Με τον προσήκοντα σεβασμό, βαθειά συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρος αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου, την 1η και 2α Σεπτεμβρίου 2015, με τις ακολουθίες του Εσπερινού, της θείας Λειτουργίας και του Παρακλητικού Κανόνα προς τον άγιο, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο,συμπαραστατουμένων από τον ηγούμενο της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, στους Τρούλλους της επαρχίας Λάρνακας, αρχιμανδρίτη Συμεών, κι από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου κι άλλων Μητροπόλεων. Παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και Ακανθούς Σάββας Σαββίδης.
Πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, εκτοπισμένοι Μορφίτες και Ακανθιώτες, προσήλθαν και φέτος με περισσή ευλάβεια, πίστη κι ελπίδα για να συμμετάσχουν στην εορτή του αγίου Μάμαντος, πολιούχου αγίου της Μόρφου και, να προσευχηθούν, έχοντας την ευλογία να προσκυνήσουν τις θαυματουργικές εικόνες του εορτάζοντος αγίου και του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς και, να λάβουν άγιο έλαιο από τη σαρκοφάγο του Αγίου Μάμαντος.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, συμπροσευχομένων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου και του Χωρεπισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.
Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνα του πολιούχου Αγίου της Μόρφου, καθώς και της θαυματουργής εικόνας του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου.
Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και τον παρόντα Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών κ. Ιωσήφ μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαε, είναι η πρώτη φορά που ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος προσεύχεται μαζί μας σε αυτόν τον σταυρωμένο και πραγματικά αναστάσιμο Εσπερινό και, χαιρόμαστε πολύ που είστε ανάμεσα μας. Όπως βλέπετε ανάμεσα μας είναι και ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, με την εκλεκτότερη και την πιο θαυματουργή εικόνα που διαφυλάσσει η Κύπρος, του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία ευρίσκεται προσωρινά στον ναό του Αγίου Μάμαντος. Τα έφερε έτσι η ιστορία, οι περιπέτειες της Κύπρου και ο «μάστρος των αγίων Χριστός», όπως μου είπε κι ένας πρόσφυγας από την Ακανθού, ο σωτήρας Χριστός, ο Χρυσοσώτηρας της Ακανθούς να συστεγάζεται και να συστενάζει με τον άγιο Μάμα, τον εκ γενετής φυλακισμένο.
»Αυτός λοιπόν ο μάστορας των αγίων Χριστός σας καλωσορίζει , όπως καλωσορίζει και τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, τον επίσκοπο της εικόνος του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς και της σταυρωμένης Καραπασίας, καθώς και τον παρόντα Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ, που όλα αυτά τα χρόνια μαζί με το εκτοπισμένο ποίμνιό του, στηρίζει κι ενισχύει την ελπίδα αυτού του τόπου για ελευθερία και συνύπαρξη, που όμως για να υπάρξει συνύπαρξη θα πρέπει να υπάρξει ύπαρξη! Δεν μπορείς να συνυπάρχεις, εάν δεν υπάρχεις! Κι εμείς ως Ορθόδοξοι και έλληνες της Κύπρου, έχοντας γνώση κι επίγνωση της ιστορίας που κουβαλούμε των αρχαίων Σόλων, των αγίων Αποστόλων και των αγίων, των Ακριτών κι όλων των ενθάδε ευσεβώς κειμένων πατέρων και αδελφών, προσδοκούμε ν’ ατενίσουμε το μέλλον έχοντας την ελπίδα της συνύπαρξης, διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε ένας τόπος χωρίς ταυτότητα και πρόσωπο. Κι όπως γνωρίζετε ούτε Θεός υπάρχει χωρίς πρόσωπο. Γι’ αυτό σήμερα χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο και την ποιότητα της ύπαρξης και της συνύπαρξης μας.
»Σεβασμιώτατε, η ακολουθία του Εσπερινού και η θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Μάμαντος στον κατεχόμενο ναό του, μετά το 1974, τελέστηκε για πρώτη φορά το έτος 2004, εν μέσω κρίσεων και κατακρίσεων πολλών! Αλλά το μεγαλειώδες αυτό γεγονός της τελέσεως του μυστηρίου της θείας Λειτουργίας και της θείας Ευχαριστίας, ήταν η απαρχή για να τελούνται μέχρι σήμερα πολλές θείες Λειτουργίες σε όλη τη σταυρωμένη Κύπρο. Αισθάνομαι ότι όσο υπάρχει Λειτουργία, υπάρχει Ανάσταση, κι όπου υπάρχει Ανάσταση, υπάρχει ελευθερία ψυχών και σωμάτων. Έχουμε υποχρέωση εμείς οι πνευματικοί πατέρες να εργαστούμε όχι μόνο για την εξεύρεση τρόπων και ποιοτήτων ύπαρξης και συνύπαρξης, όχι μόνο για την επανένωση του τόπου μας, αλλά και για την επανένωση της χριστιανικής ιστορίας της Μόρφου, της Κερύνειας,της Καρπασίας, της Αμμοχώστου κι όλης της Κύπρου με το παρελθόν, το σήμερα και το μέλλον. Διότι, ακόμα ακόμη κι αν οι άνθρωποι, «σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται»! Οι πέτρες του Αγίου Μάμα, οι πέτρες της Σαλαμίνας, οι πέτρες και τα μάρμαρα των Σόλων, οι πέτρες όλων των χριστιανικών τόπων αυτού του τόπου θα βοούν»!
Στη συνέχεια στον δικό του λόγο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ανέφερε:
«Πανιερώτατε, η αλήθεια είναι ότι δεν ήρθα εδώ για να μιλήσω όπως με καλεί η αγάπη σας, αλλά ήρθα εδώ για να γνωρίσω, να βιώσω και να πάρω πίστη από έναν λαό που ζει αυτή την πίστη.
»Κατάγομαι από τη Χαλκιδική όπου ένα χωριό της περιοχής μας, φέρει το όνομα Άγιος Μάμας, το οποίο κι αυτό εορτάζει και πανηγυρίζει αυτές τις μέρες. Αλλά, όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα την περιέργεια να μελετήσω και να γνωρίσω τον βίο του αγίου Μάμαντος, κι εσείς μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία να γνωρίσω τον μεγάλο αυτό άγιο. Γιατί, θυμάμαι όταν ήρθαμε τον περασμένο Ιούνιο σε αυτόν τον αγιασμένο και ευλογημένο τόπο της Μόρφου, με προσκαλέσατε να έρθω στην εορτή του αγίου και τόσο πολύ συγκινήθηκε η ψυχή μου, που όταν επέστρεψα στην Ελλάδα διάβασα πολλές περιγραφές για τον άγιο Μάμα και, πρόσεξα ότι όλες ήσαν σύντομες, αλλά πολύ δυνατές.
»Πανιερώτατε, ήρθα, σαν ένας προσκυνητής που διψά να πάρει από την χάρη του αγίου όπως όλοι μας, αλλά και για να ζήσω αυτή την πανήγυρη σε αυτόν τον αγιασμένο τόπο. Η σκέψη μου συνυπάρχει με την ιστορία αυτού του λαού που με τόσα δάκρυα μετανοίας, πόνου, πίστης και ελπίδας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κράτησε τον τόπο ζωντανό. Σήμερα δεν φανταζόμουνα ότι θα έβλεπα αυτόν τον κόσμο, αυτό το παλλόμενο πλήθος, αλλά αισθάνομαι ότι εσείς την αλήθεια την προσεγγίζεται με βαθύ αναστεναγμό κι αγάπη, κι όλο αυτό ξεχειλίζει προς εμάς»
Ανήμερα της εορτής του αγίου Μάμαντος του τρισαρχιερατικού συλλείτουργου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος μεταξύ άλλων ανέφερε: «αν οι ηγέτες του τόπου, αλλά κι ο πολιτισμένος κόσμος επιθυμούν να ελευθερωθεί η Κύπρος, τότε ο λαός της θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζήσει κάτω από συνθήκες ισότητας και δημοκρατίας, κι ευχήθηκε η αγιασμένη και θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία ευρίσκεται στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, να μεταφερθεί εκεί που ανήκει, στον ναό του Χρυσοσώτηρος στην Ακανθού, ούτως ώστε οι Μορφίτες μαζί με τον δήμαρχο και τον επίσκοπο τους να πανηγυρίσουν μαζί με τον λαό της κατεχόμενης Ακανθούς».
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μόρφου, κι ευχήθηκε να παρευρίσκεται και του χρόνου στην εορτή του Αγίου. Ο δε Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος προσκάλεσε τους δύο αρχιερείς να συλλειτουργήσουν στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, μετά το πέρας των εργασιών που γίνονται εκεί.
Ιερά Μητρόπολις Μόρφου