Το ρεπερτόριο αντλείται από την περίοδο του Τριωδίου και συγκεκριμένα από την Κυριακή της Τυρινής που αναφέρεται στην έξοδο των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο και την είσοδο του θανάτου στην ανθρώπινη φύση και την Κυριακή της Απόκρεω που υπενθυμίζει τη Δευτέρα Παρουσία που μέλλει να έρθει.
Ακολουθεί επιλογή των κυριοτέρων ύμνων της Μ. Εβδομάδος και του Πάθους, της Σταυρικής Θυσίας του Κυρίου.
Το τέλμα αίρεται και μέσω των εγκωμίων της Μ. Παρασκευής οδηγούμαστε προς την Ανάσταση και την ελπίδα της δεύτερης έλευσης του Χριστού μέσα από σκηνές της Αποκάλυψης, όπου οι αγωνισθέντες σ΄αυτή την επίγεια ζωή προσβλέπουν στην αιώνια ένωσή τους με Αυτόν που τους δημιούργησε και τους προόρισε να γίνουν αθάνατοι, να υπερβούν τη φθορά και να ζήσουν στην ατελεύτητη Βασιλεία Του (...).
Συμμετέχουν:
•Μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος (30 συμμετέχοντες)
•Παραδοσιακή χορωδία ανδρών και γυναικών από την Αθηαίνου (20 συμμετέχοντες)
•Ο χορός ψαλτών «Κύπριοι μελωδοί» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος (20 συμμετέχοντες)
•Μαθητές και μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων Λευκωσίας και Λάρνακας, (30 συμμετέχοντες).
Η εκδήλωση σηματοδοτεί και τα 200 χρόνια από τη μεταρρύθμιση της γραφής της Βυζαντινής Μουσικής που έγινε το 1814 με στόχο τη διάσωση και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης η οποία οδηγείτο και αυτή σ ΄ ένα τέλμα. Με τη νέα γραφή, νέοι άνθρωποι ασχολούνται σήμερα και εκπροσωπούν αυτή την τέχνη η οποία από τη λήθη μεταλαμπαδεύεται και παρουσιάζεται με νέα πνοή. Ειδικά σ΄ αυτή τη συναυλία όπου η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι νέα παιδιά.
Την επιμέλεια και διδασκαλία του προγράμματος έχει ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στα Μουσικά Σχολεία Λευκωσίας και Λάρνακας κ. Ευάγγελος Γεωργίου.
Ευάγγελος Γεωργίου Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014