Την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, κ. κ. Ηλία Β΄ και συμπροσευχουμένου της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος επισήμανε προς τον Πατριάρχη ότι "Σας νιώθουμε πλησίον μας, ως ένα εξ ημών, γιατί είναι πολλές οι ομοιότητες των Εκκλησιών μας και παραπλήσια η δύσβατη πορεία των στους είκοσι χριστιανικούς αιώνες". Ακολούθως, αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης. Κατόπιν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος καλοσώρισε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία. Ακολούθως αντάλλαξαν δώρα.
Αμέσως μετά, η συνοδεία του Προκαθημένου της Εκκλησίας Γεωργίας, μετέβη για προσκύνημα στον ιστορικό Ναό Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτιον, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε Προσκυνηματικό, την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου
*************************************************
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β΄:
Μακαριώτατε,
Με ιδιαίτερη χαρά και θερμή αδελφική αγάπη σάς καλωσορίζουμε, μαζί με την τιμία συνοδία σας, στην Κύπρο. Μέσα στην κατήφεια των ημερών, που προκαλείται από τις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή μας, την πάντοτε ταραγμένη Μέση Ανατολή, και μέσα στη θλίψη από την αναγκαστική και βίαιη έξοδο των Χριστιανών από τις προαιώνιες εστίες τους, σάς δεχόμαστε ως άγγελο ελπίδος, κομίζοντα μήνυμα εγκαρτέρησης και πίστης στην Πρόνοια του Θεού, που πηγάζει από τη δική σας μακροχρόνια εμπειρία και τις ταλαιπωρίες του λαού σας στο πρόσφατο παρελθόν.
Η παρουσία σας ανάμεσά μας, ανακαλεί στη μνήμη μας τις εμπειρίες από την επίσκεψή μας στην πατρίδα σας, την ευλάβεια του ευσεβούς Γεωργιανού λαού, τα πάμπολλα προσκυνήματά σας και την αλησμόνητη συναναστροφή μας μαζί σας. Αναπολούμε και δικές σας παλαιότερες επισκέψεις στην Κύπρο. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευλογία από τον Θεό και την τιμή να σας υποδεχόμαστε στη χώρα μας. Σας ενθυμούμεθα και επισήμως να επισκέπτεσθε την Εκκλησία μας, στο λυκαυγές του αιώνα μας, αλλά και ανεπισήμως, παλαιότερα, πορευόμενον προς τους Αγίους Τόπους.
Η εγγύτητα της Κύπρου προς τα Πανάγια Προσκυνήματα του Χριστιανισμού αλλά και η μη ύπαρξη, σε παλαιότερους καιρούς, απ’ ευθείας σύνδεσης, της Γεωργίας με την Αγία Γη, οδηγούσε πολλούς πιστούς από το ποίμνιό σας σε ολιγόωρη ή και ολιγοήμερη στάθμευσή στην πατρίδά μας, οι οποίοι έρχονταν, με τον τρόπο αυτό, σε επαφή και με τα δικά μας σεβάσματα. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των λαών μας, ο οποίος έγινε πιο στενός στα τελευταία χρόνια με την εγκατάσταση στην Κύπρο ομοεθνών μας Ελληνοποντίων, που είχαν καταφύγει στη χώρα σας από την Τουρκία, αλλά και Γεωργιανών που έχουν έλθει εδώ προς εξεύρεση εργασίας.
Δεν σας υποδεχόμαστε εκ καθήκοντος και τυπικά, Μακαριώτατε, ως έναν Προκαθήμενο Αυτοκεφάλου Εκκλησίας. Σας νιώθουμε πλησίον μας, ως έναν εξ ημών, γιατί είναι πολλές οι ομοιότητες των Εκκλησιών μας και παραπλήσια η δύσβατη πορεία των στους είκοσι χριστιανικούς αιώνες.
Αποστολικές οι Εκκλησίες μας. Οι Πράξεις των Αποστόλων αναφέρουν με σχετικές λεπτομέρειες την ίδρυση της δικής μας Εκκλησίας από τρεις Αποστόλους. Τον Μέγαν Παύλο, τον Γενναιομάρτυρα Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Ισχυρά παράδοση φέρει και τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα να έχει επισκεφθεί την Κύπρο, με την κατεχόμενη, σήμερα, Μονή του στο ανατολικότερο άκρο της νήσου μας, να παραπέμπει σ’ αυτήν την επίσκεψη. Η ίδια ισχυρά παράδοση, εξάλλου, φέρει τον Απ. Ανδρέα να κηρύττει στη χώρα σας. Η παράδοση αναφέρει και άλλους Αποστόλους, όπως τον Ματθία, τον Βαρθολομαίο και τον Θαδδαίον, να κηρύσσουν στη Γεωργία.
Κοινό σημείο, των δυο λαών μας, Μακαριώτατε, είναι και οι συνεχείς εθνικές ταλαιπωρίες τους που οφείλονται στην πολυσήμαντη γεωπολιτική θέση των χωρών μας. Μέσα από συνεχείς αγώνες και θυσίες κατόρθωναν οι λαοί μας να επιβιώνουν, διατηρώντας αλώβητα τα εθνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και την ορθόδοξη χριστιανική τους ακεραιότητα. Μαζί με τους άλλους μεγάλους αγίους μας όπως π.χ. τον Σπυρίδωνα Τριμυθούντος, τον Επιφάνιο Κωνσταντίας, τον Ιωάννη τον Ελεήμονα και άλλους, και τους δικούς σας, την Αγία Νίνα, τον βασιλέα Μίριαν και άλλους, οι περιπέτειες της Ιστορίας χάρισαν, και σ’ εσάς και σ’ εμάς, νέφος μαρτύρων και νεομαρτύρων, πρεσβευτών μας προς τον Κύριο.
Σάς είναι γνωστόν, όμως, Μακαριώτατε, πως εδώ και 40 χρόνια οι δικές μας ταλαιπωρίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις δικές σας, τόσο τις πρόσφατες όσο και τις παλαιότερες. 38% της γης μας κατέχεται, σήμερα, από την Τουρκία. Όλοι οι Χριστιανοί, όσοι επέζησαν, από τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η κατεχόμενη γη μας εποικίζεται και μεθοδεύεται κατάληψη και της υπόλοιπης Κύπρου. Οι ναοί μας συλήθηκαν και βεβηλώθηκαν. Κι εμείς ζούμε στην αβεβαιότητα του μέλλοντος, μη μπορώντας να αντιπαραταχθούμε στη στρατιωτική και αριθμητική υπεροχή της κατοχικής δύναμης. Μαζί με τις ικεσίες των αγίων μας, ενώστε, κι’ εσείς, Μακαριώτατε, τις προσευχές σας στον Θεό για να μας λυτρώσει και αυτή τη φορά από τον κίνδυνο του εκτουρκισμού της πατρίδας μας.
Ανασκοπώντας το παρελθόν, επισημαίνουμε την αγαστή συνεργασία τόσο των Εκκλησιών, όσο και των πιστών μας. Αυτή η συνεργασία παρατηρείται και σήμερα στο πλαίσιο των διορθοδόξων και διαχριστιανικών διαλόγων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στον σημερινό κόσμο, όμως, που έγινε με την ανάπτυξη της Τεχνολογίας, μια γειτονιά, τώρα που οι άνθρωποι αντιμέτωποι με ποικίλα υπαρξιακά προβλήματα αναζητούν νόημα ζωής και σταθερές αξίες, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία, σε μιαν κοινή προσπάθεια στήριξης και καθοδήγησης των πιστών μας. Είμαστε σίγουροι ότι συμμερίζεστε αυτή τη θέση μας και ότι, με την ευλογία σας, η συνεργασία και οι σχέσεις των Εκκλησιών μας, σε κάθε περίπτωση θα ενδυναμώνονται και θα συσφίγγονται όλο και περισσότερο.
Καλωσορίζοντάς σας και πάλιν, μετά της τιμίας συνοδίας σας, εύχομαι, Μακαριώτατε, όπως η διαμονή σας στην Κύπρο αποβεί ευχάριστη και καρποφόρα. Ευχηθείτε και εσείς στον Θεό όπως, σε νέα επίσκεψή σας, μπορέσουμε να σας ξεναγήσουμε και στο τμήμα της πατρίδας μας, που σήμερα υποφέρει από την κατοχή βάρβαρου και αλλόθρησκου εισβολέα.