Την στήριξή τους στην διαδικασία των συνομιλιών εξέφρασαν την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, ο Μουφτής των Τ/κ και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την συνεργασία, την επικοινωνία και την συνύπαρξη.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες συναντήθηκαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους στην πρεσβευτική κατοικία ο Πρέσβης της Σουηδίας και συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν το οποίο και ανέγνωσε ο Πρέσβης στα ΜΜΕ (Ε/κ και Τ/κ).
Παράλληλα σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος έστειλε το μήνυμα ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί συνεργάζονται και υπάρχει μεταξύ τους αγάπη και αλληλοκατανόηση. Σημείωσε ακόμη ότι ο ρόλος της Αγκυρας στις συνομιλίες είναι ζωτικής σημασίας.
Ο Μουφτής των Τ/κ Δρ. Talip Atalay δήλωσε από την πλευρά του ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στέλλουν το μήνυμα της ειρήνης και ότι μιλούν διαφορετική γλώσσα από τους πολιτικούς.
Στην κοινή διακήρυξη την οποία ανέγνωσε ο Πρέσβης της Σουηδίας Klas Giercow αναφέρεται ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου καλωσορίζουν το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγέτων και δηλώνουν ενθαρρυμένοι με το κοινό μήνυμα που στάληκε ότι στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και η ξεχωριστή ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων.
Αναφέρεται ακόμη ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες καλωσορίζουν την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τρόπο αποδοτικό και αναμένουν ότι θα φθάσουν σε μια λύση, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες τους (των θρησκευτικών ηγετών) για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες αναφέρουν στην κοινή τους διακήρυξη ότι η Κύπρος έχει μακρά εμπειρία μέσα στους αιώνες, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούσαν, εργάζονταν και προσεύχονταν πλάι-πλάι αρμονικά, δυστυχώς, όμως τονίζουν, θύμα του Κυπριακού ήταν και εξακολουθεί να είναι και η θρησκεία.
Αναφέρουν ότι για πολλές δεκαετίες δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιούν συναντήσεις, να ακούνε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάσουν απόψεις, προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία για τακτικές επαφές μέσα στις οποίες να ακούνε και να εκφράζουν ανοικτά ο καθένας τον αλληλοσεβασμό του.
Οι ηγέτες αναφέρουν ακόμη ότι οι συναντήσεις αυτές τα τελευταία χρόνια, έχουν βοηθήσει να γνωρίσει ο ένας τον άλλο και να κατανοήσει τις ανάγκες του και ότι κατέβαλαν από κοινού προσπάθεια να βρουν πρακτικές λύσεις και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο και έχουν πετύχει.
Παράλληλα, οι θρησκευτικοί ηγέτες τονίζουν ότι είναι ευθύνη τους να διασφαλίσουν ότι το πολιτικό πρόβλημα της νήσου θα επιλυθεί και εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την επικοινωνία, την συνεργασία και την συνύπαρξη. Αναφέρουν ακόμη ότι είναι υποχρέωσή τους να εργάζονται από κοινού και να προσπαθούν για να αρθούν οι διαφορές, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.
Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν τονίζουν ακόμη ότι η κοινή προσπάθεια και η συνεργασία αποτελεί και το εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να προωθηθεί η πίστη, όταν υπάρχει αμφιβολία, η αγάπη όπου υπάρχει μίσος και η ελπίδα μπροστά στην απόγνωση.
Το ανακοινωθέν καταλήγει με την φράση «Η πίστη μας στο Θεό είναι η ελπίδα μας. Σε Αυτόν στρεφόμαστε γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν πιστεύεις στο Θεό».
Το ανακοινωθέν υπογράφουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, ο Μουφτής των Τ/κ Dr. Talip Atalay, o Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Youssef Soueif , o Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Varoujan Herkelian και ο Λατίνος Πατριάρχης George Kraj OFM.
Σε δηλώσεις μετά την ανάγνωση του ανακοινωθέντος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ρωτήθηκε από τ/κ μέσο ενημέρωσης για τον ρόλο της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτή τη φορά η Τουρκία θα διαδραματίσει θετικό ρόλο ώστε να φτάσουμε σε τελική συμφωνία».
Ανέφερε ότι στο γεύμα δόθηκε η ευκαιρία στους θρησκευτικούς ηγέτες να συνεχίσουν το διάλογο που αρχίσαν προ πολλού και να ανταλλάξουν απόψεις.
«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε όλους, Ε/κ και Τ/κ ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλους, μέσα στα πλαίσια των ενδιαφερόντων μας, για να φανεί ότι οι δύο κοινότητες πάνω σε θέματα θρησκευτικά συνεργαζόμεθα, υπάρχει η αγάπη μεταξύ μας, η αλληλοκατανόηση, προσπαθεί ο ένας να εξυπηρετήσει τον άλλο και συνεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν σμικρύνονται, ολιγοστεύουν μέχρι να φθάσουμε σε μια όμορφη συνάντηση για να ξαναζήσουμε τις ευτυχισμένες εκείνες ημέρες όπως είμεθα μαζί πριν μισό αιώνα», ανέφερε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
Ο Μουφτής των Τ/κ μιλώντας μέσω στα τούρκικα με αγγλική μετάφραση είπε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο θέλουν να δώσουν το μήνυμα της ειρήνης σε όλους.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γλώσσα που μιλούν οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι διαφορετική από την γλώσσα των πολιτικών και κάλεσε τον κόσμο να προσέρχεται στους θρησκευτικούς ηγέτες και να ανταλλάσει απόψεις μαζί τους.
Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τους υπόλοιπους θρησκευτικούς ηγέτες, την επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Λίζα Μπατενχάϊμ και τον Σουηδό Πρέσβη για την υποστήριξή τους στην σημερινή πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να εργαστούν από κοινού γιατί μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο με τη βοήθεια του Θεού και του Αλλάχ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
*****************************************************
Ακολουθεί το Κοινό Ανακοινωθέν:
Joint Statement on the Resumption of Peace Talks
February 26, 2014
As religious leaders of Cyprus, we warmly welcome the joint communique of the political leaders of the two communities.
We are encouraged by the joint message of the political leaders that the status quo is unacceptable, that human rights and fundamental freedoms as well as each other´s distinct identity and integrity should be respected. We welcome their expressed determination to resume negotiations in a result-oriented manner. We expect them to reach a settlement as set out in the joint communique of February 11th 2014 and support our efforts to build confidence.
Religion was and still is a victim of the protracted conflict. For too many decades we were not able to meet, to listen and to understand each other. For the last years we have agreed to meet regularly, openly express our respect and listen to one another. Our encounters have helped us to get to know each other and understand the other’s needs. Together we have tried to find practical solutions, build trust and confidence and succeeded.
We see our responsibility to ensure that the political conflict is resolved and we believe that there is no alternative to communication, co-operation and co-existence.
Working together, seeking to overcome differences and supporting each other are obligations for people of faith and tools to promote faith when there is doubt, love where there is hatred and hope to overcome despair.
Our faith in God is our hope. It is to Him we turn. For nothing is impossible with God.
HB Chrysostomos II, Archbishop of the Church of Cyprus and all of Justinia
HE Dr Talip Atalay, Mufti of Cyprus
HE Dr Youssef Soueif, Maronite Archbishop of Cyprus
HG Varoujan Herkelian, Armenian Archbishop of Cyprus
Rev Fr George Kraj ofm, Patriarchal Latin Vicar in Cyprus
******************************************************************
ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ
(ανεπίσημη μετάφραση)
Ως Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου, χαιρετίζουμε θερμά το κοινό ανακοινωθέν, που επιτεύχθηκε μεταξύ των Πολιτικών Ηγετών των δύο κοινοτήτων. Είμαστε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι με το κοινό μήνυμα ότι το στάτους κβο (status quo) είναι απαράδεκτο και ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι Θεμελιώδεις Ελευθερίες, καθώς και η διαφορετική ταυτότητα και την ακεραιότητα του άλλου. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, την αποφασιστικότητα των Πολιτικών Ηγετών μας να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τρόπο αποδοτικό. Αναμένουμε ότι θα φθάσουν σε μια λύση, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας να εφαρμόσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η Κύπρος έχει μακρά εμπειρία μέσα στους αιώνες, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούσαν, εργάζονταν και προσεύχονταν πλάι-πλάι ειρηνικά.
Δυστυχώς, θύμα του Κυπριακού Προβλήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι και η Θρησκεία. Έτσι, για πολλές δεκαετίες, ως Θρησκευτικοί Ηγέτες δεν είμασταν σε θέση να συναντιόμαστε, να ακούμε και να κατανοούμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε συμφωνήσει, να συναντιόμαστε τακτικά, να ακούμε και να εκφράζουμε ανοιχτά τον σεβασμό μας, ο ένας τον άλλο. Οι συναντήσεις μας αυτές τα τελευταία χρόνια, μας έχουν βοηθήσει να γνωρίσουμε ο ένας καλύτερα τον άλλον και τις ανάγκες του. Μαζί, προσπαθήσαμε να βρούμε πρακτικές λύσεις, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και πετύχαμε.
Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το πολιτικό πρόβλημα θα επιλυθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε.
Το να εργαζόμαστε από κοινού και να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον είναι υποχρέωσή μας. Συνάμα τούτο αποτελεί το μέσο, που προβάλει την πίστη μας όταν υπάρχει αμφιβολία, την αγάπη όπου υπάρχει μίσος και την ελπίδα μπροστά στην απελπισία.
Η πίστη μας στο Θεό είναι η ελπίδα μας. Σε Αυτόν στρεφόμαστε γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο με το Θεό.