Με θρησκευτική ευλάβεια και πολλή συγκίνηση οι κάτοικοι της κοινότητας Τύμπου, εκτοπισμένοι για 40 χρόνια από τον τόπο που γεννήθηκαν, τον κάμπο της Μεσαορίας, συνάχθηκαν και εόρτασαν την Πρωτομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Θέκλα, η οποία μαζί με τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο είναι οι πολιούχοι Άγιοι της κοινότητάς τους.
Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας στην Μοσφιλωτή, και τέλεσαν μαζί με την εορτή και δέηση για επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας στην Τουρκοκρατούμενη Τύμπου. Επίσης, τέλεσαν μνημόσυνα όλων όσων πέθαναν πριν και μετά την εισβολή, στην προσφυγιά.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας καταρχήν μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς όλο το εκκλησίασμα και ιδιαιτέρως στους Τυμπιώτες και κατεξοχήν στην Καθηγουμένη Κωνσταντία Μοναχή και την Αδελφότητα της Μονής.
Κατόπιν, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, του οποίου είχε την ευλογία να λειτουργήσει στην ιστορική Μονή της Αγίας Θέκλης.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο και την εμπιστοσύνη του Αποστόλου Πέτρου στην υπόδειξη του Ιησού να ξαναρίξει τα δίκτυα, παρά την αποτυχία της προτεραίας. Το θαυμαστό γεγονός της άγρας των ιχθύων, οδήγησε τον Πέτρο να ομολογήσει τη δική του ανθρώπινη αδυναμία και ταυτόχρονα το μεγαλείο της παρουσίας του Ιησού Χριστού. Ο Κύριος, όμως τον καλεί μαζί με τους συναδέλφους του να παρατήσουν τα ψαροκάικα και τα δίκτυα και τους προσκαλεί στο έργο της ιεραποστολής, υποσχόμενος να τους καταστήσει αλιείς ανθρώπων διά του ιερού Ευαγγελίου. Εκείνοι με τη σειρά τους, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά: «αφέντες άπαντα ηκολούθησαν Αυτόν».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ότι το ερώτημα παραμένει διαρκώς το ίδιο: πόσο έτοιμοι είμαστε ή πόση δύναμη και διάθεση έχουμε να ακολουθήσουμε ολοκληρωτικά τον Χριστό, με εμπιστοσύνη στην αγάπη και τη συγχωρητικότητά Του.
Τόνισε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι ο άνθρωπος που σκέφτεται και βιώνει αληθινά με προσευχή, υπομονή και ταπείνωση τα χαρίσματα του Θεού, βρίσκει τη δύναμη και το θάρρος για το οποίο μιλά ο Απόστολος Παύλος στην Β΄προς Κορινθίους Επιστολή: «εν παντί συνιστώντες εαυτούς ως Θεού διάκονοι, εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσιν, εν ανάγκαις, εν στενοχωρίαις» ( Β΄ Κορ. 6, 4). Ακόμη, «ως λυπούμενοι αεί δε χαίροντες, ως πτωχοί πολλούς δε πλουτίζοντες, ως μηδέν έχοντες και πάντα κατέχοντες» ( Β΄ Κορ. 6, 10).
Στη σημερινή εποχή, αυτή που βιώνουμε, κατά την οποία τα πάντα ανατρέπονται και δομές δεκαετιών αναδομούνται είναι η έξοχη στιγμή για τον πνευματικό άνθρωπο, ο οποίος θέλει τα πάντα να τα μεταμορφώνει μέσα του και να ζει ένθεα και όντως την εν Χριστώ βιωτή, τόνισε ο Επίσκοπος Γρηγόριος.
Ο άνθρωπος εφοδιασμένος με αληθινή αγάπη, χαρά και πνευματικό πλούτο, τότε πλουτίζει πολλούς ανθρώπους, τότε το γήινο δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την πνευματική πληρότητα της μόνιμης και σταθερής αξίας των αρετών και των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.
Ερώτημα παραμένει, αναμένοντας από εμάς την απάντηση: τι, λοιπόν, θα εγκαταλείψουμε από την καθημερινή μας ζωή, που μας κρατά μακριά από την ευλογία της χάρις του Θεού; Η απάντηση εναπόκειται στον καθένα μας που θέλει συνειδητά και ταπεινά να κάνει το ορθό βήμα και να πλησιάσει θεμελιακά την αγάπη του Χριστού, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του.
Να σημειωθεί ότι στη σύναξη ήρθαν αρκετοί πρόσφυγες που έλκουν την καταγωγή από την Τύμπου ακόμη και από την μακρινή Αυστραλία.
Εκφράζουμε πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ηγουμένη Κωνσταντία και την Αδελφότητα της Μονής της Αγίας Θέκλης για τη φιλοξενία.
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της κοινότητας Τύμπου.