Το Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, δέχθηκε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, καθηγητές και μαθητές από το Γυμνάσιο Μαυροχωρίου Καστοριάς, των οποίων το Γυμνάσιο είναι αδελφοποιημένο με το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου Στροβόλου.
Ο Επίσκοπος Γρηγόριος δέχθηκε τους καθηγητές και τους μαθητές στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τους μετέφερε τον αναστάσιμο χαιρετισμό του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και τις πατρικές του ευχές για καλή κι ευχάριστη παραμονή στην Κύπρου.
Επίσης, ο επίσκοπος Μεσαορίας, μετέφερε σε όλους την προτροπή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που τους καλεί μαζί με τη γνώση και τη σπουδή, που ασφαλώς είναι απαραίτητα σε ένα σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, που ζούμε, να κρατήσουν την ταυτότητα της ιστορικής τους καταγωγής και τις αξίες της φυλής μας. Καλεί, ο Μακαρώτατος, ιδιαίτερα η νέα γενεά να αντισταθεί με τα πνευματικά όπλα, τα οποία διαθέτουμε ως παρακαταθήκη, και τα αντλούμε από τον ελληνικό μας πολιτισμό και την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτός ο εσωτερικός πολιτιστικός πλούτος μάς κράτησε αιώνες χαλεπούς, όρθιους και σταθερούς σε αυτή τη νήσο, ανατολικά της Μεσογειακής λεκάνης, στην εσχατιά του Ελληνισμού.
Μαζί με το παραδοσιακό κέρασμα, τα αναμνηστικά δώρα και τη ξενάγηση, ο Μεσαορίας Γρηγόριος μίλησε στους φιλοξενούμενους για τη σπουδαιότητα αυτών των ανταλλαγών επισκέψεων και τις συνεργασίες σε όλους τους τομείς μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Θα πρέπει, τόνισε, όλοι να συμβάλουμε στην αύξηση της εμπειρίας και γνωριμίας της κοινής γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού και Ορθόδοξης Πίστης μας. Αυτή η συναναστροφή θα μάς βοηθήσει όλους σε πλατύτερη και βαθύτερη συνεργασία και πρόοδο. Στοιχεία τα οποία έχουμε όλοι μας ανάγκη μέσα στην παγκοσμιοποιημένη πολυπολιτισμικότητα που ζούμε.
Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, παρουσίασε τον Παγκύπριο χάρτη και της παλαιάς πόλεως της Λευκωσίας, με τα ιερά Προσκυνήματα της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Αναφέρθηκε στην Αποστολική εποχή (45-46 μ. Χ.) και την ίδρυση της τοπικής Εκκλησίας με την χειροτονία κατά τόπους επισκόπων από τους αποστόλους Βαρνάβα και Παύλου. Επισήμανε τον εκχριστιανισμό του πρώτου Ρωμαίου Διοικητή, του Ανθύπατου Σέργιου Παύλου, ο οποίος έδρευε στην Πάφο, τότε πρωτεύουσα της Κύπρου.
Επισήμανε τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς με διώξεις, κατακτήσεις λόγω του ενδιαφέροντος γειτονικών και άλλων λαών και δυναστειών να κατακτήσουν την Κύπρο, ένεκα της γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης της. Υπογράμμισε το ιστορικό γεγονός του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, την ανεξαρτησία και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 37% της νήσου, καθώς και τη σημερινή πορεία της κοινωνίας που όλα κρίνονται μέσα στο πέλαγος της πληροφορίας και της κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Αδάμ, ο οποίος μετέφερε τον αναστάσιμο χαιρετισμό και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τον θεοφιλέστατο για τη φιλοξενία και τη ξενάγηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και την εισαγωγή στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά, η νέα γενεά να μαθαίνει ορθά και ολοκληρωμένα την ιστορία και τη αδελφική σχέση των Ελλήνων είτε ζουν στην Μακεδονία, την Αθήνα, την Κύπρο και σε κάθε άλλο μέρος του κόσμου όπου ζουν Έλληνες αδελφοί μας.
Η μαθήτρια Σωσάννα από το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου Στροβόλου, μαζί με την Διευθύντρια του Γυμνασίου, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο και προσφέρε την ακόλουθη χειροποίητη ευχαριστιακή κάρτα προς τον Μακαριώτατο. Η Κάρτα, έξω έχει χειροποίητη ζωγραφιά του κατεχόμενου ναού του Αντιφωνητή στην Κερύνεια και στο εσωτερικό γράφει:
"Μακαριώτατε,
Σας ευχαριστούμε από βάθους καρδίας για την προθυμία σας να φροντίσετε για την ξενάγησή μας στο Βυζαντινό Μουσείο, να μάς δεκτείτε στο Συνοδικό και να μάς προσφέρετε γεύσε σε εστιατόριο.
Η χειρονομία σας αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στην προσπάθειά μας να φιλοξενήσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, τους αδελφούς μας ελλαδίτες από το Γυμνάσιο Μαυροχωρίου Καστοριάς.
Με σεβασμό
Ο Καθηγητικός Σύλλογος και η Μαθητική Κοινότητα του Γυμνασίου Αγίου Βασιλείου".
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές, στη συνέχεια, μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννου και το Βυζαντινό Μουσείο, στο Πολιτιστικό ´Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´. Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στα παιδιά σε εστιατόριο της πρωτεύουσας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας.