Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος στα πλαίσια της Ειρηνικής Επίσκεψης του στην Εκκλησία της Κύπρου επισκέφθηκε και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης έφθασε στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως ένεκα της κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου, στις 11 το πρωί, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, Αρχιερείς και κληρικούς των δύο Εκκλησιών.
Τον Μακαριώτατο και την τίμια συνοδεία του, υποδέχθηκαν μπροστά από τον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, τους Δημάρχους και κοινοτάρχες ομόρων Δήμων και κοινοτήτων, εκπρόσωπο του Δημάρχου Αμμοχώστου, Βουλευτές της επαρχίας, εκπροσώπους του Στρατού και της Αστυνομίας, οργανωμένα σύνολα, την μαθητιώσα νεολαία και πλήθος πιστών.
Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος τον καλωσόρισε στο Παραλίμνι και του προσέφερε το χρυσό κλειδί της πόλης. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον ευλογημένο λαό του Θεού για την θερμή υποδοχή και τις εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπο του, χωρίς να κρύψει την έκδηλη την συγκίνηση του από την παρουσία ανθρώπων κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα της μαθητιώσας νεολαίας. Ευχήθηκε δε «η χάρις του Θεού να σκέπει να φρουρεί πάντοτε αυτή την Επαρχία και τους κατοίκους της».
Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς τον ναό, όπου εψάλλη Πανηγυρική Δοξολογία. Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προσφώνησε τον προκαθήμενο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας. «Σας καλωσορίζουμε Μακαριώτατε στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μια μητροπολιτική περιφέρεια της οποίας το μεγαλύτερος μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή». «Η ευλογημένη έλευση σας σήμερα Μακαριώτατε, αποτελεί διπλή χαρά για εμάς γιατί συμπίπτει με την παρουσία αυτές τις ημέρες εδώ στον Μητροπολιτικό μας ναό του Αγίου Γεωργίου της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία βίωσε κι αυτή τον πόνο της προσφυγιάς μετά την φυγή της από την ιστορική μονή της Παναγίας στην Τραπεζούντα του Πόντου, καθώς επίσης και της παρουσίας της τιμίας κάρας του πολιούχου μας και πρώτου Επισκόπου Κωνσταντίας Αγίου Επιφανίου, του μεγάλου αυτού ανδρός ο οποίος με την συμβολή του στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, εδραίωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου» και του οποίου την μνήμη εορτάσαμε χθες.
Λυπούμαστε όμως ανθρωπίνως Μακαριώτατε και μαζί με εμάς και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που δεν μπορούμε να σας υποδεχθούμε στην φυσική έδρα της Μητροπόλεως και να σας ξεναγήσουμε στην Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα και στην μεγαλοπρεπή βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην Σαλαμίνα. Ευχηθείτε Μακαριώτατε «να έλθει σύντομα αυτή η άγια ώρα της ελευθερίας και της επιστροφής μας στη πατρώα γη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του ο Κωνσταντίας Βασίλειος αναφέρθηκε επίσης στην κοινή αποστολική παράδοση που έχουν η Εκκλησία της Αντιοχείας με την Εκκλησία της Κύπρου. Έκανε λόγο μεταξύ άλλων στο δράμα των χριστιανών σύριων και αράβων και του λαού της Συρίας γενικότερα, αλλά και στο δράμα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Τέλος δώρισε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη μια εικόνα αντίγραφο της Παναγίας Αγίας Νάπας, η οποία φιλοτεχνήθηκε πάνω σε γυαλί ειδικά για την σημερινή ημέρα.
Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αντιοχείας ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας για τη θερμή υποδοχή του ιδίου και της συνοδείας του και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του στη Μητροπολιτική αυτή περιφέρεια.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η υποδοχή αυτή θα μείνει για πάντα στη μνήμη τους. Κάλεσε δε όλους να προσεύχονται θερμά για τα δεινά που συμβαίνουν στη Συρία και ευχήθηκε σύντομα να βρεθεί μια λύση». Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας μια ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους πιστούς, οι πήραν ασπάστηκαν ευλαβικά την δεξιά του και πήραν την ευχή του.
Στη συνέχεια, οι δύο προκαθήμενοι, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας. Στην είσοδο της ιστορικής Μονής, τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Κάρουσος και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το Καθολικό.
Ο Μακαριώτατος προσκύνησε το αντίγραφο της ιεράς εικόνας και ασπάστηκε το ιερό Ευαγγέλιο. Ακολούθως στην παραπλήσια αναικαινισμένη αίθουσα, ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία ν αναφερθεί στην ιστορία της Μονής και στο πως θ αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός στο εγγύς μέλλον. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην εν λόγω Μονή έχει την έδρα της η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» και όπου σύντομα θα λειτουργήσει Μουσείο και Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος, καλωσόρισε με την σειρά του Πατριάρχη Αντιόχειας, εκφράζοντας την χαρά του και τις θερμές ευχαριστίες όλων των Δημοτών για την επίσκεψη του στην πόλη της Αγίας Νάπας, παραδίδοντας του το κλειδί της πόλης και αναμνηστική πλακέτα, στην οποία απεικονίζεται το Μεσαιωνικό Μοναστήρι.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη εγκάρδια υποδοχή εκφράζοντας παράλληλα και τη δική του χαρά που βρίσκεται στην Αγία Νάπα. Προτού αναχωρήσει, ο Πατριάρχης υπόγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας.
Οι προσκεκλημένοι επέστρεψαν κατόπιν στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας στο Παραλίμνι όπου παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη και της συνοδείας του.
Η επίσκεψη της Α.Θ. Μακαριότητος του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Αραβίας κ.κ Ιωάννου στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, εκτός από ιστορικό γεγονός για την τοπική Εκκλησία αποτελεί «μια ειλικρινή μαρτυρία για την αμοιβαία αγάπη και τον στενό δεσμό μεταξύ των Εκκλησιών της Κύπρου και της Αντιόχειας» όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο επισκεπτών.
Ιεροδιάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου, Ρένος Κωνσταντίνου
Πηγή: imconstantias.rog.cy
*********************************************************
Ακολουθεί η προσφώνηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασιλείου
Μακαριότατε Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής
κ. κ. Ιωάννη
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία η επίσκεψή σας στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου που χρησιμοποιεί ως προσωρινή της έδρα την πόλη αυτή του Παραλιμνίου μέχρι την ευλογημένη μέρα της εγκαθιδρύσεώς μας στην φυσική της έδρα, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Η παρουσία σας αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για την ακριτική αυτή Μητρόπολη και για το λόγο αυτό μαζί με τον κλήρο, τις δημοτικές, τις κοινοτικές, τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής, τον περιούσιο λαό του Θεού και κατ’ εξοχήν την μαθητιώσα νεολαία των εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας μας σας καλωσορίζουμε και σας απευθύνουμε υιικώς τον αναστάσιμο χαιρετισμό. Χριστός Ανέστη! Ως ευ παρέστητε Μακαριότατε με την τίμια συνοδεία σας.
Η πρόνοια του Θεού ευδόκησε ώστε η εδώ επίσκεψή σας να συμπέσει με την «επίσκεψη», την παρουσία και υψηλή προστασία και σκέπη της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Μακαριότατε, επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, ποιμαίνετε μία πολυτάραχη περιοχή, όπως είναι η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες της Ανατολής, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των Χριστιανών καθίστανται οσημέραι δυσκολότερες και ένα συνεχές ρεύμα εξόδου πολλών γηγενών και αυτοχθόνων συνεχίζεται με τραγικό τρόπο, θέλω να επισημάνω τη σημασία που έχει η εικόνα της Παναγίας Σουμελά για τα δεινοπαθήματα και τους διωγμούς των ορθοδόξων πιστών περίπου μία εκατονταετία πριν όταν ο Ελληνισμός του Πόντου εκδιώχθηκε από την Μικρά Ασία μεταφέροντας και την εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο Μοναστήρι στην Τραπεζούντα. Έτσι, η Παναγία Σουμελιώτισσα έγινε η προστάτιδα των προσφύγων όντας και η ίδια πρόσφυγας σήμερα στην Βέροια της Ελλάδος. Όντως, επισκέπτεσθε σήμερα, Μακαριότατε, την Μητρόπολη μας της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών βρίσκεται για 41 χρόνια υπό κατοχή μαζί με τα άλλα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, και οι ορθόδοξοι πιστοί είναι πρόσφυγες διασκορπισμένοι στην ανά την οικουμένη δεσποτεία του Κυρίου. Η σύγχρονη ιστορία με τα δεινοπαθήματα και τους διωγμούς του ορθοδόξου γένους συναντάται αυτή τη στιγμή με τη δική σας παρουσία και την παρουσία της Παναγίας Σουμελά στην Μητρόπολή μας για να αποθέσουμε τις εκτενείς δεήσεις μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο ώστε να συντμήσει το χρόνο των δοκιμασιών και των πειρασμών μας.
Και για ένα άλλο λόγο οι δύο Εκκλησίες μας Κύπρου και Αντιοχείας κάνουν ένα ιστορικό άλμα και βρίσκουν τον ιστορικό και εκκλησιαστικό συνεκτικό κρίκο που τις συνδέει ένεκα των κοινών αποστολικών καταβολών τους με τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο. Ο απόστολος Βαρνάβας, σύμφωνα με τη μαρτυρία του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων είχε επωμισθεί την ευθύνη από τους Αποστόλους να πάει από την Ιερουσαλήμ στην Αντιόχεια για να οργανώσει την εκεί Εκκλησία, ένεκα της ραγδαίας αυξήσεως του αριθμού των Χριστιανών. Εκεί κάλεσε και τον απόστολο Παύλο από την Ταρσό και εργάσθηκαν από κοινού για την αποστολή αυτή (Πράξ. 11:19-26). Ο Αντιοχέας άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σημειώνει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια το γεγονός ότι, μετά από το συντονισμένο έργο των δύο Αποστόλων, οι πιστοί στο Ευαγγέλιο του Χριστού έλαβαν για πρώτη φορά στην Αντιόχεια την επωνυμία των Χριστιανών. «Οὐ μικρὸν τῆς πόλεως τὸ ἐγκώμιον. Τοῦτο πρὸς ἅπαντας στῆναι δύναται, ὅτι τοῦ στόματος ἐκείνου τοσοῦτον ἀπέλαυσε χρόνον πρώτη τῶν ἄλλων ἁπασῶν• ὅθεν καὶ πρώτως ἐνταῦθα τοῦ ὀνόματος ἠξιώθησαν. Ὁρᾷς εἰς ὅσον ὕψος ἐπῆρε τὴν πόλιν καὶ περιφανεστέραν ἐποίησε»; (Ομιλίαι εις τας Πράξεις, 25, 1. PG 60, 192). Ένεκα της ιδιαιτέρας σχέσεώς του με τον απ. Παύλο, ο Χρυσόστομος λέγει ότι αυτό ήταν έργο του Παύλου. Στις Πράξεις όμως φαίνεται ότι είναι κοινό έργο του Βαρνάβα και του Παύλου.
Στη συνέχεια, μετά την οργάνωση της Εκκλησίας της Αντιόχειας, οι δύο Απόστολοι, με υπόδειξη αυτή τη φορά του Αγίου Πνεύματος ανέλαβαν την αποστολή να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού ανά τα Έθνη. Έτσι, κήρυξαν το Ευαγγέλιο και ίδρυσαν την Εκκλησία της Κύπρου, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βαρνάβα (Πράξ. 13:1-12).
Εξ άλλου, επειδή η Μητρόπολή μας έχει σαν πρώτο επίσκοπό της τον Μεγάλο Άγιο της ανά την οικουμένην Εκκλησίας Επιφάνιο, του οποίου τη μνήμη γιορτάσαμε χθες, γι’ αυτό σας καλωσορίζουμε στην περιοχή όπου έζησε και αναδείχθηκε, μετά τον Βαρνάβα, ως ο στύλος και το εδραίωμα του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Κύπρου.
Για ένα επιπρόσθετο λόγο όμως θλιβόμαστε σήμερα γιατί δεν μπορούμε να σας ξεναγήσουμε στον τάφο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και στη Βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην αρχαία Σαλαμίνα – Κωνσταντία. Ευχηθείτε Μακαριότατε, αυτό να γίνει κατορθωτό σύντομα και να αρθούν οι αδικίες κατά του λαού μας.
Μακαριότατε, σε ανάμνηση της επισκέψεώς σας στην Ιερά Μητρόπολη μας, παρακαλώ δεχθείτε αυτή την εικόνα, αντίγραφο της ιστορικής και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Αγίας Νάπας, ειδικά φιλοτεχνημένης πάνω σε γυαλί για το γεγονός της εδώ παρουσίας σας και σας παρακαλούμε να ευλογήσετε το λαό μας και τους νέους μας για πνευματική πρόοδο και έξοδο από τις εθνικές και οικονομικές δυσκολίες. Χριστός Ανέστη.
Βίντεο: Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. κ. Ιωάννη στην προσφώνηση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασιλείου