Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και συγκίνησης οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας Τρυπημένης εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον π. Μιχαήλ Περιπίτση, ο οποίος κατάγεται από την Τρυπημένη, και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού για την ευλογία που του προσέφερε να λειτουργήσει εξ ονόματός του.
Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή τονίζοντας ότι «σήμερα εορτάζουμε την ανακεφαλαίωση της σωτηρίας. Με την υπακοή της Παρθένου Μαριάμ στο θείο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, έγινε η αρχή της σωτηρίας μας, αφού ένεκα της θείας ενέργειας του Αγίου Πνεύματος, ενσαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού και Υιός του ανθρώπου, ο Σωτήρας του κόσμου».
Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στη διαδικασία ανασύστασης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, την οποία ξεκίνησε κατόπιν εντολής και ευλογίας της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου το 2009 και, με τη βοήθεια του πανάγαθου Θεού, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Οι σαράντα κατεχόμενες ενορίες και κοινότητες των κατεχομένων είναι οργανωμένες κι έτοιμες. Οι συνάξεις του λαού του Θεού είναι μια μεγάλη ευλογία. Θυμούνται οι παλαιότεροι εορτές και τις παραδόσεις και γνωρίζουν οι νεότεροι. Το γεγονός αυτό, των συνάξεων των πιστών και το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρώας γης, φαίνεται ασήμαντο, αλλά εάν παρελπίδα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου η σημερινή κατάσταση, θα είναι απαραίτητο συστατικό της σταθερής πορείας μας να μη χάσουμε το δρόμο της ελευθερίας και της επιστροφής μας στα χώματα των προγόνων μας.
Υπογράμμισε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι η ανασύσταση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών αποτελεί τεκμήριο της ελπίδας που διατηρούμε ότι σύντομα θα έρθει η μέρα που θα επιστρέψουμε ελεύθεροι στις Εκκλησίες μας και στα κοιμητήρια των πάππων μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστη Δοξολογία, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου του 1821. Κατόπιν, ο π. Μιχαήλ Περιπίτσης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο που, όπως είπε χαρακτηριστικά «ένωσε και έφερε στην Εκκλησία τους Εκτοπισμένους της κοινότητας Τρυπημένης (Τριποιμένης)». Μίλησε για την κατεχόμενη κοινότητα και τους φιλοπρόοδους κατοίκους της. Μάλιστα, πληροφόρησε το εκκλησίασμα ότι το όνομα της κοινότητας προέρχεται από τους «τρεις ποιμένες».
Ευχήθηκε στον Θεοφιλέστατο να συνεχίσει το έργο που του ανέθεσε η Εκκλησία μας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος για τις κατεχόμενες ενοριες και όλοι οι πρόσφυγες το αναγνωρίζουν και χαίρονται για την αμεσότητα και την απλότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα και επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Ανέφερε ως τεκμήριο τη σύναξη με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, που για πρώτη φορά μετά από 41 έτη εορτάζεται τόσο οργανωμένα και μεγαλοπρεπή από τους εκτοπισμένους της Τρυπημένης.
Αναφέρθηκε στο ότι η ενορία του αποτελείται από περισσότερες από 10 ενορίες της κατεχόμενης πατρίδας μας και ο καθένας κουβαλά τον πόνο, την πίκρα της προσφυγιάς, αλλά και τον πόθο της επιστροφής.
Τέλος, σε ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης προσέφερε στον Θεοφιλέστατο το εικόνισμα του πολιούχου του ναού, του Αγίου Αντωνίου.
Από πλευράς του, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ευχαρίστησε και επικαλέστηκε τις ευχές όλων για να συνεχίσει το έργο, που του αναθέτει η Εκκλησία. Επίσης, παρακάλεσε «όλοι να συμβάλουμε στην ενότητα και τη συνεργασία. Και να βρούμε, με προσευχή, τους τρόπους εκείνους, με τους οποίους θα βοηθήσουμε τους νέους να έρθουν πλησιέστερα και στην Εκκλησία, αλλά και στις κατεχόμενες κοινότητές μας».
Να σημειωθεί ότι εκτός από τους κατοίκους της Τρυπημένης, εκκλησιάστηκαν και εκτοπισμένοι από άλλες ενορίες της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και ζουν με τις οικογένειές τους στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού. Μεταξύ αυτών ήταν και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι από την Αγκαστίνα, τα Γέναγρα, την Κοντέα και τη Μουσουλίτα.
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ελεούσας της κοινότητας Τρυπημένης
***************************************************
Ανακοίνωση - Πρόσκληση
Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Τρυπημένης, καλούνται να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παναγίας της Ελεούσας, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, Λεμεσός, όπου ιερουργεί ο ιερέας π. Μιχαήλ Περιπίτσης, ο οποίος κατάγεται από την Κοινότητα Τρυπημένης.
Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Καλούνται όλοι οι συγχωριανοί και ιδιαίτερα η νέα γενιά να συμμετάσχουν στον Εκκλησιασμό, ως ευκαιρία επικοινωνίας και συναναστροφής, καθώς επίσης, διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας της κατεχόμενης γης μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κοινοτάρχη της κοινότητας Τρυπημένης κ. Μιλτιάδη Ομήρου. Τηλ: 99630865.
Από την εκκλησιαστική επιτροπή Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης.