Η τακτική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) έλαβε χώρα στη Λευκωσία, 22 – 25 Νοεμβρίου 2014, με κεντρικό θέμα την κατάσταση των Χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων και σε αυτήν συμμετέχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί βουλευτές από Κοινοβούλια 25 χωρών.
Ανώτατο όργανο της Δ.Σ.Ο. είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, που συνέρχεται μια φορά το χρόνο με συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, οι οποίες ορίζονται από τα Κοινοβούλια των Κρατών-Μελών. Εκτελεστικό όργανο της Δ.Σ.Ο. είναι η Διεθνής Γραμματεία, η οποία αποτελείται από επτά μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.
Η έναρξη των εργασιών της Συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, το απόγευμα της Κυριακής, 23 Νοεμβρίου 2014 και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της επομένης ημέρας, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.
Στη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας συμμετέχουν όλα τα μέλη της, καθώς και οι Πρόεδροι και Εισηγητές των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο.. Στην εν λόγω Συνεδρίαση συμμετείχαν Ορθόδοξοι βουλευτές από την Αλβανία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Καζακστάν, την Κύπρο τον Λίβανο, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σερβία, το Σουδάν και τη Συρία. Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι βουλευτές Γιώργος Βαρνάβα, Άγγελος Βότσης, Πανίκος Σταυριανός και Κώστας Κωνσταντίνου. Παρέστη, επίσης, ο νυν ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, πρώην Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση και μέλος της Γενικής Γραμματείας της Δ.Σ.Ο..
Επιπλέον, στη Συνεδρίαση, προσκλήθηκαν, ως παρατηρητές, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Πατριαρχείου των Συρο-Ιακωβιτών. Παρέστησαν από, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαφίτας κ. Δημήτριος Charback, την Εκκλησία της Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο θεολόγος κ. Μιχάλης Σπύρου, και το Πατριαρχείο των Συρο-Ιακωβιτών ο κ. Robert Halef, Μέλος του Κοινοβουλίου της Σουηδίας.
Κατά την έναρξη της Συνεδρίασης χαιρέτισε με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, το οποίο ανέγνωσε ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το πολύπλευρο πνευματικό και πολιτικό έργο της Δ.Σ.Ο. και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες επίτευξης των διακηρυγμένων στόχων της Δ.Σ.Ο. .
Σημαντικό έργο της Συνεδρίασης υπήρξε ο απολογισμός της 21ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, όπως το Συνέδριο τον περασμένο Μάιο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Χριστιανισμός, Ορθοδοξία και ΜΜΕ στον σύγχρονο κόσμο». Ο κ. Αναστάσιος Νεράτζης, σημείωσε, ότι θεωρεί σημαντικό την ανάληψη από το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου, την έκδοση των πρακτικών του εν λόγω Συνεδρίου.
Ακολούθως, παρουσιάστηκαν προτάσεις και σκέψεις για μελλοντικές δραστηριότητες και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς συνεργασίες της Δ.Σ.Ο. με άλλους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Στη συνέχεια, έγιναν εκτενείς αναφορές και συζήτηση καθώς και ενημέρωσης αναφορικά με την κατάσταση σήμερα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους σύνεδρους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, στην πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα με την παραβίαση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία, αλλά και στο σημαντικό ρόλο της χώρας μας στις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οι σύνεδροι, επίσης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο που επιτελούν οι Χριστιανοί στο γεωγραφικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Σε μια περίοδο που οι Χριστιανοί διώκονται από τις πατρογονικές τους εστίες.
Το λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαφίτας κ. Δημήτριος, ο οποίος παρουσίασε το μέγεθος του προβλήματος και των δοκιμασιών που βιώνουν οι Χριστιανοί στη Συρία και σε άλλες γειτονικές χώρες. Έκανε εκτενή αναφορά σε καταστροφές, λεηλασίες και δολοφονίες. Ακόμη, αναφέρθηκε σε απαγωγές με ειδική αναφορά στους δύο Ιεράρχες που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν είναι εν ζωή ή όχι.
Περιεκτική αναφορά στα δεινά που ζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή έκανε ο κ. Robert Halef, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου των Συρο-Ιακωβιτών και Μέλος του Κοινοβουλίου της Σουηδίας.
Από μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συνεργασία που αναπτύσσει με την Δ.Σ.Ο., ιδιαίτερα μετά την εμπειρία που απέκτησε, τόσο με τη συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου το Δεκέμβριο του 2008, με την ηγεσία της Δ.Σ.Ο., όσο και πλατύτερα με τη συμμετοχή του στο Συνέδριο 12-16 Μαΐου 2014, στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθως επισήμανε τρείς πτυχές συνεργασίας και συμβολής της Εκκλησίας της Κύπρου, με την εμπνευσμένη καθηγεσία της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και την καλή συνεργασία όλων των Μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου, σε θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα ευρύτερα και τη Μέση Ανατολή ειδικότερα.
Περιέγραψε το τρίπτυχο προσφοράς σε Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό επίπεδο.
Σε Διορθόδοξο επίπεδο, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με τα Παλαίφατα Πατριαρχεία της Ανατολής, ήτοι Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Τις συναντήσεις των Προκαθημένων στην Κύπρο και σε άλλους τόπους των ανωτέρω Εκκλησιών. Τη μετάβαση των Προκαθημένων στις Βρυξέλλες και την προώθηση θεμάτων που αφορούν τους Χριστιανούς της περιοχής, στα διάφορα όργανα της Ε.Ε. και ιδιαίτερη αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ε. Μπαρόζο. Τις κατασκηνώσεις με τη συμμετοχή νέων από τις τέσσερεις Εκκλησίες, οι οποίες φιλοξενούνται στην Κύπρο. Ήδη, ετοιμάζεται για 4η χρονιά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2015. Την ηθική και οικονομική στήριξη των δυσπραγούντων αδελφών του Πατριαρχείου Αντιοχείας και των Σύριων προσφύγων στην Ιορδανία.
Σε Διαχριστιανικό επίπεδο, ανέφερε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι εκ των ιδρυτικών μελών, το 1974, του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Πολλές από τις συνελεύσεις και άλλες συναντήσεις τις φιλοξένησε στην Κύπρο.
Σε Διαθρησκειακό επίπεδο, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τις συναντήσεις του με τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, για θέματα αναστήλωσης και λειτουργίας των Ιερών τόπων των Χριστιανών στα κατεχόμενα. Υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ότι μία από τις συναντήσεις τους πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος είχε φιλοξενούμενο τον Μουφτή, ο οποίος επισκέφθηκε μουσουλμανικά τεμένη, τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση αφού τα συντηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και ναοί οι οποίοι μετατράπηκαν σε τζαμιά μετά το 1571 και σήμερα παραμένουν τζαμιά.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της φιλοξενίας στην Κύπρο, το Νοέμβριο του 2007 μεγάλου Συνεδρίου για την Ειρήνη, στο οποίο συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι από όλες τις Θρησκείες της οικουμένης.
Καταλήγοντας, επισήμανε για ακόμη μια φορά, ότι η Κύπρος δεν είχε ποτέ και ούτε έχει πρόβλημα θρησκευτικό. Είναι τόπος ειρήνης και ασφάλειας. Οι Κύπριοι επιδιώκουν την καλή γειτονία με όλους τους λαούς. Εκείνο που απαιτούν είναι η επικράτηση της ειρήνης σε κάθε δοκιμαζόμενο τόπο. Το ίδιο επιθυμούν να επικρατήσει η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της νήσου μας.
Τέλος, οι σύνεδροι επιβεβαίωσαν τις ανωτέρω αναφορές του Επισκόπου Μεσαορίας, για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρου, αφού και οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία μέσα από τις επισκέψεις και επαφές τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, να γνωρίσουν τη θέληση των Χριστιανών της Κύπρου για ειρήνη και καλή συνεργασία με όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου.
Επιμέλεια: Μιχάλης Σπύρου, Θεολόγος