Σήμερα η κοινότητα της Παλουριώτισσας γιορτάζει. Γιορτάζει και πανηγυρίζει γιατί η αγάπη του Θεού ευδόκησε μαζί με την μεγάλη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου να τιμά και τη συμπλήρωση πενήντα ολόκληρων χρόνων από την ανοικοδόμηση και λειτουργία του περίλαμπρου και περικαλλούς Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας.
Η Εκκλησία μας είναι το σήμα κατατεθέν της ενορίας μας. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν αναφέρεται στην Παλουριώτισσα.
Βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας. Επιβάλλεται με τη μεγαλοπρέπειά της και αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα των πιστών κατοίκων της και μιας δραστήριας και δυναμικής εκκλησιαστικής επιτροπής. Μιας αξιόλογης ομάδας ανθρώπων που προχώρησε σ’ αυτό το έργο, με τη βοήθεια του Θεού, και με την οικονομική άνεση που παρείχε η καλή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ευλογία και η ενεργός συμμετοχή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρού Μακαρίου του Γ΄.
Η συνεργασία όλων αυτών των παραγόντων έδωσε στην Παλουριώτισσα, στη Λευκωσία αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο ένα ναό που υπήρξε και συνεχίζει να είναι ο ιερός εκείνος χώρος στον οποίο διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται ιδιαίτερα σημαντικά για τον τόπο μας θρησκευτικά γεγονότα.
Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας μας άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου του 1960, ενώ η κατάθεση του θεμέλιου λίθου έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄ στις 28 Απριλίου 1961. Οι εργασίες της ανέγερσης κράτησαν τρία χρόνια. Τρία χρόνια γεμάτα ένταση και σκληρή δουλειά. Τα θυρανοίξια του ναού και η πρώτη ακολουθία που τελέστηκε στο ναό ήταν ο πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 20 Νοεμβρίου 1963 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Την επόμενη μέρα έγινε η Θεία Λειτουργία της μεγάλης πανήγυρης της κοινότητάς μας. Ήταν ημέρα Πέμπτη όπως ακριβώς είναι και σήμερα που τιμούμε τα 50 χρόνια από τότε.
Η εκκλησιαστική επιτροπή της Παλουριώτισσας που πήρε την απόφαση ανέγερσης του ναού είχε πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχαήλ Σολομίδη που υπηρέτησε στη θέση αυτή για πολλές δεκαετίες και υπήρξε ο μεγαλύτερος δωρητής και ευεργέτης του ναού μας. Ταμίας ήταν ο Σταύρος Εκτορίδης και σύμβουλοι οι Μιχαήλ Τσαγγαράς, Σοφοκλής Ηλιάδης και Κώστας Παυλίδης. Η αποπεράτωση του ναού το 1963 έγινε από μια νέα επιτροπή και πάλι με πρόεδρο τον Μιχαήλ Σολομίδη, ταμία τον Νικόλαο Σιακόλα, γραμματέα το Γρηγόρη Αναστασιάδη και συμβούλους τους Ματθαίο Γεωργίου και Γεώργιο Τσαγγαρά.
Η αρχιτεκτονική μορφή του ναού μας είναι Βυζαντινή στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλου. Σχεδιάστηκε στην Αθήνα από τον Γεώργιο Νομικό ενώ αρχιτέκτονες και μηχανικοί στην Κύπρο ήταν το γραφείο “Ρούσσος και Περικλέους” από τη Λεμεσό. Αυτοί είχαν την ευθύνη των κατασκευαστικών σχεδίων και την επίβλεψη των εργασιών. Εργολάβος ήταν ο Γεώργιος Κουρσουμπάς από το Καϊμακλί.
Από την αρχή οι στόχοι ήταν υψηλοί. Έπρεπε να ήταν μεγάλη , ωραία και ποιοτικά άριστη. Ο προορισμός της ήταν να εξυπηρετήσει τον τόπο ως ο καθεδρικός ναός του αρχιεπισκόπου μια και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη ήταν πολύ μικρός σε μέγεθος. Και πραγματικά,
•Ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία στη Λευκωσία, με πολλές καινοτομίες που την καθιστούσαν πραγματικό κόσμημα της πόλης.
•Με δύο καμπαναριά, κάτι που δεν εσυνηθίζετο μέχρι τότε, πετρόκτιστη με κιτρινόξανθο πορόλιθο από την περιοχή του Γερολάκκου.
•Πολλές λευκές μωσαϊκές κολώνες και αψίδες κοσμούν την εξωτερική όψη του ναού και πολλά παράθυρα προσφέρουν άπλετο φως στο εσωτερικό του.
•Η επιλογή των καμπάνων έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα. Μια πληροφορία αναφέρει ότι ανατέθηκε στο διάσημο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη η μελέτη του ηχητικού τόνου που θα έχουν οι καμπάνες. Η μεγάλη καμπάνα είναι κάτι μοναδικό για την Κύπρο. Έχει βάρος επτά τόνων και ύψος 1 μέτρο και 60 εκατοστά. Η διάμετρός της είναι 191 εκατοστά. Κατασκευάστηκε στην Αγγλία από το εργοστάσιο John Taylor & Co. Στην εξωτερική επιφάνεια της με ανάγλυφα γράμματα είναι γραμμένη η χρονολογία 1962, η φράση «επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄» και ακολουθούν τα ονόματα των μελών της εκκλησιαστικής επιτροπής.
•Το άλλο καμπαναριό κοσμείται με τετράπλευρο ηχητικό ηλεκτρικό ρολόι.
•Το εικονοστάσι που αποτελεί ένα αριστούργημα ξυλογλυπτικής τέχνης, τοποθετήθηκε στο ναό το 1967. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Σ. Νομικό και κατασκευάστηκε με Γαλλική καρυδιά από τον ξυλογλύπτη αδελφό του Θεοφάνη Σ. Νομικό στην Αθήνα. Ο άμβωνας, ο δεσποτικός θρόνος και το προσκυνητάρι κατασκευάστηκαν από εξαίρετους Κύπριους ξυλογλύπτες. Οι φορητές εικόνες που βρίσκονται στο εικονοστάσι αποτελούν τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του σπουδαίου αγιογράφου Γεωργίου του Κυπρίου.
•Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σχετικά με την εκκλησία μας είναι η πλήρης αγιογράφηση του ναού. Ένα πραγματικά τεράστιο έργο που υλοποίησε η εκκλησιαστική επιτροπή της περιόδου 1996 – 2001 υπό την προεδρία του προϊστάμενου του ναού μας πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Αντωνίου. Η αγιογράφηση έγινε δια χειρός του Κύπριου αγιογράφου Σώζου Γιαννούδη που ζει εργάζεται και διδάσκει στην Ελλάδα. Ο κ Γιαννούδης μαζί με την επίλεκτη ομάδα του εργάστηκαν κατά περιόδους για έξι χρόνια για να ολοκληρώσουν το γιγάντιο αυτό έργο.
Πρώτος ιερατικός προϊστάμενος στην εκκλησία μας ήταν ο αείμνηστος, τότε Αρχιμανδρίτης, Χρύσανθος Σαρηγιάννης, ο μετέπειτα Χωρεπίσκοπος Λήδρας και βοηθός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που το 1973 ενθρονίστηκε ως ο πρώτος μητροπολίτης Μόρφου. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ μορφωμένος με πλούσια πνευματικά χαρίσματα και πολλές διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες. Ήταν μια μορφή μεγαλοπρεπής και επιβλητική. Υπηρέτησε την ενορία της Παλουριώτισσας για δέκα χρόνια. Εργάστηκε σκληρά για την καλή λειτουργία του ναού και την οργάνωση της Χριστιανικής Κίνησης της κοινότητας. Πλησίασε ως πνευματικός πατέρας όλους στην Παλουριώτισσα, ιδιαίτερα τους νέους. Ίδρυσε την “Εφορεία Κατηχητικών Σχολείων”, τη “Χριστιανική Ένωση Κυριών”, το “Χριστιανικό Όμιλο Μαθητών” και τη “Χριστιανική Ένωση Μαθητριών”. Όλα αυτά τα σωματεία λειτουργούσαν υπό την καθοδήγησή του με υποδειγματικό τρόπο. Η δράση του ήταν πολύπλευρη. Με παγκοινοτικές ομιλίες, με κηρύγματα, με κύκλους Αγίας Γραφής, με εκδρομές, με κατασκηνώσεις, με εκδόσεις και πολλά άλλα προσπαθούσε να φέρει όλους κοντά στο Χριστό και την Εκκλησία. Η Παλουριώτισσα οφείλει πραγματικά πολλά στον «πατέρα Χρύσανθο».
Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ...