Στις 2 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά την Υπαπαντή του Κυρίου, δηλαδή την υποδοχή του Κυρίου στο ναό από τον δίκαιο πρεσβύτερο Συμεών.
Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς. Συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να αφιερώσουν το βρέφος στο Θεό, σύμφωνα με την παράδοση, που έλεγε: «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται». Ταυτόχρονα, έπρεπε να προσφέρουν στο ναό ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.
Στο ιερό του ναού δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας ιερέας Συμεών, που μόλις είδε τον Σωτήρα του Κόσμου παρεκάλεσε το Θεό να τον πάρει κοντά του, λέγοντας: «Νυν απολύεις τον δούλον σου δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου ό ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ». Τώρα δηλ. μπορείς πλέον να πάρεις το δούλο σου Κύριε, διότι τον αξίωσες να δει και να κρατήσει στην αγκαλιά του τον Σωτήρα του κόσμου, σύμφωνα με τον αψευδή σου λόγο. Τον Σωτήρα, ο οποίος θα φανερωθεί φώς για τα έθνη και δόξα και τιμή για τον περιούσιο λαό του Θεού.
Ο δίκαιος Συμεών αισθάνεται πνευματική πληρότητα και δοξολογεί με τα λόγια αυτά το Θεό, που του δώρισε ξεχωριστή ευλογία και χαρά. Τι θα πρέπει να πούνε οι πιστοί, ο νέος λαός του Θεού, στον οποίο αποκαλύφθηκε ο Θεός σαρκούμενος, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος;
Ο Χριστός προσέλαβε και θεράπευσε την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο. Αυτό το αναστημένο σώμα και αίμα του Ιησού Χριστού μεταλαμβάνουν οι πιστοί, οι οποίοι πραγματικά ζουν την αιωνιότητα για την οποία έπλασε ο δημιουργός Θεός τον άνθρωπο.
Δίκαια λοιπόν οι χριστιανοί σήμερα αναφωνούν με αγαλλίαση ψυχής:
«Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἡμῶν, χαριζόμενον ἡμῖν καὶ τὴν Ἀνάστασιν».
Σήμερα πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων εκκλησιών στην πατρίδα μας, η Παναγία Χρυσαλινιώτισσα στη Λευκωσία και η Χαρδακιώτισσα στην Κυθρέα.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου