Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του αγίου αποστόλου Τιμοθέου και του οσιομάρτυρα Αναστασίου του Πέρσου.
Ο Απόστολος Τιμόθεος υπήρξε πιστός μαθητής του αποστόλου των εθνών Παύλου και παραλήπτης των δύο Επιστολών του, Προς Τιμόθεον Α΄ και Β΄. Τα κείμενα αυτά της Καινής Διαθήκης συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λεγόμενες «Ποιμαντικές Επιστολές», αυτές που απευθύνονται όχι σε χριστιανικές κοινότητες αλλά σε πνευματικούς ποιμένες-επισκόπους που έχουν την πνευματική ευθύνη τοπικών Εκκλησιών, όπως ο Τιμόθεος, που ποίμανε με ζήλο και αυταπάρνηση την Εκκλησία της Εφέσου, στη Μ. Ασία.
Η πρώτη συνάντηση του Τιμόθεου με το διδάσκαλό του έγινε στην πατρίδα του Λύστρα, όταν είχε επισκεφθεί την πόλη ο Απόστολος Παύλος. Τα πνευματικά χαρίσματα και η ελληνομάθεια του εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα και από τη στιγμή εκείνη έγινε ακόλουθος του Αποστόλου στη δεύτερη περιοδεία του, κατά την οποία διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα.
Ο Απόστολος Τιμόθεος συνεργάστηκε, επίσης, με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, πριν από την εξορία του στην Πάτμο. Μαρτύρησε και ετάφη στην ΄Εφεσο, ενώ, αργότερα, το ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Ο Άγιος Αναστάσιος, που τιμούμε επίσης σήμερα, ήταν Πέρσης στην καταγωγή και έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη Β΄ (590-628 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηρακλείου και ήταν Πέρσης.
Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Λόγω των πολλών θαυμάτων που έγιναν στην Περσία από την παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, πολλοί Πέρσες ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών και ο Μαγουνδάτ, όπως αρχικά ονομαζόταν ο Αναστάσιος. Γι΄ αυτό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου βαπτίσθηκε και έκάρη μοναχός στη Μονή του Αββά Ιουστίνου (κατ΄ άλλους στη Μονή του Αγίου Σάββα) και μετονομάσθηκε Αναστάσιος.
Επισκέφθηκε στη συνέχεια την Καισάρεια, όπου ο διοικητής Μαρζαβανά πληροφορήθηκε ότι είναι χριστιανός και, επειδή απέτυχε να τον μεταπείσει, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Το μαρτύριό του Αγίου Αναστασίου έγινε το 628 μ.Χ. με άλλους 70 Χριστιανούς Μάρτυρες.
Αγαπητοί μου, τέτοια παραδείγματα ανθρώπων, όπως των σημερινών τιμωμένων, που γνωρίζουν το ιερό Ευαγγέλιο και βιώνουν την αληθινή πίστη και φθάνουν μέχρι το μαρτύριο, η Εκκλησία μας προβάλλει καθημερινά.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου