Οι κάτοικοι της ενορίας Αγίου Γεωργίου Βατυλής τίμησαν με τη δέουσα ευλάβεια την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα της οποίας, στην τουρκοκρατούμενη κοινότητά τους, έχουν παρεκκλήσι.
Την Τρίτη το απόγευμα, 3 Δεκεμβρίου 2013, τελέστηκε πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Πλατύ Αγλαντζιάς (πλησίον του Πάρκου Αθαλάσσας). Την επομένη, ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013, οι Βατυλιώτες εόρτασαν στον ίδιο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος ανέπεμψε δέηση για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, σε συνθήκες ελευθερίας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στην ομιλία αναφέρθηκε στην προτροπή του Ιησού Χριστού προς την θεραπευμένη πρώην αιμορροούσα γυναίκα «θάρσει θύγατερ, η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην» (Λουκ. Η΄ 48).
Επισήμανε ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι ο Κύριος πάντοτε επιβραβεύει την αυθεντική πίστη όπως ήταν εκείνη που επέδειξε η αιμορροούσα γυναίκα. Η απλή αυτή γυναίκα ήθελε να κρατήσει την σχέση της με τον Χριστό κρυμμένη από τους άλλους. Η αρετή της ταπείνωσης βαθειά ριζωμένη μέσα της αναδείκνυε το εσωτερικό μεγαλείο και την αρχοντιά της. Μέσα στη φαινομενική της αδυναμία, άντλησε δύναμη από την παντοδυναμία του Θεού. Για τη δύναμη του Ιησού Χριστού ήταν εκ των προτέρων βέβαιη.
Αυτή τη βεβαιότητα είχε στη ζωή της και η Μεγαλομάρτυρας Βαρβάρα, η οποία έζησε τον 3ο αιώνα μ. Χ. κατά την εποχή των σκληρών διωγμών. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου. Ήταν μοναχοκόρη και διακρινόταν για την ευφυΐα και την σωφροσύνη της, αλλά και για το ανάστημα και την γυναικεία της ομορφιά.
Στην χριστιανική πίστη την οδήγησε μια χριστιανή γυναίκα. Όταν ο πατέρας της πληροφορήθηκε πως η κόρη του ασπάστηκε το χριστιανισμό, διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της.
Αργότερα συνελήφθη και παραδόθηκε στον ηγεμόνα της περιοχής. Βασανίστηκε, διαπομπεύτηκε, και τέλος αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της, αφού παρέμεινε πιστή στο ιερό Ευαγγέλιο μέχρι θανάτου.
Τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι σε κάθε εποχή υπάρχουν άνθρωποι που αντλούν δύναμη από τον Ιησού Χριστό και αντέχουν διωγμούς και φρικτά βασανιστήρια. Υπάρχουν γυναίκες που αφιερώνονται εξολοκλήρου στο θέλημα του Θεού και καίονται ως αναμμένες λαμπάδες για τη δόξα του Νυμφίου Χριστού.
Αυτή την αντοχή των Αγίων καλούμαστε να έχουμε κι εμείς μέχρι τη δικαίωση και την επιστροφή στην πατρική γη. Έχουμε καθήκον απέναντι στους νεκρούς και μάρτυρες της πατρίδας, αλλά κι απέναντι στις επερχόμενες γενιές να κρατήσουμε αναμένη τη φλόγα της μνήμης και της νοσταλγίας των τουρκοκρατούμενων πόλεων και χωριών μας.
Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχαρίστησε τους Πατέρες, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς για τη φιλοξενία. Επαίνεσες τους Βατυλιώτες που προσήλθαν στον εορτασμό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι περισσότεροι χωριανοί θα μάθουν για τις εορτές της κοινότητάς τους και σύντομα θα αξιωθούν να τις τελούν ελεύθερα στη Μεσαορία και την κοινότητα Βατυλή.
Απο την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής.
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Βατυλής).