενικότερη ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων για τις κρίσεις της Μ. Ανατολής. Καιρός πλέον όλοι οι υπεύθυνοι να αποτινάξουν τον λήθαργο και να δράσουν επειγόντως για την κατάπαυση της τρομερής αιματοχυσίας. Η ειρήνη και η ασφάλεια θα εδραιωθούν με την φροντίδα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη των φτωχότερων κοινωνιών. Η καλλιέργεια μιας υγειούς θρησκευτικούς συνειδήσεως αποτελεί το σημαντικότερο θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη. Η δύναμη της αγάπης είναι εκείνη που μπορεί τελικά να νικήσει την αγάπη της δύναμης που καταστρέφει τα πάντα. Καλούμεθα να στηλιτεύοσουμε κάθε μορφή βίας. Βία εν ονόματι της θρησκείας βιάζει την έννοια της Θρησκείας".
Πηγή: Romfea