Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του μάρτυρος Σεβαστιανού, του αγίου Μιχαήλ του ομολογητή και της μάρτυρος Ζωής.
Ο άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ. Χ.
Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια και σύμφωνα με την παράδοση της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Καθώς ήταν από γένος διακεκριμένο, είλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέδειξε σε στρατιωτικό με ταχύτατη ανέλιξη και λόγω, ασφαλώς, της ευφυΐας που τον διέκρινε. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου τάγματος των πραιτοριανών.
Ο Σεβαστιανός χαρακτηριζόταν από συνέπεια στα καθήκοντά του. Αξιοποίησε με διάκριση τη δημόσια θέση του γενόμενος προστάτης των φτωχών και συμπαραστάτης των πασχόντων.
Με προθυμία κι αγάπη βοηθούσε στις ανάγκες της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Γι' αυτό και ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της Εκκλησίας.
Όταν, όμως, άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός, προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που αυτοί δικάζονταν, προς γενική κατάπληξη όλων, δήλωσε δημόσια και με θάρρος ότι είναι χριστιανός.
Ο Διοκλητιανός τυφλωμένος από αλαζονεία και μίσος διέταξε τη θανάτωση του Σεβαστιανού. Και αυτός, ως καλός στρατιώτης Χριστού, δεν άργησε να πέσει κάτω, δεχόμενος με θάρρος το μαρτυρικό τέλος της επίγειας ζωής.
Το σώμα του παρέλαβε η Λουκίνα, ευσεβής χήρα, η οποία όμως διαπίστωσε, ότι ανέπνεε ακόμα. Αφού το περιποιήθηκε, μετά από λίγες ημέρες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του και συνέχισε το χριστιανικό του έργο με περισσότερο ζήλο.
Επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό, τον οποίο ήλεγξε για τη σκληρότητά του.
Τότε ο αυτοκράτορας, μη ανεχόμενος υποδείξεις και έλεγχο, διέταξε και τον μαστίγωσαν μέχρι θανάτου. Έτσι, ο μάρτυρας Σεβαστιανός έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας για την πίστη του «άχρι θανάτου» (Αποκάλυψη Ιωάννου, θ' 10), παραμένοντας σημείο αναφοράς για τους αγωνιστές και τους ήρωες της πίστεως στην καθημερινή πάλη με τους πειρασμούς και τη ματαιότητα της επίγειας ζωής.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου