Έχουμε υποχρέωση σε όλους αυτούς που έδωσαν αγώνες για την πατρίδα, να αναγνωρίσουμε τα ιστορικά μας λάθη, να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974 που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, την Επαρχιακή Διοίκηση σε συνεργασία με άλλους φορείς.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι πράπει “να καταλάβουμε ότι τα εθνικά μας θέματα και η αγάπη προς την Ελλάδα δεν προσφέρονται ούτε για ακρότητες ούτε για δημαγωγίες, ούτε για τη διχαστική όξυνση”.
Να καταλάβουμε πάνω απ’ όλα, είπε, ότι το πατριωτικό στις μέρες μας δεν είναι οι κορώνες και τα συνθήματα αλλά το κάθε τι που καθιστά την πατρίδα μας πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη.
Πατριωτικό, είπε ο κ . Γεωργιάδης, είναι το κάθε βήμα που αποκαθιστά και ενισχύει τα θεμέλια της οικονομίας μας και την κοινωνική μας συνοχή, που διαφυλάσσει την κρατική μας οντότητα, που δεν οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την απομόνωση, αλλά που οικοδομεί τις διεθνείς συμμαχίες και που ενισχύει τα ερείσματα μας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Πρόσθεσε, επίσης, πως οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, σημειώνοντας πως η υπεύθυνη διαχείριση του εθνικού μας θέματος, αλλά και η εξίσου υπεύθυνη διαχείριση της οικονομίας, επιβάλλουν μια συνειδητή επιλογή υπέρ της αλήθειας αντί των εύηχων και ανέξοδων συνθημάτων.
Μόνο έτσι, είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα βρούμε το σθένος για να λάβουμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά τολμηρές και σωστές, και μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και θα διασφαλίσουμε την κρατική και εθνική μας υπόσταση και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με επάρκεια και αξιοπιστία κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προσήλωσης όλων στις διαδικασίες εκείνες που προάγουν και στηρίζουν τη νηφάλια πολιτική σκέψη και συμπεριφορά και τον ελεύθερο αδογμάτιστο πολιτικό διάλογο.
Να αναγνωρίσουμε – όπως είπε- έμπρακτα το δικαίωμα σε όλους για έκφραση διαφορετικής και κριτικής άποψης, να μείνουμε μακριά από την όποια προσπάθεια πόλωσης ή αναμόχλευσης των διχαστικών παθών σε μα προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις προκλήσεις και τις ευθύνες του σήμερα.
Να συνειδητοποιήσουμε, ανέφερε ακόμη, ότι σε όλους τους εθνικούς αγώνες ο ελληνισμός μεγαλούργησε όταν επέδειξε σωφροσύνη και μεθοδικότητα και όταν η απέραντη αγάπη του για την πατρίδα μετουσιώθηκε σε ενότητα και υπευθυνότητα λαού και ηγεσίας , προσθέτοντας πως κινδύνευσε όμως να χάσει τα πάντα όταν οδηγείτο στη διχόνοια και τον διχασμού και όταν παρασυρόταν από τον ανεύθυνο λαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία και τις σκοπιμότητες.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.
Πηγή: ΚΥΠΕ