ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, παρέθεσαν Δημοσιογραφική Διάσκεψη, επ’ ευκαιρία του 29ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, τη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Στη διάσκεψη αναλύθηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι του φετινού Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Αγνοουμένων.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
24 Απριλίου 2014.
*********************************************************
ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ»
Σύντομο ιστορικό του Ιδρύματος και το Πρόγραμμα 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων
Τον Ιούλιο 1983 η Αθλητική Ομοσπονδία Κέντρων Νεότητας Λεμεσού (Α.Ο.Κ.Ν.Ε.Λ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, διοργάνωσαν τον Α΄ Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, που έκτοτε έγινε ετήσιος θεσμός. Εφέτος διοργανώνεται ο εικοστός έννατος κατά σειρά Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος, Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Ταμίας ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας. Μόνιμα Μέλη του Ιδρύματος είναι το τριμελές Προεδρείο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, ο Διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), τα οποία και ορίζουν τα αριστίνδην μέλη. Για την παρούσα τριετία αριστίνδην μέλη είναι οι Γιώργος Οικονομίδης, Νίκος Θεοδοσίου, Γεώργιος Αχιλλίδης, Ανδρέας Καννάουρος, Γιώργος Σεργίδης και η κα Ανδρούλα Γεωργιάδου. Ο οικονομικός έλεγχος του Ταμείου γίνεται από τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας.
Βασικοί σκοποί του Ιδρύματος
Οι σκοποί του Ιδρύματος, όπως καθορίζονται από το καταστατικό του, είναι:
(α) η συμβολή στην προώθηση του θέματος των Αγνοουμένων, και
(β) η οικονομική αρωγή σε οικογένειες Αγνοουμένων, με τη μορφή Βοηθημάτων Γάμου σε νεόνυμφα τέκνα/αδέλφια Αγνοουμένων, Σπουδαστικών Βοηθημάτων σε τέκνα/αδέλφια Αγνοουμένων που φοιτούν σε τριτοβάθμιες σχολές της Κύπρου και του εξωτερικού και Εκτάκτων Βοηθημάτων σε γονείς/συζύγους/τέκνα /αδέλφια Αγνοουμένων, που αντιμετωπίζουν επείγοντα/έκτακτα περιστατικά.
Οικονομικοί πόροι
Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από εισφορές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Πρόγραμμα 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων
O 29ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων διοργανώνεται από τις 28 Απριλίου μέχρι 4 Μαΐου 2014.
Στα πλαίσια του εφετινού Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, που στόχο έχουν την ενημέρωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Αγνοουμένων και την ανθρωπιστική ανάγκη επίλυσης του.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων , περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Α. Στο Εσωτερικό
Δευτέρα 28/4/2014
Δημοσιογραφική Διάσκεψη 11 π.μ.
Η διάσκεψη θα δοθεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο – Πρόεδρο του Ιδρύματος κι εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων.
Τρίτη 29/4/2014
Επίδοση υπομνημάτων σε Ξένες Πρεσβείες 10 π.μ.- 12 π.μ. από κοινή αντιπροσωπεία των Γυναικείων Οργανώσεων και Συγγενών Αγνοουμένων.
Τετάρτη 30/4/2014
Δηλώσεις για το θέμα των Αγνοουμένων από τους:
(α) Πρόεδρο Δημοκρατίας, και
(β) Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Παρασκευή 2/5/2014
Ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το θέμα των Αγνοουμένων.
Κυριακή 4/5/2014
Ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου στους Ι. Ναούς της Κύπρου και τέλεση Δέησης υπέρ ανεύρεσης Αγνοουμένων.
Β. Στο Εξωτερικό
Θα γίνουν διαβήματα προς αρμόδια Σώματα και Φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, που σχετίζονται με θέματα Ακούσιων Εξαφανίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
*************************************************
ΠΑΓΚΥΠΡΙA ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ
ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
Το θέμα των Αγνοουμένων
Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη δημιουργία του θέματος των Αγνοουμένων, το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα συνεχίζει να κρατεί σε αγωνιώδη αναμονή εκατοντάδες οικογένειες στην Κύπρο.
Μικρή όαση, στην πολύχρονη ατελέσφορη προσπάθεια για λύση του θέματος, αποτελεί η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της Δ.Ε.Α. (Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους). Ως γνωστό, από το 2004 έχει επαναδραστηριοποιηθεί η ΔΕΑ, με αποτελέσματα στον τομέα των εκταφών και αναγνωρίσεων μπορούν να κριθούν ως ικανοποιητικά. Βέβαια τα περιθώρια αναβάθμισης των εργασιών της ΔΕΑ και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της είναι μεγάλα και σίγουρα πολλά μπορούν να γίνουν για ικανοποίηση και αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους. Αντιλαμβανόμαστε τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της, ιδιαίτερα στους τομείς της εξασφάλισης βάσιμων και συγκεκριμένων πληροφοριών και της ελεύθερης διακίνησης της, όπου χρειάζεται για το ερευνητικό της έργο.
Είναι απαραίτητο να πεισθούν εκείνοι που κατέχουν και γνωρίζουν στοιχεία για Αγνοουμένους να τα γνωστοποιήσουν στη Διερευνητική Επιτροπή. Ιδιαίτερα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που υπάρχουν σε επίσημα αρχεία και που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν διαβιβάστηκαν στη ΔΕΑ.
Διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα έγκυρων Διεθνών Σωμάτων, όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.α., προνοούν πως τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν υποχρέωση να επιτρέπουν και να διευκολύνουν την ελεύθερη πρόσβαση σε οποιαδήποτε πηγή πληροφοριών, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση των περιπτώσεων αγνοουμένων προσώπων.
Δεν μπορεί επίσης να μην αναφερθεί το γεγονός πως δέκα χρόνια από την επαναλειτουργία της Δ.Ε.Α., δυστυχώς περιορίζεται μόνο σ’ εκταφές. Το γεγονός πως η Δ.Ε.Α. δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αρχίσει την ουσιαστική εξατομικευμένη διερεύνηση αποτελεί σοβαρή αδυναμία και προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία.
Η ανάγκη για ουσιαστική διερεύνηση διαλαμβάνεται σαφώς στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ημερ.10/5/2001 στην υπόθεση Κύπρος Vs Τουρκία κι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για αποκατάσταση του διεθνώς κατοχυρωμένου ανθρώπινου δικαιώματός για πληροφόρηση στην αλήθεια.
Κάμνουμε και πάλι έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν επιτέλους ειλικρινά στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής, διευκολύνοντας το έργο της με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο. Συγκεκριμένα με το να δώσουν τις πληροφορίες που κατέχουν για αγνοούμενα πρόσωπα και να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους, όπου πρέπει να γίνουν έρευνες. Και τούτο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά.
ΕΚ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ