Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου, Πέτρου του εν Άθω και του αγίου Ζήνωνος Επισκοπου Κουρίου.
Ο όσιος Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του, που ήσαν ευσεβείς και διακεκριμένα μέλη της εκεί κοινωνίας, τον είχαν αναθρέψει σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού.
Η εκπαίδευση του Πέτρου, υπήρξε αξιόλογη και με τα προσόντα που ήταν προικισμένος αναδείχτηκε και στρατηγός. Αλλά, με τη δύναμη της χριστιανικής ζωής, δεν ξέφυγε από τον ευθύ και φωτεινό δρόμο του Αγίου Πνεύματος. Ανέβηκε ψηλά, αλλά έμεινε αγαθός. Και ενώ βρισκόταν μεταξύ των επισήμων και μεγάλων, αγαπούσε να κάνει συντροφιά με τους μικρούς και να επισκέπτεται τα ταπεινά τους σπίτια, για να φέρνει στις στερήσεις και τις θλίψεις τους παρηγοριά και ανακούφιση.
Σε κάποια μάχη όμως, νικήθηκε το βασιλικό στράτευμα και ο ίδιος συνελήφθηκε αιχμάλωτος. Απελευθερώθηκε με θαυμαστό τρόπο και πήρε την απόφαση ν' αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Πήγε λοιπόν στη Ρώμη, περιηγήθηκε όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα, μελέτησε την Ιστορία των αγώνων της Εκκλησίας και κατόπιν έγινε μοναχός. Έπειτα πήγε στη μοναστική πολιτεία του Άθω, όπου και βίωσε την μέγιστη μορφή ασκήσεως, εγκράτειας, ταπείνωσης και συνεχούς προσευχής. Εκεί ασκήτεψε για αρκετά χρόνια μέσα σε μια σπηλιά. Όταν πέθανε οι μοναχοί τον έθαψαν με τιμές, ως πατέρα και διδάσκαλο τους στην πνευματική πορεία για την τελείωση και τον αγιασμό.
Ο Άγιος Ζήνων κατατάσσεται μεταξύ των Αγίων της Κυπριακής Εκκλησίας και μάλιστα θεωρείται ότι διετέλεσε Επίσκοπος Κουρίου.
Ο Ζήνων μαζί με τον επίσκοπο Κωνσταντίας Ρηγίνο και τον επίσκοπο Σόλων Ευάγριο, υποστήριξαν και επιβεβαίωσαν το αυτοδιοίκητο και αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία συγκλίθηκε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο της Μικράς Ασίας. Επίσης, ο Κουρίου Ζήνωνας μαρτυρείται ότι υπέγραψε τα Πρακτικά της Γ' Οικουμενικής Συνόδου.
Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.