Την ευχή όπως σύντομα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, που παρέθεσε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Στο πλαίσιο του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος προέβη, όπως είπε, σε μια ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό από το 1960 μέχρι σήμερα «έτσι ώστε να αντιληφθεί ο κ. Άιντα τις ανησυχίες του κυπριακού λαού, και των Ε/κ και των Τ/κ, καθώς πρέπει να έχει υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα για να είναι πιο ωφέλιμος στις συνομιλίες».
«Τον ακούσαμε κι εμείς με προσοχή και ό,τι μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.
Ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία στον κ. Άιντα, αλλά και όπως σύντομα ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να υπάρξει μια ευχάριστη επίλυση του Κυπριακού για το καλό και των Ε/κ και των Τ/κ.
Από την πλευρά του, ο κ. Άιντα εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κατά την οποία συνέχισαν, όπως ανέφερε, τη συζήτηση που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο σχετικά με το μέλλον της Κύπρου, αλλά και σε ό,τι αφορά το παρελθόν και το παρόν.
«Ήταν για μένα μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, για να καταλάβω τις ρίζες των Κυπρίων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, στο δρόμο της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της επανένωσης του νησιού», είπε.
Επανέλαβε ότι η δουλειά του είναι να βοηθήσει τις δύο πλευρές, Ε/κ και Τ/κ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως καθώς αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται στο τραπέζι, ένα από τα ζητήματα που προκύπτει έχει να κάνει ακριβώς με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες και απ` εκεί και πέρα, πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις, έτσι ώστε να προκύψει μια κατάσταση, από την οποία θα ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Άιντα εξέφρασε την εκτίμηση του για τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας πως είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το πρόβλημα στην Κύπρο ούτε είναι, ούτε πρόκειται να καταστεί θρησκευτικό. «Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος εργάζεται στενά τόσο με τον Μουφτή όσο και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι πνευματικοί ηγέτες του νησιού δεν επιθυμούν να δουν μια πολιτική διαμάχη να μετατρέπεται σε υπαρξιακό και θρησκευτικό πρόβλημα”, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ