Με την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού ξεκίνησε και επίσημα η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για την Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας». Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, περιστοιχούμενος από τον Διευθυντή της Σχολής Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου, τον Πρωτοπρεσβύτερο Παρασκευά Παπαμιχαήλ και καθηγητή της Σχολής, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, μίλησε επικαίρως και εξέφρασε τις ευχές του προς τους Εκπαιδευτικούς και τους Ιεροσπουδαστές.
Κατά την ομιλία του ο Πανιερώτατος προέτρεψε τους σπουδαστές της Σχολής να αξιοποιήσουν στον ύψιστο δυνατό βαθμό την παρουσία τους στον χώρο και να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια γιατί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σήμερα τους κληρικούς, κατά τον απόστολο Παύλο, τους θέλουμε και διδακτικούς για να δίδουν λόγο «παντί τω αιτούντι».
Ο Κύκκου Νικηφόρος και Πρόεδρος, από φέτος, της Εφορίας της Σχολής, επεσήμανε ακόμη ότι «η εδώ εκπαίδευση σας δεν πρέπει να αποβλέπει μόνο στην νοησιαρχική εκπαίδευση. Η διανοητική μόρφωση, λένε οι παιδαγωγοί, συναρτάται και βρίσκεται σε συνοχή με την ανώτερη πνευματική καλλιέργεια. Δηλαδή το αληθινό μορφωτικό ιδεώδες πρέπει να απευθύνεται στην διπλή φύση του ανθρώπου και ιδιαίτερα σ’ αυτό το Ίδρυμα. Όχι μόνο στο νουν, αλλά και στην ψυχή. Πρέπει να μορφώνουμε ανθρώπους με χαρακτήρα. Πρέπει να αποβλέπουμε στην μόρφωση της ψυχής, της καρδιάς, ήθος, χαρακτήρα γιατί, κατά τον Πλάτωνα, «πάσα σοφία, χωριζομένη αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».
«Είναι εκπληκτικό, αλλά είναι και αληθινό, ότι ακόμα και πριν τον Χριστιανισμό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι αρχαίοι Έλληνες, από τον Όμηρο και τον Ησίοδο μέχρι τον Ισοκράτη και τον Πλούταρχο, φρονούσαν και δίδασκαν, πολύ σωστά, ότι η παιδεία είναι κυρίως επιμέλεια ψυχής της οποίας η επιτυχία έχει σαν άμεση, ευάρεστη για το άτομο και την κοινωνία, συνέπεια το «αγαθώς ζην», κατά Πλάτωνα. Πράγματι, όταν οι γνώσεις είναι αποσυσχετισμένες από κάθε ηθικό υπόβαθρο τότε οδηγούν προς πανουργία. Τότε κατεργάζονται το νουν «ασκόν πεφυσιωμένον», κατά τον Απόστολο Παύλο. Άρα το ζητούμενο της εδώ εκπαίδευσης πρέπει να είναι να μορφωθεί ο Χριστός μέσα στις ψυχές όλων μας», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Σχολής Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την παρουσία, το προσωπικό ενδιαφέρον, την πατρική μεριμνά και την αγάπη του προς την Σχολή και προς τους ιεροσπουδαστές.
«Ελπίζω ότι θα σας έχουμε πιο συχνά στην Σχολή μας και για να μας νουθετείται και να μας ενθαρρύνεται και για να ορθοτομείτε τον λόγο της αληθείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού», πρόσθεσε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Πηγή: maistorcy