Η κοινότητα Πυροΐου προσκρούει συνέχεια στην άρνηση του τουρκικού στρατού για διάνοιξη του οδοφράγματος προς το χωριό με αποτέλεσμα το χωριό να είναι κατεστραμμένο και η ιστορική εκκλησία του να κινδυνεύει.
Αντιπροσωπεία από το κοινοτικό συμβούλιο και το προσφυγικό σωματείο “Το Πυρόι” επισκέφθηκαν σήμερα τον προεδρεύοντα της Βουλής Αδάμο Αδάμου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Αδάμου, πρόεδρος της Κοινότητας Πυροΐου με αφορμή την 41η επέτειο της κατάληψης του χωριού μας από τα τουρκικά στρατεύματα, είπε ότι “το Πυρόι, μετά από 41 χρόνια, είναι απροσπέλαστο, δεν μπορούμε να το επισκεφθούμε, το χωριό είναι χαλασμένο, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται για να επιλυθεί αυτό το θέμα του χωριού, πολλές προσπάθειες γίνονται και για το δρόμο, το χωριό εφάπτεται του δρόμου αλλά δυστυχώς πάντα έχουμε την ίδια απάντηση ότι είναι σε στρατιωτική ζώνη, πάντα έχουμε την ίδια απάντηση ότι είναι στρατιωτική ζώνη και πάντα προσκρούουμε στην τουρκική αδιαλλαξία και το πρόβλημα δεν λύεται”.
Ανέφερε ότι πριν από τρεις μήνες, μετά από την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, “έγινε μια προσπάθεια για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, δυστυχώς έχουμε καταλήξει στην ίδια απάντηση, το χωριό είναι στρατιωτική ζώνη”.
Ο κ. Αδάμου είπε ότι παρακάλεσαν σήμερα τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Βουλής να σώσει ό,τι έμεινε στο Πυρόι, το οποίο είναι χαλασμένο και στέκει μόνο η εκκλησία η οποία είναι 800 χρονών, έχει κηρυχθεί μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουμε κατορθώσει να επισκεφθούμε την εκκλησία αυτή.
“Γι` αυτό κάνω έκκληση ξανά στον Πρόεδρο της Βουλής όπως βοηθήσει ούτως ώστε να επισκεφθούμε την εκκλησία και να τύχει της δέουσας προσοχής”.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος, ο κ. Αδάμου είπε ότι οι Τούρκοι είναι ανένδοτοι και ο δρόμος δεν ανοίγει γιατί είναι στρατιωτική ζώνη.
Σύμφωνα με τον κ. Αδάμου, το στρατόπεδο των Τούρκων είναι μικρό και έξω από το χωριό και μεταξύ Τύμπου – Πυροΐου στην περιοχή Αγία Θέκλη.
“Οι Τούρκοι εδώ και 41 χρόνια δίνουν την ίδια απάντηση ότι είναι στρατιωτική ζώνη. Δεν υπάρχει καμιά άλλη δικαιολογία. Είναι κρίμα γιατί ένας δρόμος κατειλημμένος 1.5 χιλιόμετρο, δηλαδή ενάμιση λεπτού, να αναγκάζει κάποιο ο οποίος για παράδειγμα, ταξιδεύει από Αθηένου προς Λευκωσία να χρειάζεται 45 λεπτά”, είπε.
Ο Παναγιώτης Σαββίδης, Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου “Το Πυρόι” είπε ότι εδώ και 10 χρόνια έχει δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή η οποία αποτελείται από τους δημάρχους Αθηένου, Αγλαντζιάς, Γερίου, τις κοινότητες Πυροΐου και Αβδελλερού και προσπαθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και με κατ`επανάληψη συναντήσεις με τον Σώτο Ζακχαίο, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και προσπαθούμε να μας βοηθήσει η κυβέρνηση να ανοίξουμε το δρόμο του χωριού μας.
Η υπόσχεση που είχαμε από τους ιθύνοντες του τόπου μας είναι ότι με τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας και Λεύκας, θα άνοιγε και το Πυρόι. Δυστυχώς λόγω του ότι είναι στρατιωτική ζώνη, το Πυρόι έχει παραγκωνιστεί. Και αυτό είναι ένα παράπονο που εκφράζουμε ως κοινότητα Πυροΐου, είπε.
Ανακοίνωσε ότι στις 9 Οκτωβρίου έχουμε αποφασίσει από κοινού με τους δημάρχους Αγλαντζιάς – Αθηένου και Γερίου να διοργανώσουμε μιαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθηένου στην οποία έχουμε προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής. Θα προσκαλέσουμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με τον κ. Ακιντζί. Ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόσκλησή μας και αυτή η εκδήλωση να είναι η απαρχή για να ανοίξει το Πυρόι.
Πηγή: ΚΥΠΕ