Το Σάββατο 23 Μαΐου, το πρωί, τελέστηκε με κατάνυξη και βυζαντινοαφρικανική μεγαλοπρέπεια η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών. Οι εορτασμοί άρχισαν την Πέμπτη της Αναλήψεως, όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας λειτούργησε και κήρυξε στην εκκλησία του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής. Τις επόμενες τρεις μέρες ο Σεβασμιώτατος μιλούσε κάθε βράδυ προς τους μαθητές, κατά τη διάρκεια τόσο των ιερών ακολουθιών όσο και στο βραδινό δείπνο.
Το Σάββατο το πρωί, τελέστηκε η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής. Λειτουργός ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, με τους καθηγητές και μαθητές ιερείς. Έψαλλε μελωδικότατα η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους αγάπης και ευγνωμοσύνης προς όλους τους ιεροσπουδαστές για την επιδειχθείσα άριστη διαγωγή και επιμέλεια, όπως και τη συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στη συνέχεια έφερε στη μνήμη του το όραμα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι ο Μακάριος ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε πολύ μακριά και διαχρονικά. Ιδού, λοιπόν, τα αποτελέσματα της προσπάθειας του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σήμερα, εδώ στη Σχολή, φοιτούν μαθητές από διάφορες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.
Τόνισε τη σημασία του γεγονότος αυτού, που η Σχολή μπορεί και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά τους ανθρώπους διαφόρων παραδόσεων και πολιτισμών. Στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής τελείται, σήμερα, ένα χειροπιαστό θαύμα, το θαύμα της οικουμενικότητας της ορθοδοξίας, που είναι ένα μήνυμα που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, αφού όλοι είναι πρόσωπα του ίδιου Θεού. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία που έχει ιστορική σημασία και καλλιεργείται, εδώ, στην Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄» στη Ναϊρόμπη της Κένυας. Γι’ αυτό το όραμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου πραγματοποιείται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσεως.
Ο Σεβασμιώτατος, κατασυγκινημένος, θυμήθηκε τις ώρες εκείνες που του ανέθετε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος να αναλάβει το βάρος λειτουργίας της Πατριαρχικής Σχολής. Είπε, χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω πόσα χρόνια θα μου δώσει ακόμα ο Θεός. Ενόσω αναπνέω και κινούμαι, θα συνεχίσω την υπόσχεση που έδωσα στον ιδρυτή αυτής της Σχολής. Αισθάνομαι ότι η πείρα που απέκτησα, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων και η επικοινωνία μου με τόσους πολιτισμούς, μου έδωσε ένα μεγάλο μάθημα στη ζωή μου: να έρθω πιο κοντά στον άνθρωπο και να τον αγαπήσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Γι’ αυτό αισθάνομαι τον εαυτό μου προνομιούχο, γιατί ο Θεός με τον τρόπο αυτό μου δίνει το καλύτερο δώρο, να διακονήσω τους ανθρώπους όποιου χρώματος και φυλής και αυτό γεμίζει τη ζωή μου. Νομίζω ότι σήμερα αρχίζω τη διακονία μου στην Αφρική. Δεν κουράστηκα, απεναντίας, νιώθω ανανεωμένος πνευματικά και ψυχικά. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου στην Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Β΄, που πάντοτε συμπαρίσταται και στηρίζει το έργο της Πατριαρχικής Σχολής». Μετά τη θεία λειτουργία, εν πομπή, οι ιεροσπουδαστές, οι καθηγητές, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο, έφθασαν στον παρακείμενο μεγαλοπρεπή ναό της του Θεού Σοφίας, όπου άρχισε, επίσημα, η τελετή αποφοίτησης.
Διαβάστηκε, κατ’ αρχήν, το πατριαρχικό μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το επιτελούμενο έργο στην Πατριαρχική Σχολή και είπε ότι η εκκλησία της Αλεξανδρείας, πάντοτε, εργάζεται για την εξάπλωση και την εδραίωση της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο, μέσω της θεολογικής εκπαίδευσης. Απευθυνόμενος προς τους αποφοιτούντας, ο Μακαριώτατος τους κάλεσε να χρησιμοποιήσουν τις ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και την πνευματική μόρφωση, για να μπορέσουν να γίνουν άνθρωποι της αγάπης, της ειρήνης, της καταλλαγής και της αυτοθυσίας και διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο ίδιος προσωπικά, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να αγκαλιάζουν με ιδιαίτερη αγάπη όλους όσοι εργάζονται, για να μεταφέρουν ειρήνη, ελπίδα, ανοχή και αγάπη, μέσα σ’ αυτή την τρικυμισμένη εποχή που διέρχεται η ανθρωπότητα.
Από τη δική του πλευρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για τη συνεχή στήριξη στο έργο που επιτελείται στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής. Κάλεσε, δε, τους ιεροσπουδαστές, επιστρέφοντας πίσω στις χώρες τους, να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και με συνεχείς προσπάθειες να εφαρμόσουν αυτά τα οποία εδιδάχθησαν, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων φοίτησής τους στην Πατριαρχική Σχολή. Προσπάθησε, μέσω του λόγου του, να μεταφέρει στους ιεροσπουδαστές τη σπουδαιότητα της λειτουργικής – λατρευτικής παράδοσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία, γενικά και ειδικά στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής. Ακόμα, θέλησε να μεταφέρει στους μέλλοντες κληρικούς και εργάτες του Ευαγγελίου τα ορθόδοξα μηνύματα, το ήθος της ορθοπραξίας, μέσα από την αυστηρή και συχνή συμμετοχή στα τελούμενα μυστήρια, όταν θα επιστρέψουν στις χώρες και τις περιοχές τους. Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε: «Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο ανήκει σε σας. Προχωρήστε με πίστη, με βεβαιότητα, με ταπείνωση και πολλή αγάπη να θεραπεύσετε τους πληγωμένους ανθρώπους ψυχικά και πνευματικά, ώστε να γνωρίσουν τον Χριστό και να γευτούν και αυτοί τα χαροποιά μηνύματα της Αναστάσεώς Του. Ο Θεός, εύχομαι, να ανοίξει νέους ορίζοντες στην νέα σας αποστολή. Έχετε την πίστη στον Θεό, καλλιεργήστε την και θα μπορέσετε, στο τέλος, να βγείτε νικητές και θριαμβευτές».
Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους διδάσκοντες και υποστηριχτές στο έργο που επιτελείται στον χώρο της Πατριαρχικής Σχολής. Ακολούθησε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα από τη χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής και άλλες χορωδίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κένυας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απένειμε τα πτυχία στους τελειόφοιτους ιεροσπουδαστές.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας