ΚΥΠΡΟΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ,
ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΟ
Μιλώντας μπροστά σε ζωντανούς ήρωες που έγραψαν τις δικές τους χρυσές σελίδες στο ανεπανάληπτο ΕΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. ΤΟΥ 1955-59, πρόσφυγας ανάμεσα σε πρόσφυγες χιλιάδες μετά την οδυνηρή ΤΡΑΓΩΔΙΑ του 1974, με το χώμα που σκεπάζει τ’ αντρειωμένα κόκκαλα λεοντόκαρδων ηρώων τουρκοπατημένο και τις τραγικές μορφές γονιών πολλών θαμμένες στην προσφυγιά, νοιώθω το χρέος βαρύτατο.
Ατέλειωτοι είναι από τα πανάρχαια χρόνια οι αιώνες της σκλαβιάς στην Κύπρο την ενάλια. Μα αστέρευτη συνάμα η απαντοχή. Η Ομηρική κληρονομιά, που κουβάλησαν μαζί τους και συντήρησαν απέθαντοι Αχαιοί οικιστές, μπήκε ορμητική στο ποτάμι της παράδοσής μας και πρόσφερε ΠΡΟΤΥΠΑ ΖΩΗΣ σαν το εἶς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης και το αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, στον πόλεμο και στην ειρήνη, που μετενσαρκώθηκαν από τους 300 του Λεωνίδα, τους Μαραθωνομάχους και τους Σαλαμινομάχους, τον Ονήσιλο και τον Κίμωνα, κι άλλους πολλούς, κι έγιναν πυξίδα πολύτιμη στους διαχρονικούς ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, με τους Έλληνες της Κύπρου μαζικά και εντυπωσιακά εσαεί παρόντες: στην Ιωνική επανάσταση και στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου· στους Ακριτικούς αγώνες· στις Κρητικές επαναστάσεις και στον Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς και στους Παγκόσμιους πολέμους· και φυσικά στον Μεγάλο Ξεσηκωμό του 1821, στα Ελλαδικά πεδία των μαχών, κι εδώ, με επιστέγασμα την 9η Ιουλίου του 1821, που απαθανάτισε ανυπέρβλητα ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης.
Σαν ήρθε, έτσι, το πλήρωμα του χρόνου την 1η Απριλίου του 1955 και ήχησε παλλαϊκό το νέο εγερτήριο σάλπισμα, πρόβαλαν ξανά θρύλοι ολοζώντανοι, παλιοί Ομηρικοί και άλλοι καινούργιοι, σαν αυτόν του Διγενή Ακρίτα, που στη δημοτική παράδοση της Κύπρου τα βάζει νικηφόρα με θεριά υπερφυσικά και δράκοντες, νικά τον ίδιο τον Χάρο:
Κι εδώκαν κι επαλιώννασιν τρεις νύχτες, τρεις ημέρες,
’σ τα τρία τα μερόνυχτα ο Διεννής νικά τον.
Διαβάστε όλο τον Πανηγυρικό λόγο του κ. Ανδρέα Ι. Βοσκού (Ομότ. καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, εδώ...
*****************************************************************
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τελεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, Λευκωσίας, την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2015, Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, στις 10.00 π.μ.
Σε αυτή θα χοροστατήσει η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος και θα παραστούν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Αντωνάτος και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός.
Ο Μακαριώτατος θα τελέσει στη συνέχεια (11.00π.μ.) τρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού μας αγώνα στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Καλείται ο Ελληνικός λαός να συμμετάσχει στον εορτασμό της μεγάλης και ένδοξης τούτης εθνικής επετείου.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
12 Μαρτίου 2015.