Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ντόρα Χριστοδούλου
Λευκωσία: Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις πρόσφατες αναφορές του, που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων, κυρίως όταν μίλησε για «χαριεντισμούς» κάποιων με τις κατοχικές Αρχές, ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δίνει τις δικές του εξηγήσεις.
Για το συγκεκριμένο θέμα και για όλα τα άλλα που κατά καιρούς προκάλεσαν συζητήσεις σχετικά με θέματα και απόψεις της Εκκλησίας μίλησε στο «Φ».
Αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι ποτέ δεν θα χαριεντιζόταν με τους κατοχικούς εκπροσώπους ο εθνάρχης Μακάριος λέει: «Επισκεπτόμενοι πιστεύω τις κατεχόμενες περιοχές κάποιοι που έχουν αξιώματα, δίνουν κάποια οντότητα στην κατοχή, είτε αυτός που επισκέπτεται τα κατεχόμενα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ο Αρχιεπίσκοπος, είτε ένας υπουργός. Και, ναι, ο Μακάριος κάτι τέτοιο πιστεύω ότι δεν θα το έκανε.
» Δεν υπάρχει λογική να ζητούμε τη μια στιγμή απελευθέρωση του τόπου και να πηγαίνουμε την άλλη στιγμή να παρακολουθούμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, ως να μην συμβαίνει τίποτα.
» Το μήνυμα που δίνουμε στον κόσμο, αμβλύνοντάς του το αίσθημα της κατοχής και της αγωνιστικότητας, είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε και με την κατοχή.
» Ας βλέπουμε τον κατοχικό ηγέτη να μας υποδέχεται, ας πηγαίνουμε στα δικά μας εδάφη ως φιλοξενούμενοι που μας ανέχονται και να είμαστε γενικώς μια χαρά. Αυτό ο Μακάριος δεν θα το έκανε. Και πιστεύω ότι δεν θα το έκαναν ούτε ο Σπύρος Κυπριανού, ούτε ο Τάσσος Παπαδόπουλος».
Απαντώντας στην ερώτηση εάν «είναι υπερβολική η ευφορία που δημιουργείται εσχάτως στο νησί μας από την εκλογή Ακιντζί και τη συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» λέει: «Πιστεύω ότι είναι υπερβολική. Μπορεί να είναι διαφορετικός χαρακτήρας, μπορεί να εκφέρει απόψεις με ηπιότερο τρόπο, μπορεί να φαίνεται ότι συζητά κάποια πράγματα σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, αλλά ας δούμε τι στην πραγματικότητα λέει ο ένας και τι έλεγε ο άλλος. Όταν προεκλογικά έλεγε ότι έπρεπε να δοθεί η Αμμόχωστος ως χειρονομία καλής θέλησης, αμέσως μετά την εκλογή του έθεσε και τον όρο αναγνώρισης του αεροδρομίου Τύμπου.
» Στις 20 Ιουλίου δέχθηκε τον χαιρετισμό του στρατού κατοχής μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε ότι εμμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, ότι πρέπει να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ότι δεν θα φύγουν οι έποικοι.
» Τι ζητούσαν, δηλαδή, λιγότερο οι προηγούμενοι κατοχικοί ηγέτες; Είναι επομένως μια ευφορία που δεν δικαιολογείται. Να μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο στα κατεχόμενα είναι η Τουρκία».
Ο Πιτσιλλίδης θα κληθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου
Το θέμα Ανδρέα Πιτσιλλίδη έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα εντός και εκτός Εκκλησίας. Ο Πάφου Γεώργιος επισημαίνει ότι ορθώς η Ιερά Σύνοδος όρισε τριμελή επιτροπή για να παρακολουθεί τις απόψεις του όπως δημοσιοποιούνται.
«Δεν μπορεί η Εκκλησία να μην επισημάνει κάποιες διαστρεβλώσεις θέσεων της από πλευράς του», τονίζει. «Για παράδειγμα, το θέμα των εκτρώσεων, όπου υποστηρίζει ότι μέχρι την 54η μέρα η έκτρωση δεν είναι έκτρωση και είναι επιτρεπτή. Η Εκκλησία λέει ότι έχουμε ζωή από την πρώτη στιγμή της σύλληψης. Γι’ αυτό θεσπίστηκαν οι γιορτές. Ο Ευαγγελισμός τι είναι;
» Ένα άλλο στοιχείο παραποίησης από πλευράς του κ. Πιτσιλλίδη, είναι μια αναφορά του Αποστόλου Παύλου περί της ισότητας των φύλων, που ο ίδιος ερμηνεύει ότι δεν υπάρχουν φύλα στην Εκκλησία. Αυτό είναι παραποίηση και άρρεν υπάρχει και θήλυ.
» Διαστρεβλώνει το θέμα της νηστείας, η νηστεία δεν είναι δίαιτα, ας εγκύψει να δει ποιά είναι η πραγματική διδασκαλία της νηστείας στην Εκκλησία.
» Θα κληθεί ενώπιόν μας, διότι αν εμμένει σε αυτές τις θέσεις, τότε θα απευθυνθούμε στον κόσμο λέγοντας ότι αυτές δεν είναι οι διδασκαλίες της Εκκλησίας, αλλά οι θέσεις ενός ανθρώπου από τον οποίο πρέπει να προσέχει. Πρέπει να κληθεί όμως, διότι μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι κακώς μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ οι θέσεις του αυτές».
Πηγή: philenews.com