Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των οσίων Παλλαδίου, Ιακώβου και Εφραίμ του Σύρου.
Ο όσιος Εφραίμ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγιότερους και πολυγραφότερους διδασκάλους της Ορθοδοξίας και συνεπώς δεν είναι τυχαίο το ό,τι τον εξύμνησαν με λόγους και αναφορές τους ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος Νύσσης και πολλοί άλλοι. Γεννήθηκε το 306 μ. Χ. στη Νίσιβη της Συρίας από Χριστιανούς γονείς και, με τη βοήθεια του επισκόπου Ιακώβου, έλαβε άρτια θεολογική και επιστημονική μόρφωση. Αγαπούσε από παιδί ιδιαίτερα τη μελέτη της Αγίας Γραφής και ως συγγραφέας επιδόθηκε με ζήλο στην ερμηνεία της, καθώς και στην απόκτηση των αρετών.
Σε καιρούς δύσκολους για την Εκκλησία, λόγω της ύπαρξης των ποικίλων αιρέσεων, ο Εφραίμ διακρίθηκε ως σταθερός διδάσκαλος της Ορθοδοξίας, ενώ με τους ασκητικούς του λόγους και τα υπόλοιπα συγγράμματά του, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν προσφιλή και ψυχωφελή αναγνώσματα, ωφέλησε αναρίθμητες ψυχές στους τόπους που περιόδευε.
Ο άγιος Εφραίμ υπήρξε υπόδειγμα ασκητικότητας και εγκράτειας, ενώ παροιμιώδης υπήρξε η ταπείνωση και η ακτημοσύνη του, αφού, προλέγοντας το θάνατό του που συνέβη το 379, άφησε εντολή να δοθούν σε φτωχούς, ακόμη και τα ρούχα που προορίζονταν για το νεκρό σώμα του.
Ο Όσιος Παλλάδιος, που τιμούμε επίσης σήμερα, έκτισε ένα μικρό κελί σε βουνό, κι εκεί, με πολλή αγρυπνία, νηστεία και συνεχή προσευχή, αξιώθηκε από τον Θεό να θαυματουργεί για την παρηγορία των ανθρώπων.
Κάποτε, βρέθηκε μπροστά στην πόρτα του ένας έμπορος, που τον είχε σφάξει και ληστέψει κάποιος ληστής. Τότε όλοι καταδίκασαν τον Παλλάδιο, σαν φονιά του εμπόρου. Ο Παλλάδιος, όμως, προσευχήθηκε και ανέστησε τον έμπορο, ο οποίος αμέσως έδειξε τον αληθινό φονιά, που ήταν μάλιστα ανάμεσα σ΄ αυτούς πού κατηγορούσαν τον Παλλάδιο. Το θαύμα αυτό τον έκανε ν΄ αποκτήσει φήμη Αγίου ανδρός σ΄ όλα τα περίχωρα.
Ο Όσιος Παλλάδιος, έζησε με θεοσέβεια, αναδείχθηκε μέγας ασκητικής και ολοκλήρωσε ειρηνικά την επίγεια ζωή του.