Την Δευτέρα 12 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει ένα μεγάλο Άγιο, Πατέρα και Διδάσκαλο της Οικουμένης, τον Άγιο Επιφάνιο, αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίας. Ο Άγιος Επιφάνιος είναι ο προστάτης Άγιος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία επανασυστάθηκε το 2007. Μάλιστα το Μάιο του 2008, ένα χρόνο μετά την επανασύσταση της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στον Άγιο Επιφάνιο. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου αυτού έχουν ήδη εκδοθεί και κυκλοφορήσει. Ο Τόμος των Πρακτικών είναι διαθέσιμος από το βιβλιοπωλείο «Μυριόβιβλος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας.
Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε αναλυτικά στις εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τις μέρες αυτές στη Μητρόπολη μας, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Επιφανίου. Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας. Χθες, Κυριακή 11 Μαΐου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Επιφανίου στο Λιοπέτρι. Σήμερα 12 Μαΐου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Επιφανίου στην Αγία Νάπα. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος. Στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας, καθώς και αρκετοί πιστοί.
Στη σημείο αυτό αναφέρουμε πολύ συνοπτικά κάποια στοιχεία για το βίο του Αγίου Επιφανίου. Ο Άγιος γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησανδούκ κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310 μ.Χ., ενώ μια παράδοση αναφέρει, πως ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στο χωριό Καλοπαναγιώτης. Μετά το θάνατο των γονέων του και σε ηλικία δέκα ετών, ο Επιφάνιος προσελκύεται στο χριστιανισμό από δύο περίφημους για τις γνώσεις και τον ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα.
Επτά μέρες ύστερα από το βάπτισμα του, ο Επιφάνιος τακτοποίησε την αδελφή του σ\' ένα γυναικείο μοναστήρι κι έφυγε για την έρημο της Παλαιστίνης. Εκεί ζει κοντά στους επιφανέστερους ασκητές, ασκούμενος στην εγκράτεια, την άσκηση και στη μελέτη των Θείων Γραφών, γενόμενος υπόδειγμα για τους συνασκητές του. Η φήμη του και οι αρετές του δεν άργησαν να διαδοθούν και αναδείχθηκε επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου το 367 μ.Χ., στην οποία κατέφυγε με θαυματουργικό τρόπο, όταν το πλοίο του, που επέπλεε προς την Παλαιστίνη, λόγω τρικυμίας, έφθασε στην Κύπρο. Από τη θέση αυτή, ο Άγιος άρχισε τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του και αγωνίστηκε με θερμότατο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθοδόξων δογμάτων, καταπολεμώντας όλες τις αιρετικές δοξασίες και πλάνες της εποχής του και ιδιαίτερα εκείνες του Ωριγένη. Το 381 μ.Χ., μαζί με τέσσερις άλλους Κυπρίους επισκόπους, ο Επιφάνιος έλαβε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο.
Ο Άγιος Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων. Το τίμιο λείψανό του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ\' ο Σοφός.
Ο Άγιος Επιφάνιος είναι πολύ σημαντικός Διδάσκαλος και Πατέρας της Εκκλησίας. Υπήρξε πολυγραφότατος και αξιόλογος εκκλησιαστικός συγγραφέας. Τα κυριότερα έργα του είναι: το «Πανάριον» (περιέχει επιχειρήματα για την ανασκευή των αιρέσεων που υπήρχαν τότε), ο «Αγκυρωτός» (σε 120 παραγράφους περιλαμβάνει μια επιτομή της σύγχρονης προς τον άγιο Επιφάνιο Θεολογίας), το «Περί μέτρων και σταθμών», και το «Περί των δώδεκα λίθων των όντων εν τοις στολισμοίς του Ααρών»
Ο Άγιος Επιφάνιος, όπως είναι γνωστό, είναι θαυματουργός. Εδώ αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά θαύματα που επιτέλεσε ο Άγιος: θεράπευσε την κόρη του βασιλιά της Περσίας από το δαιμόνιο που την βασάνιζε, ανάστησε το νεκρό παιδί ενός άρχοντα της Περσίας, εκδίωξε το δαιμόνιο από κάποιο Κάλλιστο που ήταν γιος του πρώτου Έπαρχου της Ρώμης και θεράπευσε τον Μέγα Θεοδόσιο, τον αυτοκράτορα, από παράλυση των κάτω άκρων.
Ρένος Κωνσταντίνου