ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 8ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ
«ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΚΤΥΠΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ»
Κάθε είδους καταπίεση αποτελεί δείγμα εγωισμού, προσπάθεια επιβολής του ισχυρού έναντι του αδυνάτου. Η πρακτική αυτή, που δυστυχώς παρατηρείται ευρύτερα στην καθημερινότητα της ζωής, έχει τα τελευταία χρόνια παρεισφρήσει και στο σχολικό χώρο. Μεμονωμένα άτομα ή ομάδες μαθητών ασκούν πίεση έναντι συμμαθητών τους. Με όπλα τον οξύ λόγο ή την περιφρονητική στάση ή ακόμη και τη χρήση σωματικής δύναμης, κακοποιούν συνομηλίκους τους. Το φαινόμενο έχει απασχολήσει ευρύτερα όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Μελέτες και έρευνες έχουν εκπονηθεί από ειδικούς για να ερμηνεύσουν το πρόβλημα και να μειώσουν, όσο γίνεται, την έντασή του.
Η Εκκλησία ως φιλόστοργη μητέρα ενδιαφέρεται ώστε όλα τα μέλη της να ζουν τις αρχές και τις αξίες, που είναι στηριγμένες στον αιώνιο λόγο του Θεού. Ειδικότερα μεριμνά μέσω της ποιμαντικής της για τη μαθητιώσα νεολαία του τόπου. Και προς τούτο καταβάλλει σύντονες προσπάθειες ώστε να είναι υγιής και να βαδίζει την «τρίβο των εντολών Του». Στην στόχευσή της αυτή δεν παραβλέπει προβλήματα σχέσεων που συχνά δυναμιτίζουν το υγιές κλίμα που καλλιεργείται μεταξύ τους, σε μικρά ή ευρύτερα σύνολα. Και ένα από αυτά είναι, όπως αναφέρθηκε πιο πριν, η σχολική βία, ο σχολικός εκφοβισμός.
Η εκκλησία πέραν από την πρόταση που κομίζει διαχρονικά στον κόσμο για μια ζωή εν Χριστώ, διδάσκει ως και ο Ιδρυτής της την πραότητα και την ειρήνη. Επιθυμεί και επιδιώκει οι άνθρωποι, ασφαλώς και οι νέοι, να είναι «ειρηνικοί προς πάντας». Αποδεκτικοί έναντι των άλλων συνομηλίκων τους∙ των συμμαθητών τους, των παιδιών με τους οποίους μοιράζονται οράματα και ελπίδες για το μέλλον. Και μαζί με τον απόστολο Ιάκωβο, υπογραμμίζει τα θλιβερά αποτελέσματα που έχει η διάσπαση και η αντιπαλότητα, όταν ο άνθρωπος κυριαρχείται από εξουσιαστικές έναντι των άλλων τάσεις. « Όπου γαρ ζήλος και εριθεία, κατά τον αδελφόθεο, εκεί ακαταστασία και παν φαύλον πράγμα»(Ιακ. γ΄16). Επιπρόσθετα μέσα από το θεσμό της πνευματικής πατρότητας προσπαθεί να γεφυρώσει διαφορές που απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους και να συνενώσει τα διεστώτα, συντελώντας έτσι στην αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη.
Παράλληλα απευθύνει λόγο και στα παιδιά που ασκούν βία. Μαζί με τον δομήτορά της υπενθυμίζει ότι όποιος επιθυμεί να είναι μέγας, αυτός θα πρέπει να συμπεριφέρεται φιλικά προς όλους, να φροντίζει όλους, να νοιάζεται για όλους. Έτσι επαναλαμβάνει ότι η άσκηση βίας δεν είναι ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας. Εκφράζει μια εσωτερική ακαταστασία, ένα πνεύμα διαταραχής, ανησυχίας. Η άκαμπτη στάση έναντι των αδυνάτων και όσων είναι διαφορετικοί αποδεικνύει χαρακτήρα κακόβουλο, διάθεση αρνητική, καρδιά αναίσθητη. Δείγματα τέτοιων θλιβερών επεισοδίων, που δυστυχώς αφθονούν, υπογραμμίζουν τη δύναμη της κακίας του νέου ανθρώπου έναντι του συνανθρώπου του.
Προς την κατεύθυνση της απάμβλυνσης του φαινομένου η εκκλησία καλεί όλους σε συστράτευση. Την οργανωμένη εκπαίδευση, τις οικογένειες των παιδιών που ασκούν βία, την πολιτεία μέσω των επισήμων οργάνων της. Όλοι αυτοί οι φορείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πρυτανεύει εν παντί ο σεβασμός του ενός παιδιού στο άλλο, ανεξάρτητα από την όποια διαφορετικότητα.
Με σκοπό λοιπόν να προβληθεί το πρόβλημα και να τεθούν οι θεολογικές συνιστώσες, που θα συντελέσουν στην κατανόηση του μηχανισμού που εντείνει τη βία και συνακόλουθα προωθεί την απάμβλυνσή του, η Ιερά Αρχιεπισκοπή εξήγγειλε τον όγδοο παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Ακόμη και αν ονειρεύεσαι ότι με κτυπάς καλύτερα να ξυπνήσεις και να μου ζητήσεις συγγνώμη».
Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής λήξης ευχαριστώ για μια ακόμη χρονιά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν σ’αυτόν και συγχαίρω όσους μαθητές διακρίθηκαν με τα έργα τους. Επιπρόσθετα συγχαίρω τις οικογένειές τους καθώς επίσης και τους καθηγητές οι οποίοι τους ενθάρρυναν.
Τέλος απευθυνόμενος στον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζω την ευαρέσκειά μου για τον κόπο που καταβλήθηκε για αξιολόγηση των εργασιών του διαγωνισμού καθώς και για την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου του με την Ιερά Αρχιεπισκοπή προς όφελος της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
20 Μαρτίου 2015.