Η Κύπρος αποτελεί “μοντέλο” για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – μια περιοχή με συγκρούσεις και βία στο όνομα της θρησκείας – αφού μια τεράστια πρόοδος σημειώθηκε στο νησί σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, είπε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Ελευθερία στη Θρησκεία Heiner Bielefeldt, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην οποία παρευρίσκονταν Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες.
Ο κ. Bielefeldt βρίσκεται στην Κύπρο μετά από την ολοκλήρωση στο νησί περιφερειακού συνεδρίου με συνέδρους από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας για το πώς η διασυνοριακή επικοινωνία μπορεί να αποτρέψει τη βία στο όνομα της θρησκείας.
Η επικοινωνία, ανέφερε, μπορεί να βοηθήσει στην υπερπήδηση προκαταλήψεων, αρνητικών στερεοτύπων ενώ παράλληλα οικοδομεί εμπιστοσύνη στις κοινωνίες.
Η βία, σημείωσε, που διαπράττεται στο όνομα της θρησκείας μπορεί να αποφευχθεί με διασυνοριακή επικοινωνία.
“Η Κύπρος πράγματι έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο χρόνος έχει ωριμάσει και θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία στο νησί, που είναι μέρος της Μέσης Ανατολής”, υπέδειξε.
Είπε ότι η Μέση Ανατολή χρειάζεται να πάρει μηνύματα ελπίδας, μια περιοχή που έχει διαταραχθεί από συγκρούσεις βίας στο όνομα της θρησκείας.
“Η Κύπρος δεν έχει διαταραχθεί από βία πρόσφατα αλλά όταν ήμουν εδώ το 2012, ήταν ακόμα μια χώρα όπου υπήρχαν πικρές αναμνήσεις και ο κόσμος στις δύο πλευρές δεν επικοινωνούσε. Υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας ακόμη και μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων. Οι θρησκευτικοί ηγέτες δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα έλλειψης εμπιστοσύνης. Τώρα νοιώθω ότι είναι διαφορετικά” τα πράγματα, πρόσθεσε.
Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια από το 2012, συνέχισε, επιτεύχθηκε μια τεράστια πρόοδος και έπαινος πρέπει να απονεμηθεί σε αυτούς που το κατόρθωσαν και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι θρησκευτικοί ηγέτες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Μουφτής, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών, οι ηγέτες των Λατίνων και Αρμενίων.
Σε αυτό συνέβαλε και η Πρεσβεία της Σουηδίας, που ενεθάρρυνε όλους για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης το ρόλο που διαδραμάτισε η “Διαθρησκευτική Πλατφόρμα” για να δώσουν τα χέρια οι θρησκευτικοί ηγέτες του νησιού και να ξεκινήσουν ένα διάλογο που τους έφερε μαζί ώστε να έχουν κοινές αρχές.
Αναφέρθηκε ακόμα και στο γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να μεταβεί στην κατεχόμενη περιοχή σε θρησκευτικούς χώρους, και ο Μουφτής σε μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές.
Πηγή: ΚΥΠΕ