Το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της διαχρονικά άρρηκτης σχέσης Ελλάδος και Κύπρου, συνδιοργανώνουν στην Πύλη Αμμοχώστου έκθεση κειμηλίων με τίτλο:
«Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την Επανάσταση του ΄21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
H έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό, από 01 μέχρι 07 Φεβρουαρίου 2014.
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 πμ – 01.00 μμ και 04.00μμ – 08.00 μμ
*****************************************************************************************************
Μια αξιόλογη έκθεση με τίτλο «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την Επανάσταση του ’21 στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» άνοιξε το Σάββατο τις πύλες της στο κοινό. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014, από κοινού ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, την παρουσία της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, Ιεραρχών, του Πρέσβη της Ελλάδος και άλλων επισήμων.
Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στην Πύλη Αμμοχώστου, συνδιοργανώνεται από τα δυο Υπουργεία, Άμυνας και Μακεδονίας-Θράκης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της διαχρονικά άρρηκτης σχέσης Ελλάδας και Κύπρου.
Μιλώντας στην έκθεση ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η έκθεση αναδεικνύει τη συνέχεια της από αρχαιοτάτων χρόνων κοινής πορείας του απανταχού Ελληνισμού, ενισχύοντας την ήδη έντονη πεποίθηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κρατικών συνόρων. «Τα περιεκτικά κείμενα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα πολύτιμα κειμήλια τα οποία κοσμούν την έκθεση», είπε, «αποτελούν τεκμήρια της ιστορικής μας σύμπλευσης. Ελλαδίτες και Κύπριοι, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σε αγώνες και μάχες του έθνους, υπερασπίστηκαν τα ανώτερα πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Άλλωστε, γαλουχημένοι με τις ίδιες αρχές των ένδοξων προγόνων μας, δεν θα μπορούσαν να πράξουν με διαφορετικό τρόπο».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φωτίου είπε ότι η έκθεση «αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναθερμανθεί η μνήμη των γηραιότερων, αλλά, ταυτόχρονα, να γίνει γνωστή στους νεότερους, η αρραγής και αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας και Κύπρου στους αγώνες του Έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός τόνισε: «Σε πλαίσιο σύμπνοιας και συλλογικότητας, ξεφεύγοντας από παρελθοντικά σύνδρομα εθνικής διχόνοιας, μπορούμε να αποδειχθούμε άξιοι συνεχιστές της ένδοξης ελληνικής ιστορίας και να προχωρήσουμε σε δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τους λαούς των δύο χωρών. Συνειρμικά, ταυτίζουμε στη σκέψη μας τη μάχη που δίνει σήμερα ο Ελληνισμός με τις δύσκολες αλλά νικηφόρες μάχες που έδωσε στο πέρασμα των αιώνων, και αυτό μας καθιστά αισιόδοξους ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».
Κάνοντας αναφορά δε στο Κυπριακό σημείωσε: «Η στάση της Άγκυρας και οι προκλητικές τουρκικές επιδιώξεις δυναμιτίζουν το κλίμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ο οποίος δεν πρέπει να λαμβάνει τη μορφή τυπικής υποχρέωσης αλλά ουσιαστικής βούλησης για υπερπήδηση των διαχρονικών εμποδίων που κρατούν για σαράντα τόσα χρόνια την πατρίδα μας μοιρασμένη. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να εισέλθουμε στη διαδικασία ενός διαλόγου ο οποίος θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Παραμένουμε σταθερά αφοσιωμένοι στις θέσεις μας για βιώσιμη και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διεκδικώντας πλήρως όλα τα αναφαίρετα δικαιώματά μας τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ».
Καταλήγοντας ο κ. Φωτίου εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη της κυπριακής Πολιτείας προς τον αδελφό ελληνικό λαό ο οποίος, όπως ανέφερε, «στηρίζει διαχρονικά και έμπρακτα, τον αγώνα που διεξάγουμε για επιβίωση και δικαίωση».
Από πλευράς του, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης εξήρε τη σημασία τέτοιων εκθέσεων τεκμηρίωσης της ιστορίας, λέγοντας ότι «ξαναβάζουν φωτιά στη θράκα του Γένους μας και δυναμώνουν τη φλόγα που καίει σε κάθε σώμα όπου χτυπά καρδιά ελληνική».
Η έκθεση, είπε μεταξύ άλλων, «σφυρηλατεί τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας και υπενθυμίζει την κοινή μας διαδρομή ακόμη και στους πιο κακοτράχαλους ιστορικούς δρόμους». Σημείωσε ότι πολλοί λίγοι Ελλαδίτες γνωρίζουν την προσφορά των Κύπριων αδελφών τους στα πεδία των μαχών, ένοπλων και μη. «Ίσως αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που συναποφασίσαμε με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου να δημιουργήσουμε αυτό το ‘’ζωντανό’’ μάθημα ιστορίας» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος δε στη συμμετοχή των Κυπρίων στους αγώνες του έθνους είπε: «Από την προπαρασκευή της Επανάστασης του 1821, η φλόγα της ελευθερίας άναψε ταυτόχρονα και στις καρδιές των Κυπρίων. Περισσότεροι από 2.000 Κύπριοι έγραψαν μαζί με τους Ελλαδίτες το έπος των Βαλκανικών Πολέμων. Το ίδιο έγινε και το 1940, όταν 4.000 Κύπριοι βροντοφώναξαν και εκείνοι «ΟΧΙ» στον Ιταλό εισβολέα και στις δυνάμεις του Άξονα. Μάλιστα οι ιστορικοί της εποχής έχουν γράψει ότι την 28η Οκτωβρίου 1940 οι ελληνικές σημαίες, που ήταν απαγορευμένες από το 1931(λόγω των Οκτωβριανών και της Παλμεροκρατίας που επικράτησε στη συνέχεια), υψώθηκαν ξανά σε κάθε σημείο της Μεγαλόνησου».
Η έκθεση, επιμελητές της οποίας είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος, καθώς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου (Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και 4.00μ.μ. – 8.00 μ.μ).
Γραφείο Τύπου Λευκωσίας