Με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των αποστολικών εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου υπογράφηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014, συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου από τους Προέδρους των δύο Γραφείων, Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριας στην ομιλία του είπε ότι "η σημερινή ιστορική υπογραφή συνεργασίας θα συμβάλει θεμελιακά και δεν θα παραμείνει μόνο στα λόγια ούτε σημειολογικά, αλλά θα αναζωογονείται διαρκώς με έργα ουσιαστικά και επωφελή με σκοπό το εγγύτερο πλησίασμα και ευρύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αδελφών Αποστολικών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου”.
Αναφερόμενος στο ιστορικό της συμφωνίας, ο Επίσκοπος Γρηγόριος είπε ότι ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008 τη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, η οποία με την πάροδο του χρόνου όλο και βαθαίνει και ωριμάζει. Ιδιαίτερα αυτή η συνεργασία, είπε, αναδεικνύεται σε ιστορική πραγματικότητα μετά τον Απρίλιο του 2012, όταν επίσημα ιδρύεται το Συνοδικό Γραφείο.
Εξέφρασε βαθύτατες ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και προς τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι είχε την πρωτοβουλία του παρόντος συμφωνητικού, το οποίο, από κοινού με τους συνεργάτες τους, επεξεργάστηκαν και ετοίμασαν.
“Σας υποσχόμαστε ότι η σημερινή ιστορική υπογραφή συνεργασίας θα συμβάλει θεμελιακά και δεν θα παραμείνει μόνο στα λόγια ούτε σημειολογικά, αλλά θα αναζωογονείται διαρκώς με έργα ουσιαστικά και επωφελή με σκοπό το εγγύτερο πλησίασμα και ευρύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αδελφών Αποστολικών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου”, διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.
"Προχωρούμε σεμνά και ταπεινά, αλλά και παραγωγικά, με όλα τα προσφερόμενα μέσα και σεβόμενοι πάντα κάθε άλλη θετική και εκ φιλοπατρίας προσπάθεια. Προχωρούμε έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν και να γευθούν τα καθαρά και ιαματικά νερά της Ορθοδόξου Πίστεως, που εκ της φύσεώς της αγκαλιάζει όλο τον κόσμο”, είπε.
Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης είπε ότι στην Ελλάδα έχουν υπογράψει με το Πατριαρχείο της Μόσχας και με άλλες Εκκλησίες, καθώς και με το Βατικανό, και τώρα με την Κύπρο, θα τους “λέμε, ελάτε και στην Κύπρο, να δείτε πολιτισμό των αιώνων”.
Αυτός είναι ο σκοπός του συμβολαίου, ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιείται μια ανταλλαγή σκέψεων και η συμφωνία θα ενισχύεται κυρίως στα εθνικά θέματα όπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
“Και εύχομαι γρήγορα να ξανάρθω σύντομα και να σας βρω εν υγεία και με πλήρη ελευθερία”, ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Δωδώνης και τον Επίσκοπο Μεσαορίας για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου είναι λαοί θρησκευόμενοι και "η συμφωνία νοικοκυρεύει περισσότερο ό,τι εξαρτάται από μας για σωστό προγραμματισμό".
Τόνισε ότι “πρέπει να επέμβουμε στα θρησκευτικά μας μνημεία και εκεί που δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης κλπ, να ετοιμάσουμε αυτούς τους χώρους ούτως ώστε όταν τους επισκέπτονται να εξυπηρετούνται καταλλήλως” οι επισκέπτες.
Εξέφρασε βεβαιότητα ότι χρόνο με χρόνο ο τουρισμός θα αναπτύσσεται, σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι τουριστικές χώρες “και πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη σημασία και το σπρώξιμο προς την κατεύθυνση ούτως ώστε να γνωρίσουμε τους θρησκευτικούς μας χώρους”.
Πηγή: ΚΥΠΕ
*****************************
Τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014, η ώρα 12 το μεσημέρι στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, παρουσία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, υπογράφηκε συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου από τους προέδρους των δύο Γραφείων, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης, κ. Χρυσόστομο και Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, κ. Γρηγόριο.
Παρέστησαν, Ιεράρχες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Πρεσβείας της Ελλάδος, του ΚΟΤ, των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, των Ξενοδόχων και άλλων εμπλεκομένων σε θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
3 Νοεμβρίου 2014.
*********************************
Ακολουθεί η ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων:
Προσφώνηση Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου,
κατά την τελετή υπογραφής Σύμφωνου Συνεργασίας
των Συνοδικών Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 3 Νοεμβρίου 2014
Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζουμε, εκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στην παρούσα, σεμνή τελετή υπογραφής σύμφωνου συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κύπρου.
Μακαριώτατε,
Σας ευχαριστώ βαθύτατα, καθώς και τα Σεπτά Μέλη της Ιεράς Συνόδου της καθ´ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση της ευθύνης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Αρχικά, ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2008 τη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, η οποία με την πάροδο του χρόνου όλο και βαθαίνει και ωριμάζει. Ιδιαίτερα αυτή η συνεργασία αναδεικνύεται σε ιστορική πραγματικότητα μετά τον Απρίλιο του 2012, όταν επίσημα ιδρύεται το εν λόγω Συνοδικό Γραφείο. Ήδη, από τότε, καταγράφονται ποικίλες δράσεις, όπως π.χ. έκδοση χαρτών και άλλων εντύπων, παρουσιάσεις εντός και εκτός Κύπρου, συμμετοχές σε συνέδρια και εκθέσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις σε έγκυρες εφημερίδες και ειδικά περιοδικά, καθώς επίσης συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σχεδιασμός Προσκυνηματικών διαδρομών και οργάνωση ομάδας περιφερειακών αντιπροσώπων της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και Μονών.
Βαθύτατες ευχαριστίες εκφράζω προς την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξαιρέτως, εκφράζω εγκάρδιες ευχαριστίες προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας της Ελλάδος και χαιρόμαστε που ευρίσκεται μαζί μας ακόμη μια φορά. Ο Άγιος Δωδώνης, οφείλω να επισημάνω, είχε την πρωτοβουλία του παρόντος συμφωνητικού, το οποίο, από κοινού με τους συνεργάτες μας, επεξεργαστήκαμε και ετοιμάσαμε.
Σεβασμιώτατε, σάς υποσχόμαστε ότι η σημερινή ιστορική υπογραφή συνεργασίας θα συμβάλει θεμελιακά και δε θα παραμείνει μόνο στα λόγια ούτε σημειολογικά, αλλά θα αναζωογονείται διαρκώς με έργα ουσιαστικά και επωφελή, με σκοπό το εγγύτερο πλησίασμα και ευρύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αδελφών Αποστολικών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου.
Δεν ήταν δυνατόν η υπόσχεση και εντολή του Αναστημένου Ιησού Χριστού προς τους μαθητές του «εις πάντα τα έθνη» να περιοριστεί στην Παλαιστίνη ή στην Αντιόχεια. Έφθασε επίσημα στην Κύπρο με τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και τον Ευαγγελιστή Μάρκο το 45 μ.Χ. Και λέγω «επίσημα», λόγω του πανίερου γεγονότος της χειροτονίας, από τους Αποστόλους, κατά τόπους Επισκόπων και Πρεσβυτέρων. Ενώ η διάδοση του Ευαγγελίου μαρτυρείται, σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ήδη αμέσως μετά την Πεντηκοστή και το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Επίσης, εδώ μαρτυρείται βιβλικά ο εκχριστιανισμός του πρώτου Ρωμαίου Διοικητή, του Ανθύπατου Σέργιου Παύλου στην Πάφο, την τότε πρωτεύουσα της νήσου μας.
Από την Κύπρο πορεύθηκε, όπως είναι γνωστόν, ο Απόστολος Παύλος στη Μ. Ασία, στη Μακεδονία, στο κλεινόν Άστυ, στην Αθήνα των ονείρων και των οραματισμών μας, στην Κόρινθο και ευρύτερα στον τότε κόσμο των ειδώλων.
Ιδού γιατί προσκαλούμε σήμερα τους αδελφούς εξ Ελλάδος να κοπιάσουν οίκαδε και να είναι βέβαιοι ότι έχουν να γνωρίσουν μια άλλη Ελλάδα, ζωντανή μέσα στους αιώνες εις πείσμα όλων των καταιγίδων, ορατών και αοράτων. Μικρή σε έκταση η Κύπρος, τεραστίων διαστάσεων σε ποιότητα η ψυχή, η πίστη, η ευλάβεια και η εθνική συνείδηση των Κυπρίων. Εδώ ζει το Βυζάντιο, στα βήματα των Αποστόλων, των Ιεραρχών, των Μαρτύρων και των Οσίων, του χθες του σήμερα και του αύριο.
Το ίδιο και οι Κύπριοι, ως προσκυνητές ασπάζονται ευλαβικά τα ιερά χώματα της Ελλάδος, τα οποία είναι κατάσπαρτα από Εκκλησίες και Μοναστήρια. Εάν, ο Ισοκράτης μάς διαβεβαιώνει ότι «Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες», τι θα πούμε εμείς που και η παιδεία μας και η ψυχή μας, ακόμη και οι πνεύμονές μας, εισπνέουν την ίδια πίστη, παράδοση και πολιτισμό;
Είμαι βέβαιος, μαζί και οι συνεργάτες μου, Μακαριώτατε, ότι με τις πατρικές Σας ευλογίες προχωρούμε σεμνά και ταπεινά, αλλά και παραγωγικά, με όλα τα προσφερόμενα μέσα και σεβόμενοι πάντα κάθε άλλη θετική και εκ φιλοπατρίας προσπάθεια. Προχωρούμε έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν και να γευθούν τα καθαρά και ιαματικά νερά της Ορθοδόξου Πίστεως, που εκ της φύσεώς της αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.
Ευχαριστούμε όλους εσάς, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, που σπεύσατε να είστε μαζί μας σε αυτή τη σεμνή τελετή.
Κλείνοντας, Μακαριώτατε, να μού επιτρέψετε να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι. Είναι οι ήρωες, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν από το χρόνο και τις γνώσεις και εμπειρίες τους για το πολύτιμο έργο της Εκκλησίας και ιδιαίτερα του Γραφείου μας. Αιτούμεθα των ευχών Σας για όλους και τους οικείους μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.