Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος διαπιστώνει ότι τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία ανησυχεί ιδιαίτερα ο λαός, αποτελούν μόνον το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, τονίζει ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προσωρινής εξαίρεσης τους από το νομοσχέδιο, είτε συμπερίληψης τους σε ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα δίνεται χρονικό περιθώριο στους δανειζόμενους να βρουν λύσεις.
Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην ανακοίνωση του, το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δε μπορεί ούτε να αποφευχθεί, ούτε να αγνοηθεί και ενδεχομένως θα έπρεπε να εφαρμοζόταν πριν πολλά χρόνια.
Ο Μακαριώτατος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, κόμματα, κεντρική τράπεζα κλπ, ασχέτως των μέχρι τώρα τοποθετήσεών τους, να προσέλθουν σε παραγωγικές συζητήσεις, με σκοπό τη σύναψη ενός νομοσχεδίου που θα είναι υποφερτό και ανεκτό.
Εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για την περίπτωση που δεν υπάρξει συλλογική κατάληξη στο νομοσχέδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα φτάσουμε στην υστάτη και τότε θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, με τους μεν να λένε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε και τους δε να επικαλούνται τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο αλλά αναγκάστηκαν να το ψηφίσουν επειδή το πιστόλι ήταν στον κρόταφο».
Ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει έτοιμος να στηρίξει όποιο νομοσχέδιο προκύψει από συλλογικές διαβουλεύσεις, όσο σκληρό και επώδυνο και αν είναι, προκειμένου να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση για να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές επιτυχώς.
***************************************************
Διαβάστε την Ανακοίνωση του Μακαριωτάτου:
Επειδή πολλά έχουν λεχθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το νομοσχέδιο εκποίησης περιουσιών από τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να υποβάλω τις εισηγήσεις μου γραπτώς προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι το πολυσυζητημένο αυτό νομοσχέδιο, όποια μορφή και να πάρει τελικά, δε μπορούμε να το αποφύγουμε ούτε να το αγνοήσουμε.
Ενδεχομένως θα έπρεπε να εφαρμοζόταν πριν πολλά χρόνια, ώστε σήμερα να ήταν ώριμο και δοκιμασμένο και με απλές προσαρμογές να εξυπηρετούσε τον σκοπό του.
Η αδυναμία μας τόσα χρόνια να αντιληφθούμε τις πραγματικότητες και να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία, δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μας έχει φέρει προ σοβαρών διλημμάτων.
Σήμερα καλούμαστε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα και με εκβιαστικές δηλώσεις των δανειστών, να νομοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα νομοσχέδιο για εκποιήσεις ακινήτων από τις τράπεζες.
Ουδείς επιθυμεί να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε δανειζόμενο στο να αγνοήσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες. Είναι τα χρήματα κάποιων άλλων ανθρώπων που πήρε ως δάνειο μέσω της τράπεζας και θα είναι κατάφορη αδικία να επιτρέψουμε να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά τους για δεύτερη φορά. Ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι οι δανεισθέντες να τα επιστρέψουν. Θα πρέπει να τα επιστρέψουν, επίσης, με σκοπό να ξαναδιοχετευτούν στην αγορά για να επανεκκινήσει η οικονομία μας.
Εντούτοις, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση έχει επιφέρει πολλούς περιορισμούς και έχει προκαλέσει πολλές ιδιαιτερότητες στους δανειζόμενους.
Διαφορετικά πρέπει να αντικρίσουμε τον ιδιώτη που έκανε στεγαστικό δάνειο, διαφορετικά τον ιδιώτη που έκανε αλόγιστα καταναλωτικά δάνεια και διαφορετικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις μεγάλες.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην επιφέρουμε άλλες καταστροφές στον τόπο διότι οι αντοχές αυτού του λαού έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Λέγοντας αυτό εννοώ τόσο τον κόσμο που θα καταρρεύσει από ένα κακό νομοσχέδιο όσο και το κράτος, το οποίο, σε ενδεχόμενη μη ψήφιση, θα περιέλθει σε τρομερά αδιέξοδα.
Για τον λόγο αυτό, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, κόμματα, κεντρική τράπεζα κλπ, ασχέτως των μέχρι τώρα τοποθετήσεών τους, να προσέλθουν σε παραγωγικές συζητήσεις, με σκοπό τη σύναψη ενός νομοσχεδίου που θα είναι υποφερτό και ανεκτό (δεν μπορεί να ονομαστεί καλό ή επιτυχημένο αλλά απλά υποφερτό και ανεκτό).
Μας απομένει πολύ λίγος χρόνος για να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας και αν δεν καταλήξουμε συλλογικά σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο να διαπραγματευτούμε, πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στην υστάτη και τότε θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, με τους μεν να λένε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε και τους δε να επικαλούνται τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο αλλά αναγκάστηκαν να το ψηφίσουν επειδή το πιστόλι ήταν στον κρόταφο.
Η απλή λαϊκιστική προσέγγιση και επίκληση της προστασίας του πολίτη δεν οδηγεί σε νομοσχέδιο αλλά σε βαρύγδουπους λόγους.
Πρέπει πρακτικά να συζητηθούν οι λεπτομέρειες με σκοπό να καταλήξουν σε κάτι ουσιαστικό και όχι απλά να τείνουν σε διαφωνίες.
Μόνον τότε θα καταφέρουμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο εφόσον θα υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις θα μπορεί η κυβέρνηση με βάση αυτό να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας επιτυχώς.
Η ομοφωνία κυβερνήσεως και κομμάτων θα πείσει τους δανειστές μας να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να συμβιβαστούν.
Εκείνο που συγκεκριμένα ανησυχεί το λαό είναι τα στεγαστικά δάνεια, είτε πρώτης είτε δεύτερης κατοικίας.
Αυτά αποτελούν μόνον το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας.
Ας προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, αυτά είτε να τα εξαιρέσουμε προσωρινά από το νομοσχέδιο, είτε να τα συμπεριλάβουμε με ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα δίνεται χρονικό περιθώριο στους δανειζόμενους να βρουν λύσεις.
Αν μη τι άλλο, να τους δοθεί χρόνος να προσπαθήσουν οι ίδιοι να τα εκποιήσουν ή να ανακάμψουν με τις δουλειές τους για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του.
Να μη ξεχνούμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας είναι άνεργοι, ή το εισόδημά τους έχει μειωθεί αισθητά χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό.
Αν ήμασταν σε εποχές εύπορες, τότε δεν θα ενοχλούσαν κανέναν οι εκποιήσεις καθότι αυτές θα ήταν αποτέλεσμα των κακών χειρισμών ή και επιλογών των δανειζομένων.
Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε δεν βαραίνει τον κάθε ένα ξεχωριστά, αλλά ούτε είναι στο χέρι του να κάνει κάτι για να την αλλάξει.
Αν καταφέρουμε επιτέλους να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό συλλογικά, τότε θα δώσουμε πολύ δυνατά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Θα είναι εφικτό, ακόμα και να επαναδιαπραγματευθούμε και αυτό το ίδιο το μνημόνιο.
Θα καταλάβουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων ότι μας αδίκησαν και μας περιφρόνησαν και ότι πρέπει να επανορθώσουν.
Όσο όμως εμείς δε συμφωνούμε μεταξύ μας, τότε γιατί οι ξένοι να εμπιστευτούν ότι και να τους λέμε;
Δηλώνω παρών και έτοιμος να στηρίξω μια τέτοια προσπάθεια και να υποστηρίξω όποιο νομοσχέδιο προκύψει από τέτοιες συλλογικές διαβουλεύσεις, όσο σκληρό και επώδυνο και αν είναι, προκειμένου να συμπαρασταθώ στην κυβέρνηση για να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές επιτυχώς.
Από το Γραφείο του Μακαριωτάτου.