Ο Δήμος Μόρφου και η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου σας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσης «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας Ακρίτας Άγιος ταξιδεύει»
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, και ώρα 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Μελίνα Μερκούρη.
********************************
Παρουσίαση από τη Νάσα Παταπίου, ιστορικό – ποιήτρια, του καταλόγου της έκθεσης με τον ομώνυμο τίτλο:
Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας Ακρίτας άγιος ταξιδεύει
Λευκωσία, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
30 Ιανουαρίου 2014
Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Αλεξανδροπολίτης
Έκαμεν μιαν γιορτήν μιτσιάν τζιαι μιαν γιορτήν μιάλην
Έκαμεν μιαν τ’ άι Γιωρκού τζιαι μιαν του άι Μάμα,
εκάλεσεν τους άρκοντες τζ’ ούλον τ’ αρκοντολόιν,
εκάλεσεν τζιαι τους φτωχούς τζ’ ούλον το φτωχολόιν
Τραπέζιν εν που έβαλεν τζαι εκάτσασιν να φάσιν
Τζιαι απολοάται ο βασιλιάς τούτον τον λόον λέει
Ποιος πάει πέρα των περών στο μέγα σουλτανίκιν
Να πάρει τούτον το χαρτίν, να φέρει τ’ αντιχάρτιν,
Να κάμει δίτζιον πόλεμον να ξακουστεί στον κόσμον
Τζιαι τζει χαμαί ο Θεοφύλακτος αρκώθην τζ’ εθυμώθην
Κλωτσιά της τάβλας έδωκεν στα πόθκια του ευρέθην
Ούλλα για μέναν τα λαλείς ούλλα για μεν τα λέεις
Τζιαι φέρτε μου τον μαύρον μου τον πετροκαταλύτην
Που καταλυεί τα σίερα τζιαι πίννει τον αφρίτην
Όπου πατά τα μάρμαρα τζιαι κορνιακτούς εν φκάλλει
Τζιαι φέρτε το σπαθάκιν μου το περευλοημένον
Που όταν να μπει στον πόλεμον φκαίνει ματζελλεμένον
Φέρτε μου το κοντάριν μου πουν άις Γιώρκης πάνω
Φέρτε μου το ματσούτζιν μου που ν άις Μάμας πάνω…
Πανιερότατε, Μητροπολίτη Μόρφου κύριε Νεόφυτε, έντιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε της πόλεως Μόρφου, κύριοι δήμαρχοι, κύριοι εκπρόσωποι κομμάτων, κύριε εκπρόσωπε της Πρεσβείας της Ελλάδος, κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φίλοι και φίλες. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και, γιατί όχι, υπερηφάνεια για την τιμή, την οποία μου προσέφεραν τόσο ο Δήμαρχος Μόρφου όσο και ο Πανιερότατος μητροπολίτης Μόρφου με την πρότασή τους να παρουσιάσω τον αριστουργηματικό από κάθε άποψη κατάλογο της έκθεσης: Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας Ακρίτας άγιος ταξιδεύει. Πρόκειται για ένα τόμο- κατάλογο που συνόδευσε μία λαμπρή έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια τέλεσε τον περασμένο Οκτώβριο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, ο οικουμενικός πατριάρχης, και, η οποία έκθεση είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της Τέταρτης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Και είναι ευχής έργον, κυρίες και κύριοι, ότι σήμερα ημέρα των τριών Ιεραρχών και εορτή των γραμμάτων έχουμε ανά χείρας την έκδοση αυτή, και μας δίδεται η ευκαιρία να την παρουσιάσουμε, σ’ αυτή την εκδήλωση, σ’ αυτή την ωραία συγκέντρωση.
΄
Αναρωτιέμαι, από πού πραγματικά θα μπορούσε κάποιος να αρχίσει την παρουσίαση του έργου αυτού, του μεγαλεπήβολου, θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς ίχνος υπερβολή έργου, ενός έργου οράματος, μάλλον, το οποίο συνέλαβαν εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν ο ως αρμόζει ηγήτορας Πανιερότατος μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος και ο δραστήριος με έμπνευση Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας. Βέβαια, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι κανένα σημαντικό συλλογικό έργο στην ουσία δεν μπορεί να επιτευχθεί και να έχει αίσιο αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρχει το πάθος, η αγάπη, η έμπνευση, ο μόχθος, η ανιδιοτέλεια και η αγαστή συνεργασία όλων των συντελεστών, που συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτού του έργου, δηλαδή τόσο της έκθεσης όσο και του παρόντος τόμου- καταλόγου, τον οποίο έχουμε σήμερα ανά χείρας. Και, οι συντελεστές κυρίες και κύριοι δεν είναι ανώνυμοι, και ήταν μάλιστα πολλοί και με πλούσια επιστημονική σκευή για να υλοποιήσουν έργο επιστημονικό, ώστε να μας προσφέρουν συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία, ιστορικά, εικονογραφικά, αγιολογικά, και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, με τον θαυματουργό παιδομάρτυρα και χριστομάρτυρα άγιο Μάμαντα, τον πολιούχο της πόλεως Μόρφου ή ακριβέστερα Θεομόρφου, στοιχεία τα οποία καλύπτουν μία χρονική περίοδο από τον έκτο έως τον δέκατο ένατο αιώνα.
Πρωτίστως, πρέπει ν’ αναφερθεί ο χορηγός της έκδοσης που δεν είναι άλλος από το δήμο Μόρφου, που με το έργο αυτό προσέφερε θα λέγαμε ένα ύμνο, ένα αίνο, μία εκ βαθέων προσευχή προς τον προστάτη του άγιο. Επίσης, οφείλουμε να κάνουμε μνεία στην δρα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη του συντονισμού όλων των εργασιών τόσο της έκθεσης όσο και της έκδοσης. Επιπρόσθετα, η ίδια ανέλαβε μαζί με τους ακάματους αρχαιολόγους δρες Νικόλαο Μπονόβα και Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου την όλη επιμέλεια του καταλόγου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον δρα Χατζηχριστοδούλου, διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Τράπεζας Κύπρου και υπεύθυνου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, αλλά και συνεργάτη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, και, ως εκ τούτου συνδετικού και ουσιαστικού κρίκου μεταξύ του εν λόγω μουσείου και του δήμου καθώς και της Μητροπόλεως Μόρφου. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι στον επιστημονικό ορίζοντα του δρος Χατζηχριστοδούλου ο άγιος Μάμας καλύπτει το μεγαλύτερο πεδίο, αφού, ως στενότατος συνεργάτης τόσο του Δημάρχου όσο και του Μητροπολίτη Μόρφου, τον οποίο ας σημειωθεί πάντοτε και οι δύο στηρίζουν και ενθαρρύνουν παντοιοτρόπως, μας έχει δώσει έως τώρα έργο αποκλειστικά για τον άγιο Μάμαντα και εξ’ όσων γνωρίζω στα μελλοντικά του σχέδια υπάρχει και φαίνεται πώς πάντα θα υπάρχει ο θαυματουργός άγιος Μάμας, αφού, και η αρχειακή έρευνα φέρνει ολοένα στο φως στοιχεία για τον συνοδευόμενο, κατά τις παραδόσεις, με ελάφια και αγρινά, άγιο.
Αναφερθήκαμε στους εμπνευστές και αρχιτέκτονες της έκθεσης και του επιστημονικού τόμου, τον οποίο παρουσιάζουμε σήμερα, αλλά, πρέπει να τονίσουμε ότι για την πραγματοποίηση τόσο της έκθεσης όσο και της παρούσης έκδοσης κινητοποιήθηκαν όχι ένας ή δέκα ή είκοσι, αλλά περισσότεροι από τριάντα φορείς. Από την Κύπρο δήλωσαν παρούσες εκτός από τη μητρόπολη Μόρφου, οι ιερές μητροπόλεις Λεμεσού, Κύκκου και Τηλλυρίας, Ταμασού και Ορεινής, επίσης, το Μουσείο Ιεράς μονής Κύκκου, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ-Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Δημοκρατίας. Και από την Ελλάδα εφορείες αρχαιοτήτων και μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, αλλά και η εδώ Πρεσβεία της Ελλάδος. Στη συγγραφή των κειμένων συνεργάστηκαν οκτώ αρχαιολόγοι, μία ιστορικός, μία ιστορικός τέχνης, ένας αρχιτέκτονας και τα λήμματα ενοτήτων υπογράφουν δεκατρείς ειδικοί επιστήμονες. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω τα ονόματα μόνο των Κυπρίων επιστημόνων, έτσι απλώς για να μη σας κουράσω. Πρόκειται για τους: Κώστα Γερασίμου, δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Στυλιανό Περδίκη, δρα Σοφοκλή Σοφοκλέους, δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και Διομήδη Μυριανθέα.
Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ.