Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην γενέτειρά του Τάλα Πάφου στον νεόδμητο Ι.Ν. Γεννήσεως του Χριστού, που αναγέρθηκε με δική του πρωτοβουλία, φροντίδα και συνεισφορά.
Στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.
Παίρνοντας αφορμή από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας είπε ότι ο Χριστός απευθύνει σε όποιον θέλει να Τον ακολουθήσει τρεις προστακτικές.
''Απαρνησάσθω εαυτόν.'' Παράδοξο. Έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως. Όμως σημαίνει απάρνηση του παλαιού εαυτού μας ''συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις.'' (Γαλ. Ε΄ 24 ). Και σημαίνει ακόμη αυταπάρνηση, δηλαδή σπάσιμο του κιγκλιδώματος του εγωϊσμού και της ιδιοτέλειάς μας και άνοιγμα προς τους άλλους με διάθεση αγάπης, προσφοράς και θυσίας.
''Αράτω τον σταυρόν αυτού'' η δεύτερη προστακτική. Το ''αυτού'' τονίζει οτι όλοι έχομε κάποιο σταυρό να ''άρουμε'', να σηκώσουμε: Κάποια αποτυχία, δυσπραγία, θλίψη, ασθένεια, θάνατο προσφιλούς μας.
Αλλά και η Κύπρος ολόκληρη σηκώνει δεκαετίες τώρα το σταυρό που της προκάλεσε το πέλμα του Αττίλα με την εισβολή και κατοχή του Βορείου τμήματός της και εσχάτως φέρει και τον σταυρό της οικονομικής κρίσεως.
Το βάρος του σταυρού είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογο με τον βαθμό της εμπιστοσύνης μας στην αγάπη του Θεού.
Και όταν η θέλησή μας ταυτισθεί με την θέληση του Θεού, ο σταυρός παύει να υπάρχει, όπως, όταν ταυτισθούν τα δύο ξύλα του Σταυρού.
Τότε πετυχαίνουμε την άρση του σταυρού και πιστεύουμε στην τελική νίκη.
''Ακολουθήτω μοι'' είναι η φυσική συνέπεια της εφαρμογής των δύο προηγουμένων προστακτικών.
Τότε ο πιστός ακολουθεί απαρέγκλιτα τα ίχνη του Χριστού και η Χάρη του Θεού τον ενισχύει και τον ανακαινίζει διαρκώς.
Η ''οδός'' και το τέρμα αυτής της πορείας, ο αγωνοθέτης και το βραβείο είναι ο Χριστός, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του έδωσε σαφές μήνυμα ότι η κάθαρση πρέπει να γίνει γιατί την απαιτεί ο λαός, ενώ σημείωσε πως ''επιτέλους πρέπει να τιμωρούμε κάποιους για να φοβούνται και οι υπόλοιποι'', προσθέτοντας πως ''αν δεν γίνουμε αυστηροί, δεν θα πάμε καλά''.
“Kάνει ο ένας κάτι, δεν τον αγγίζει κανείς, κάνει δεύτερος, κάνει τρίτος και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας,” συμπλήρωσε ο Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Στην συνέχεια σχολιάζοντας την υπόθεση Aristo, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε: ''αν είναι αθώοι, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, και απορώ γιατί αναστατώθηκαν και πήγαν στο νοσοκομείο.''
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε υπόθεση στην οποία παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος ο ίδιος γιατί φύτεψε αμπέλια, χωρίς άδεια, σε περιουσία της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, όπου ήταν ηγούμενος.
Όπως ανέφερε, το δικαστήριο τον αθώωσε, γιατί βάσει του Συντάγματος η Μονή έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει την περιουσία της όπως κρίνει ο προϊστάμενός της.
Τέλος κάλεσε την Κυβέρνηση να είναι αυστηρή, λέγοντας πως ''αν δεν γίνουμε όλοι αυστηροί δεν θα πάμε καλά.''
''Ήρθαμε δυστυχώς σε αυτό το απαράδεκτο σημείο, ένα μέρος του λαού μας να πεινά, εξαιτίας όλων αυτών”, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Χρυσόστομος.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε τα ιερά Μνημόσυνα των αειμνήστων γονέων του.
Επίσης να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου θα δημιουργηθεί Βυζαντινό Μουσείο στην κοινότητα της Τάλας, το οποίο θα προσφέρει μια καλή μαρτυρία, για τους νέους και ξένους επισκέπτες της σπουδαίας μας παράδοσης και της παγκόσμιας χριστιανικής και βυζαντινής μας κληρονομιάς. To Βυζαντινό μουσείο θα λειτουργήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου στην παλιά εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, στην κοινότητα Τάλας, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, λέγοντας ότι το μουσείο θα τιμά όχι μόνο την κοινότητα αλλά και ολόκληρη την Πάφο.
Πολύ σύντομα, είπε, θα τελεστεί θεία λειτουργία στην εκκλησία για τη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, στις 25 Νοεμβρίου, και θα λειτουργήσει το μουσείο με διάφορα εκθέματα, μερικά από αυτά βρίσκονται στο χωριό, ενώ άλλα είναι δωρεές φίλων και αφορούν επτά εικόνες του 18ου και 19ου αιώνος. Άλλες επτά εικόνες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του στην Πάφο, προέρχονται από τις εκατοντάδες που φυλάσσονται από την Αρχιεπισκοπή στα υπόγεια.
Αυτές, εξήγησε, θα τις δανειστεί το χωριό, η Αγία Αικατερίνη δηλαδή και θα είναι περιουσία της Αρχιεπισκοπής αλλά θα εκτίθενται στην κοινότητα. Εκτίμησε δε πως με την τοποθέτησή τους στο βυζαντινό μουσείο θα συντηρούνται συνεχώς.
Ευχήθηκε τέλος να υπάρξει χώρος προκειμένου να εκτεθούν όλες οι εικόνες που υπάρχουν στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής γιατί – όπως είπε - όταν δεν εκτίθενται καταστρέφονται.