Χριστός Ανέστη!
Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα και πρώτη ημέρα της Διακαινησίμου εβδομάδας. Της εβδομάδας, που ουσιαστικά θεωρείται ως μία ημέρα, και επανάληψη της ημέρας της Αναστάσεως.
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Μαρτίνου πάπα Ρώμης, του ομολογητού (†655), των Μαρτύρων Δάδα, Μαξίμου, Ελευθερίου του Πέρσου, Θεοδοσίου, και Θεοδοσίας της βασιλίσσης, καθώς και του νεομάρτυρος Γεωργίου του κυπρίου που μαρτύρησε στην Άκκρα (Πτολεμαΐδα), τα ιερά λείψανα του του οποίου, ανεκομίσθηκαν και κατατέθηκαν στον ιερό Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας το 1967 επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄.
Ο άγιος Μαρτίνος γεννήθηκε στην Κεντρική Ιταλία πριν το σχίσμα ανατολικής και δυτικής Εκκλησίας. Ανήλθε στον θρόνο της Ρώμης το 649 μ. Χ., όταν η Εκκλησία ταλανιζόταν από την αίρεση των Μονοθελητών. Ἠδη, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είχε πέσει στα δίχτυα της αίρεσης αυτής. Ακόμη και ο Πατριάρχης Παύλος ο Β΄ ήταν υπέρμαχος του Μονοθελητισμού μαζί με τον αυτοκράτορα Κώνστα τον Β΄. Ο Ρώμης Μαρτίνος προσπάθησε με επιστολή του αλλά και με ειδικούς απεσταλμένους, να επαναφέρει τον Πατριάρχη και τον αυτοκράτορα στο Ορθόδοξο δόγμα. Όμως ο Πατριάρχης επηρεασμένος από τον αυτοκράτορα επέμενε στον Μονοθελητισμό και εξόρισε τους απεσταλμένους του πάπα Μαρτίνου σε διάφορα νησιά. Ο αυτοκράτορας μάλιστα με δόλο κατόρθωσε να συλλάβει και τον ίδιο τον άγιο Πάπα Ρώμης Μαρτίνο, τον οποίο αφού οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη τον εξόρισε στη Χερσώνα, όπου και εκοιμήθη εν μέσω κακουχιών το 655 μ. Χ..
Η Εκκλησία 2.000 έτη πορεύεται μέσα στον κόσμο κηρύσσοντας το γεγονός της Αναστάσεως. Αντιμετωπίζει με κατανόηση και φιλανθρωπία όλα τα ανθρώπινα λάθη, ως αμαρτία και διαβολή του αντικείμενου. Ως φιλόστοργη μητέρα, η Εκκλησία, οφείλει για τη σωτηρία των πιστών, δια των πνευματικών της ποιμένων, να αντιμάχεται εναντίων των αιρέσεων και της κάθε είδους κακοδοξίας, διαφυλάσσοντας ανόθευτη την ορθόδοξη πίστη.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου