Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου.
Εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων, συνοδευόμενοι από την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Οξάνα Τομόβα, επισκέφτηκαν σήμερα το μοναστήρι, στο οποίο επείγουν να γίνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το αρμένικο μοναστήρι Σουρπ Μαγκάρ, γνωστό ως Αρμενομονάστηρο, στην περιοχή της Χαλεύκας, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, όπου εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διατήρηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Έστειλαν παράλληλα το μήνυμα ότι πρέπει να εξευρεθούν κονδύλια, από την Κύπρο ή το εξωτερικό, για την αποκατάσταση του ιστορικού μοναστηριού της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, πριν αφεθεί στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Ακολούθησε επίσκεψη στον Κορμακίτη και ξενάγηση στο μουσείο του χωριού.
Την επίσκεψη διοργάνωσαν τα ε/κ και τ/κ κόμματα, ενώ τις διευκολύνσεις παρείχε η Πρεσβεία της Σλοβακίας.
Όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης του μοναστηριού στην κατεχόμενη Μύρτου, η κ. Tiziana Zennaro, μιλώντας εκ μέρους του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 2 εκ. ευρώ, για μια σειρά από έργα αποκατάστασης.
Πρόσθεσε ότι τα κονδύλια αυτά είναι μέρος ενός προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ, που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εργασίες αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για το ύψος των κονδυλίων που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση του μοναστηριού, η κ. Zennaro είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την τεχνική μελέτη που αναμένεται εντός του πρώτου μισού του 2014.
Ανέφερε ότι στις αρχές Ιανουαρίου τελειώνει η διορία για τις εξαγγελθείσες προσφορές για εκπόνηση τεχνικής μελέτης. Στη βάση της μελέτης αυτής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τις εργασίες σε ένα μέρος του μοναστηριού, είπε η κ. Zennaro, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστούν αρκετές φάσεις αποκατάστασης.
Όπως είπε, «μετά το δεύτερο μισό του 2014 θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε διαγωνισμό για προσφορές» για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης, με πιο πιθανές ημερομηνίες τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο.
Από την πλευρά της η Alessandra Viezzer, Επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος Βοήθειας αναφέρθηκε στο έργο της Κομισιόν για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, λέγοντας ότι στηρίζει από το 2008 τις πρωτοβουλίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, σε συνεργασία με το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΗΕ «Partnership for the Future».
Συμπλήρωσε ότι το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα έχει ενταχθεί από την Τεχνική Επιτροπή σε ένα κατάλογο με έργα όπου επείγουν εργασίες αποκατάστασης για φέτος. Πρόσθεσε ότι υλοποιούνται ή έχουν διεκπεραιωθεί ήδη εργασίες και σε άλλα μέρη της Κύπρου, όπως στη Δένεια, στο Τραχώνι και στην Πάφο.
Οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων επισκέφτηκαν εξάλλου και το αρμένικο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μακάριο, στην περιοχή της Χαλεύκας, ενώ ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τον Εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν.
Αναφερόμενος στη μακραίωνη ιστορία του μοναστηριού, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι είναι το μοναδικό αρμένικο μοναστήρι του νησιού και έως το 1974 αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων της Αρμένικης Εκκλησίας της Κύπρου.
Ιδρύθηκε γύρω στο 1000 μΧ απο Κόπτες ενώ το 1425 περιήλθε στην ιδιοκτησία των Αρμενίων. Το 1974 καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα κατά την εισβολή και έκτοτε παραμένει ερειπωμένο και ασυντήρητο.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας, το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του μοναστηριού είναι αρκετά υψηλό και παρά τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.
«Αν ακολουθήσουν μερικοί δύσκολοι χειμώνες ακόμη, δεν θα απομείνει τίποτα από το μοναστήρι» ανέφερε ο κ. Μαχτεσιάν, προσθέτοντας ότι ένας πρόχειρος υπολογισμός ανεβάζει τα απαιτούμενα για τη συντήρηση κονδύλια στα 8 με 10 εκ. ευρώ.
Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας δήλωσε από την πλευρά της ότι «είναι καθήκον μας να εξεύρουμε τους τρόπους για την προστασία και επισκευή του μοναστηριού».
Πρόσθεσε ότι η αρμένικη κοινότητα της Κύπρου είναι περήφανη για την ιστορία της και ότι ο χώρος του μοναστηριού εκπέμπει μηνύματα «αποδοχής, ανοχής και αλληλοκατανόησης».
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής ή εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων εξέφρασαν την στήριξή τους στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, περιλαμβανομένων των μνημείων και θρησκευτικών ιδρυμάτων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο Ευθύμιος Νικολαΐδης εκ μέρους του ΔΗΣΥ είπε ότι παρά τους πολέμους και τις καταστροφές, ο πολιτισμός δεν εξαφανίζεται. Πρόσθεσε ότι η κοινή παρουσία ε/κ και τ/κ κομμάτων στο χώρο δείχνει το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και την επιθυμία για την αποκατάσταση του ιστορικού χώρου, που όπως είπε, ανήκει σε όλους τους Κύπριους.
Επίσης από τον ΔΗΣΥ, ο Φραγκίσκος Φράγκος είπε ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συντήρηση του πολύτιμου αυτού μνημείου, όχι μόνο για την αρμένικη κοινότητα, αλλά για όλη την Κύπρο.
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα της επίσκεψής αυτής είναι ότι τα ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα στηρίζουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και την αποκατάσταση των θρησκευτικών και άλλων μνημείων, όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο Ανδρέας Παναγίδης, εκπροσωπώντας την ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι η επίσκεψη στα δύο μοναστήρια, αλλά και προηγούμενες επισκέψεις των κομμάτων σε μουσουλμανικά και ορθόδοξα μνημεία του νησιού, υπογραμμίζουν την πίστη ότι πρέπει να συντηρηθούν και να διατηρηθούν τα μνημεία του τόπου, ενώ δίνεται παράλληλα το πολιτικό μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης των κοινοτήτων.
Η Μελίνα Μενελάου από την Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εξεύρεσης τρόπων για τη συντήρηση του αρμένικου μοναστηριού, ενώ ο Σπύρος Χατζηγρηγορίου απο τους ΕΔΗ είπε ότι οι ομορφιές της Κύπρου θα έπρεπε να πείσουν όλους για την ανάγκη επανένωσης του νησιού.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν ανέφερε από την πλευρά του ότι η σημασία της επίσκεψης έγκειται στην ανάδειξη των μνημείων των διαφόρων κοινοτήτων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση του αρμένικου μοναστηριού καταδεικνύει την αναγκαιότητα για λύση του Κυπριακού. «Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό συμπεριλαμβάνει τον σεβασμό και της πολιτιστικής κληρονομιάς των άλλων κοινοτήτων.
Ο Μουράτ Κανατλί του Κόμματος Νέα Κύπρος είπε ότι Ε/κ και Τ/κ, δυστυχώς αγνοούν πολλές φορές τις άλλες κοινότητες του νησιού και αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας όλων των μνημείων του νησιού.
Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας επισκέφτηκαν, τέλος, τον Κορμακίτη, όπου και ξεναγήθηκαν από τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών Αντώνη Χατζηρούσο στο λαογραφικό μουσείο του χωριού.
Πηγή: ΚΥΠΕ