Η Εκκλησία της νήσου μας πανηγυρίζει, με την ευκαιρία της μνήμης του Ιδρυτή, Προστάτη και Πολιούχου της, Αποστόλου Βαρνάβα, του «υιού της Παρακλήσεως». Επίσης σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου, από τον κύκλο των δώδεκα μαθητών.
Ο Βαρνάβας ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, κήρυξε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, στην Αντιόχεια, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο το έτος 45 μ. Χ. Στη Σαλαμίνα, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν, το έτος 58 μ. Χ.
Ο Απόστολος Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον στο στήθος, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».
Στο πρόσωπο και το αποστολικό κύρος του Απ. Βαρνάβα στηρίζεται το Αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού πρώτο και κύριο έργο της παρουσίας του στο νησί ήταν η χειροτονία κατά τόπους επισκόπων και πρεσβυτέρων.
Τιμή και ευλογία απέραντη για όλους μας, αλλά και ευθύνη απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας και την Οικουμενική Ορθόδοξο Εκκλησία.
Και οι δυο Απόστολοι, τόσο ο Βαρνάβας όσο και ο Βαρθολομαίος, συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τα έθνη δει πρώτον κηρυχθήναι το ευαγγέλιον». Δηλαδή, πρέπει σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο να κηρυχθεί προηγουμένως το Ευαγγέλιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.
Ας προσευχηθούμε όλοι, να αξιωθούμε σύντομα της μεγάλης χαράς να τιμήσουμε πανηγυρικά τον Απόστολο Βαρνάβα, τόσο στον τάφου του, όσο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του στη Σαλαμίνα, ως προσκυνητές και ελευθερωτές, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, και τις πρεσβείες του υιού της Παρακλήσεως.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου