Την Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014, τελέστηκε σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου (12 Ιουνίου 2014).
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και προέστη του μνημοσύνου του προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.
Μιλώντας στο τέλος της ακολουθίας ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον Μεγάλο Πρωθιεράρχη, ο οποίος διαποίμανε την Εκκλησία της Κύπρου για 27 έτη και είχε την ευθύνη της εθναρχίας και κατόπιν της προεδρίας της Δημοκρατίας για 17 έτη.
Αναφέρθηκε στους αγώνες του για τη διατήρηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνιζόμενος ανάμεσα σε υφάλους και σκοπέλους. Δέχθηκε χάριν της ενότητας του Κυπριακού λαού, Ελλήνων και Τούρκων, την ομοσπονδία. Όμως ολίγον προ του θανάτου του κήρυξε τον μακροχρόνιον αγώνα, βλέποντας την παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό πρόβλημα.
Πρέπει να ξεσκεπάσουμε την Τουρκία και να πούμε σε όλο τον κόσμο ποια είναι η προσπάθεια και ο στόχος της Άγκυρας στο Κυπριακό, τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται δεν είναι για λύση ομοσπονδίας, αλλά την κατοχύρωση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία δύο κρατών με τελική προοπτική την τουρκοποίηση ολόκληρης της νήσου.
Ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει αν είναι πολύ προσεκτικοί και ο λαός να επαγρυπνεί.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κάλεσε την Τουρκία να λογικευτεί ώστε να καταστεί εφικτό να κάνουμε ένα σωστό κράτος, έστω ομοσπονδιακό κατά την έκφρασή του, που να επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους.
Εξάλλου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου και ο τάφος του αοιδίμου Εθνάρχου Μακαρίου, τελέστηκε το μνημόσυνο προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι η ηγετική φυσιογνωμία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η παρακαταθήκη του με τα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο.
Σήμερα, είπε ο κ. Σιζόπουλος, αντιμετωπίζουμε τη λαθροβίωση του σχεδίου Ανάν που στοχεύει σε λύση στη βάση δύο χωριστών κρατικών μορφωμάτων και τουρκική επικυριαρχία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια μέσω των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Με αυτή την ευκαιρία, τόνισε ο κ. Σιζόπουλος, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η αποδοχή ανεξάρτητης, αδέσμευτης, δικοινοτικής, ομόσπονδης Δημοκρατίας, όπως αυτή αναφέρεται στη συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς, δεν περιλαμβάνει ούτε τη διζωνική ούτε τη διπεριφερειακή ούτε και την πολιτική ισότητα συνιστωσών πολιτειών.
Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου στο Θρονί και κατάθεση στεφάνων
Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.
**********************************************
O Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄
(13.8.1913 – † 3.8.1977)